Altınkum Plajı'nı Martılar Bastı - Son Dakika
Güncel

Altınkum Plajı'nı Martılar Bastı

Altınkum Plajı\'nı Martılar Bastı

Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki dünyaca ünlü mavi bayraklı Altınkum Plajı, yiyecek arayan martılarla dolup taştı.

25.01.2016 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki dünyaca ünlü mavi bayraklı Altınkum Plajı, yiyecek arayan martılarla dolup taştı.

Altınkum Plajı'nda yem arayan martıların çokluğu görenleri şaşırtırken; kartpostallık görüntüler oluşturdu. Vatandaşlar da o anları cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi. Didim'de kuş gözlemciliği yapan Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, martıların insanların atıklarını gözleyen bir kuş türü olduğunu söyledi. Didim'deki martıların göç etmeyen gümüş martılar olduğunu, aralarında martıgiller familyasından daha küçük olan karabaş martıların da bulunduğunu belirten Ege, "Bu martı sürüsünün kaynağı ilçemizdeki Taşburun bölgesi. Martılar sakin havalarda Taşburun bölgesinde geceliyorlar. Fırtınalı havada orada barınamadıkları ve besin bulamadıkları için Altınkum tarafına gelip burada yem arıyorlar" dedi.

Martıların ana besin kaynağının balıklar olduğunu, bunun yanında küçük deniz kabuklularıyla beslendiğini ifade eden Ege, "Kuşlar için koruma alanı sınırı Taşburun balıkçı barınaklarının bittiği yerden başlıyor. Bu bölge birçok kuş türü için yuvalama ve üreme alanı. Beslenme içinde çok uygun. Çünkü yüzlerce metre sığ sularda besin bulmak çok kolay. Özellikle günümüzde çok sayıda flamingo da bulunmakta" dedi.

Taşburun'un kuzey tarafındaki sazlıkların birçok kıyı kuşu ve ördekler için üreme, beslenme ve yumurtlama alanı olarak bilindiğini, bu bölgenin şahin, kızıl şahin, atmaca ve saz delicesi gibi yırtıcılar için de avlanma alanı olduğunu kaydeden Ege, "Taşburun bölgesinde daha kısıtlı kuş türleri bulunuyor. Ama Bafa Gölü ile Büyük Menderes Deltası'nda yaklaşık 250 kuş türünü barındırmakta. Didim Esra Karakaya Anadolu Lisesi Kuş Gözlem ekibi olarak Bafa gölünde 6 kartal türünün varlığını tespit ettik. Bunlardan Akkuyruklu kartal ile tavşancıl kartalı, ülkemiz için endemik türler ve çok nadir bulunuyor. Menderes Deltası'nda üreyen tepeli pelikanımız da var ve dünyada 3 bin civarında kaldığı düşünülmekte" diye konuştu.

Didim'de ayrıca Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan fırtına kırlangıcının olduğunu aktaran Ege, bu kuşun Didim açıklarında gözlemlenebildiğini, deniz, kum, tarih ile birlikte başka yerde olmayan fırtına kırlangıcı kuşunun Didim için özel olduğunu sözlerine ekledi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altınkum Plajı'nı Martılar Bastı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement