Altında Taksitli Satışlar Geri Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Altında Taksitli Satışlar Geri Geliyor

Tüketici ve esnaftan gelen yoğun şikayetlerden sonda BDDK'nın altında taksit yasağını ekim ayında kaldıracağı belirtildi.

02.09.2014 12:27  Güncelleme: 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 yılının ilk aylarında gündeme gelen BDKK’nın kredi kartlarına getirdiği taksit sınırlaması sıcaklığını hâlâ korurken, tüketiciler bu durumdan negatif etkilenmeye devam ediyor.

Hatırlarsak BDDK, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerde taksitlendirme süresi dokuz ay ile sınırlandırırken, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yasağı getirmişti.

ÇOK ŞİKAYET GELDİ

BDDK’nın hem kredi ve kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi hem de cari açığı frenlemek üzere aldığı bu tedbirlere uyum sağlamaya çalışan tüketicilerin şikayetleri ise BDDK’nın gündeminde olan diğer bir husus olmaya devam ediyor. Sadece tüketici değil, esnafın da satışlarını etkileyen bu kararın kaldırılması gündemde.

ALTIN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Kuyum alışverişine getirilen taksit yasağı, hem yatırım amaçlı hem de neredeyse her özel günde altın alışverişinde bulunan tüketiciler için büyük bir sorun haline dönüştü. Kuyumculuk sektörünün ise kanayan yarası haline gelen bu yasağın kaldırılmasının, sektörün tekrar canlanmasına sebep olacağı aşikar.

EKİM'DEN SONRA BAŞLAYABİLİR

BDDK'nın Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı’nda şu ifadelere yer verildi:

“Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı, kuyumla ilgili harcamalarda dört ayı geçemez.”

Vatandaşın yüzünü güldüren bu açıklamalara ilave olarak, İstanbul kuyumcular Odası’ndan gelen açıklamada ise, BDDK’nın bu kısıtlamasını kaldırma kararının gerçekleşeceği belirtildi. Cari açığa beklendiği faydanın sağlanamaması ve kuyumculuk sektörün düştüğü sıkıntıyla birlikte BDDK’nın bu kararının Ekim ayında uygulanması bekleniyor. Gerçekleşmesi beklenen bu kararla, vatandaşlar altın alışverişlerinde tekrar taksitlendirme imkanı bulabilecek fakat taksit sayısı 4 taksitle sınırlı kalacak.

KUYUMCU SATAMIYOR, VATANDAŞ ALAMIYORDU

Altına gelen taksit yasağı ile birlikte, orta gelire sahip vatandaş altın almak istiyor fakat alamıyordu. Sektörde durgunluğa neden olan taksit yasağı sonucu alıcı bulamayan kuyumcuların şikayetleri ise gündemden düşmüyor. Altın alışverişinde taksit yasağının kalkması, altın alamayan vatandaşların bu bağlamda yüzünü güldürecek. Sektörün tekrar canlanmasına neden olacak bu kararla hem yatırım amaçlı hem de özel günlerde Türk halkının vazgeçilmezi olan altın, tekrar tüketici ile buluşacak.

Yezdan Aydın
Analist
İntegral Menkul Değerler

Altında Taksitli Satışlar Geri Geliyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Altında Taksitli Satışlar Geri Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement