Altınok, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Politika

Altınok, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

İçişleri Bakanı Selami Altınok, "Sınırlarımızdan çok kolay silah ve mühimmat veya başka şeylerin geçebilmesini engelleme noktasında çok önemli çalışmalar yapıyoruz.

05.10.2015 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Selami Altınok, "Sınırlarımızdan çok kolay silah ve mühimmat veya başka şeylerin geçebilmesini engelleme noktasında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Sınır güvenliğiyle ilgili de çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda güneyde Hatay'dan başlayıp Kuzey Irak'a varabilecek noktaya kadar çalışmalar var" dedi.

Bakan Altınok, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Terör olaylarının başladığı günden itibaren ele geçirilen patlayıcı silah ve mühimmat miktarı hakkında bilgi verir misiniz? Ele geçirilen mühimmatların  nitelikleri göz önüne alındığında, terör örgütünün elindeki ağır silahların arttığına yönelik iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Ele geçirilen silahların menşeiyle ilgili bilgi var mı? Özellikle yabancı silahlar bir de bu son dönemde el yapımı bombalardan bahsediliyor. Çifte kullanıma müsait malzemenin alım satımına ilişkin denetleme söz konusu mu?" şeklindeki soruya Altınok, şu cevabı verdi:

"Terör örgütlerinin, hele hele böyle farklı alanlardan gelir kaynağı elde etme imkanı olan örgütlerin silah bulmaları, bugün yaşadığımız dünyada çok zor değil. Hele hele dıştan yönlendiriliyorsa, dış destekçileri varsa, bunu rahatlıkla elde etme imkanları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu 3 aylık dönemde, yaklaşık uzun namlulu ve ağır silah diyebileceğimiz bine yakın silah elde edildi, binlerce mermi -sayısını verebilme imkanı yok- ele geçirildi, yine tonlarla ifade edebileceğimiz el yapımı patlayıcılar ele geçirildi. Özetle şunu belirtmek istiyorum:  el yapımı patlayıcılar yapabilmek o kadar zor değil. Yani amonyum nitrat dediğimiz gübrenin ham maddesini oluşturan yapı, tarımda kullanılıyor, tarımda da kullanıldığı için bunun 'kontrollü şekilde dağıtımı yapılsın' diye özel gayretlerimiz, çalışmalarımız var ve bunu yapmaya çalışıyoruz ama bu sonsuz bir şey de değil. Devletin elinden, hiçbir şekilde bu manada kaçabilmek, sonsuza kadar gidebilmek mümkün değil ve sonunda öyle ya da böyle bu işin üzerinden de geleceğiz.

Silahın bulunması noktası, coğrafyamızı biliyorsunuz, son 5 yıldır, 6 yıldır gerek Suriye, 90'lardan beri Irak, 2011'den sonra, Arap baharından sonraki Ortadoğu'daki söz konusu durumda terör örgütlerinin, sadece terör örgütü PKK'nın değil başka terör örgütlerinin de silah bulmasının çok kolay olduğunu anlamak zor değil. Ama bu devlet, her şeyiyle her şeye muktedir bir devlettir."

"Sınır güvenliğiyle ilgili de çok önemli çalışmalar yapıyoruz"

Sınır güvenliğiyle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Altınok, "Sınırlarımızdan çok kolay silah ve mühimmat veya başka şeylerin geçebilmesini engelleme noktasında çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Sınır güvenliğiyle ilgili de çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda güneyde Hatay'dan başlayıp Kuzey Irak'a varabilecek noktaya kadar çalışmalar var. Bunların da sonsuz olmayacağı ve bir noktada kesebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Altınok, "Terörle mücadele ederken güvenlik güçlerimizin emniyetine dair ne gibi tedbirleri alınıyor? Güvenlik güçlerinin sayısını artırmayı planlıyor musunuz? Yeni teçhizatlarla güvenlik güçlerimizi güçlendirmeyi düşünür müsünüz?" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Altınok, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti, 1990'lara dönmediği gibi 1990'larda kalan devlet de değil. Yani gayrisafi milli hasılası 800 milyar doları aşan bir devlet. 200 milyar dolarlardan 800 milyar doları aşan noktaya geldik. Böyle olunca da hem Türk Silahlı Kuvvetlerimizin hem emniyetimizin hem jandarmamızın hem kişisel manada kullanacakları araç teçhizat noktasında güvenliklerini sağlayacak teçhizatlarını artırıyoruz. O çok rahatlıkla sizin çektiğiniz görüntülerden de hissediliyordur. Hem de araç gereç noktasında, zırhlı araç gereç noktasında, buradan Savunma Sanayii Müsteşarlığına teşekkür ediyorum, çok yoğun şekilde alımlar yapılıyor, yeni ürünler ortaya çıkarılıyor, yeni teknolojilerden faydalanma noktasına gidiyoruz. Çok ayrıntılı bilgi vermeyi de uygun bulmuyorum ama Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlü devlet, askerine, jandarmasına, güvenlik birimlerine, diğer kurumlarına olduğu gibi hem onların şahsi güvenliklerini sağlama noktasında hem de operasyonel güçlerini artırma noktasında Allah'a hamdediyorum, çok iyi bir noktadayız. Daha da iyi noktaya geleceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

"Vatandaşımızın saçının bir teli her şeyden daha önemli"

Bakan Altınok, "Özel güvenlik bölgelerinin sayısı hakkında bilgi verir misiniz? Bu bölgeler daha ne kadar bu statüde kalacaklar? Bu bölgelerin terörle mücadeledeki etkisi nedir?" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Özellikle kırsalda operasyon yapılırken vatandaşlarımızın, hayvancılık yapan vatandaşlarımızın yaylada, otlakta, tarlada bulunduğu takdirde operasyon noktasında çok büyük zayiat verebilme, vatandaşımıza sıkıntı verme söz konusu olabilir. Gerek özel güvenlik bölgelerini gerek askeri yasak bölgelerini ilan ederken, operasyon maksatlı önceden tedbir alıyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruma adına oraları boşaltıyoruz, ondan sonra operasyona başlıyoruz. Bu, hukuk devletinin gereğidir. Vatandaşımızın saçının bir teli her şeyden daha önemli. Önce vatandaşımızın güvenliği sonra da terörle mücadele. Vatandaşımızı ayırıyoruz terörden, teröristle mücadele ediyoruz."

"22 ilde 231 özel güvenlik bölgesi uygulaması söz konusu"

"Vatandaşımızın mal varlığının da tarlasının, bağının, bahçesinin zarar görmemesi de önemlidir" değerlendirmesinde bulunan Altınok, terör operasyonlarını gerçekleştirirken vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için 22 ilde özel güvenlik bölgesi ve askeri yasak bölge uygulamasının söz konusu olduğunu bildirdi. Altınok, şöyle devam etti:

"Şu anda 22 ilimizde bu uygulama söz konusu. Buralarda da 231 tane gerek özel güvenlik bölgesi gerek askeri yasak bölge ilan edilmiş alanlarımız var. Bu sayı da devamlı değişiyor. Temel sebep, gerek sokağa çıkma yasağında gerek özel güvenlik bölgesi uygulamasındaki temel gerekçemiz, vatandaşımızın mal ve can güvenliğini sağlamaktır. Vatandaşımızla teröristi ayıracağız, teröristle ve terörle mücadele edeceğiz. 'Vatandaşımızın canı yanmasın' diye özel gayret edeceğiz, özel itina edeceğiz ki gösteriyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Altınok, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement