Amacımız İlaçların Fiyatlarını Birbirine Yaklaştırmak" - Son Dakika
Güncel

Amacımız İlaçların Fiyatlarını Birbirine Yaklaştırmak"

Amacımız İlaçların Fiyatlarını Birbirine Yaklaştırmak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: (İlaçta taban fiyat uygulaması) "Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman fark ödeyecek" "Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını.

02.10.2014 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili olarak, "Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil, bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" dedi.

Çelik, Reşat Moralı Toplantı Salonunda, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Çelik, kamu çalışanlarıyla ilgili iki dönem toplu sözleşme yapıldığını ve bu sürecin çok önemli olduğunu söyledi.

Her iki sözleşmede de önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Çelik, toplu sözleşmede geçen yıl taban aylığına net olarak 123 lira zam yapıldığını, emeklilere ise 146 lira civarında yansıması olduğu bilgisini verdi.

Bakan Çelik, konuyla ilgili farklı değerlendirmelerin olabileceğine işaret ederek, yapılanların tümden yanlış olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını ifade etti.

Akademik personelle ilgili Maliye Bakanlığı ve YÖK arasında devam eden çalışmada son aşamaya gelindiğini bildiren Çelik, "Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi kısa süre içerisinde bununla ilgili kapsamlı bir açıklama ve yasal düzenleme gerekiyor ise yapılacağını burada ifade etmiş olayım" dedi.

Bakan Çelik, 4/C'lilerle ilgili mücadele verdiklerini vurgulayarak, artık iş güvencesi sorunlarının ortadan kalktığını dile getirdi.

4/C'lilerin 12 ay çalışma imkanına kavuştuklarını kaydeden Çelik, "Her yıl sözleşme durumları da yok, emekli oluncaya kadar çalışabilecekler. İlave düzenleme de getirdik. Mesleklerine göre yönlendirmenin de kamuda görevlendirme yapılırken mesleklerin de dikkate alınması gerektiğiyle ilgili düzenlemeyi de yasaya koyduk. Tabii statülerin azaltılması hepimizin dileği ama aradaki haksızlık veya eşitsizliklerin giderilmesi çok daha önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çelik, çalışma hayatıyla ilgili diğer konuların Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK)'nda tartıştıklarını, bazı konuları ise toplu sözleşme masasında görüştüklerini aktardı. Çelik, KPDK'da ele alınan ve kendilerinin sık sık Bakanlar Kurulu'na taşıdıkları, taraflarla görüştükleri bazı konu başlıklarıyla ilgili bir çözümün sağlanması konusunda İş Sağlığı ve Güvenliği gibi benzeri düzenlemeler içinde yer almasında taraftarı olduklarına dikkati çekti.

-İlaçta taban fiyat uygulaması

Konuşmasının ardından bir gazetecinin ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili sorusu üzerine Çelik, bu hafta içerisinde ilaç sektörüyle bir araya geldiklerini söyledi.

Alınan kararın içeriği aynı olan Sağlık Bakanlığınca aynı etkinliğe sahip ve aynı etken madde içeren ilaçlarla ilgili yaptıkları bir düzenleme olduğunun altını çizen Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Şöyle ifade edelim:  10 ile 15 lira arasında değişen bir ilaç düşününüz. Biz ödemede 10 lirayı esas alıyoruz ama 15 liralık ilaçta aynı etken maddeleri içermektedir. Sağlık Bakanlığı bunu ortaya koymuş, diyor ki '15 liralık ilaç da, 14 liralık ilaç da, 10 liralık ilaç da aynı etken maddeleri içermektedir'. Kurum olarak biz aynı etken maddeleri içerdiği ve etkinliği aynı olduğu için 10 liralık ilacın ödemesini yaparken, yüzde 10 da ilave ödeme yapıyorduk.

Bir vatandaş bu ilaçlardan birisini alacaksa kurum olarak buna 11 lira ödüyorduk. 'Hayır, ben bu isimdeki ilacı değil de aynı etken maddeyi içeren bir başka isimde ilacı alacağım' derse, 15 lira o, ona da 4 lira fark ödüyordu."

-"Amacımız vatandaşa daha fazla yük değil"

Çelik, yapılan düzenlemede "Bu yüzde 10'u ödememe kararı aldığımız için biz 10 liralık ilacın ödemesini yapacağız. Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman 5 lira fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" diye konuştu.

Vatandaşın hangi ilacı istediğini bildiğine dikkati çeken Bakan Çelik, "Yaptığımız taban fiyatı artı yüzde 10'u kaldırıyoruz. SGK olarak gelişmeleri anlık takip ediyoruz, vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmaz, buna da fırsat vermeyiz" dedi.

-Talepleri içeren dosya Bakan Çelik'e verildi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da ziyaretlerinin temel amacının Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıda gündeme gelen konularla ilgili kanuni düzenleme yapılması gerektiği olduğunu söyledi.

Torba Yasa'da KPDK kararlarının hayata geçmediğini savunan Koncuk, yasa çalışmalarında, kamu çalışanlarının beklentilerine uygun çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Koncuk, taleplerini içeren dosyayı Bakan Çelik'e teslim etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amacımız İlaçların Fiyatlarını Birbirine Yaklaştırmak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement