Altın Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Altın Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü

2015 yılını 99,54 liradan kapatan altının gramı, yılın 7,5 ayını 126,62 liradan tamamladı. Yatırımcısına kazandıran gram altın, 2016'nın ikinci yarısında da güvenli liman olmaya devam ediyor.

16.08.2016 13:52  Güncelleme: 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 yılını 99,54 liradan kapatan altının gramı, yılın 7,5 ayını 126,62 liradan tamamladı. Yatırımcısına böylece yüzde 27,2 kazandıran gram altın, 2016'nın ikinci yarısında da güvenli liman olmaya devam ediyor.

PİYASALAR ÇALKANTILIYKEN ALTIN ORTAMDAN BESLENDİ

ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artırımına ilişkin beklentilerin eski kuvvetini kaybetmesinin yanı sıra 2016 yılına başlarken Çin kaynaklı risklerin piyasalarda yarattığı tedirginlik, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve gerileyen petrol fiyatları dünya genelinde piyasalarda çalkantıya neden olurken, altın söz konusu endişe ortamından beslendi.

TARİHİ ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ

Yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran gram altın, Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına (Brexit) karar vermesiyle 130 lirayı aşmıştı. 4 Ağustos'ta ise azalan risk iştahı ve yurt içinde açıklanan temmuz ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından TL üzerindeki baskının artmasıyla altının gram fiyatı 132,69'a yükselerek tarihi zirvesini görmüştü.

Gram altındaki bu yükseliş, Cumhuriyet altını fiyatını 880 liraya, yarım altın fiyatını 431 liraya, çeyrek altın fiyatını da 215 liraya çıkardı. Geçen yıl yatırımcısına yüzde 10 kaybettiren altının onsu da böylece yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 prim yaptı.

EYLÜL'DEKİ TOPLANTI KRİTİK

Analistler, gram altında kısa vadede 130 ve 135 liranın önemli direnç, 127-121 lira seviyelerinin de destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Eylül ayının sonunda yapılacak ABD Merkez Bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ise piyasaların yön tayini açısından kritik önem taşıyor. FED'in alacağı aksiyon, altının yön belirlemesinde önemli rol oynayacak. Analistler FED'in son toplantısının ardından yayınlanan karar metninde yapılan değişikliklerin, eylülde faiz artırımını açık bir seçenek haline getirdiğini belirtiyor.

"ALTIN TALEBİNDE GÖRÜLEN DARALMA BU YIL TOPARLANMA EĞİLİMİNE GİRECEK"

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, 2015 yılının genelinde güçlü dolar hikayesinin piyasada baskın karakter olması nedeniyle zayıf seyrin görüldüğü altının kaderinin 2016 yılında tersine döndüğünü belirterek, "2016 yılının başından bu yana doların sakin seyri, FED kaynaklı altın talebinde görülen daralmanın bu yıl toparlanma eğilimine gireceği kanaatinde olduğunu vurguladı.

GRAM ALTINDA 'ALIM FIRSATI'

Halihazırda dünya genelinde altın talebine ilişkin takip edilen verilerin de bu durumu destekler nitelikte olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Teknik olarak 2016 yılı altının yükselişi için gerekli görünümü bize resmediyor. Altının son 3 yıllık düşüş trendini sonlandırması ve halihazırdaki mevcut seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda altının halen yukarı yönlü manevra alanı söz konusu. Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisine ilişkin iyi gelen istihdam verilerine rağmen, 1.350 seviyelerini zorlayan ons altın görmekteyiz. Altında toparlanma eğilimi devam ederken 1.350 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.375 seviyelerine kadar ons altının yolunun açık olduğunu söylememiz mümkün. Zaman zaman görülebilecek aşağı yönlü düzeltme hareketlerinde ise 1.335 seviyesi önem arz eden destek seviyesi burada tepki alımlarının gelebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var."

Öztürk, gram altın cephesinde ise yükselen kanal içerisindeki hareket devam ederken 130 lira seviyelerinde dengelenmenin önem arz ettiğini aktararak, yükselişlerde ise 133,50 ve 135 lira seviyelerinin elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Gram altındaki gevşeme eğilimini "alım fırsatı" olarak niteleyen Öztürk, gevşemelerde 127 seviyesinin aşağısındaki hareketlerin takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Altın Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü

Son Dakika Ekonomi Altın Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti
    17:15 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti ve sıkıntılarını dinledi.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.


Advertisement