Amalgam Dolgu Bilmecesi - Son Dakika
Güncel

Amalgam Dolgu Bilmecesi

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olan Diş Hekimi Dr. Güven Meyvacı amalgam dolgu ile ilgili bilgilerini paylaştı.

26.08.2015 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerde sağlık sektöründe amalgam dolgu tartışılıyor. Kimi diş hekimleri tarafından içeriğinde cıva olması sebebi ile vücuda sayısız zararı olduğu iddia edilen amalgam dolgu kimi diş hekimleri tarafından ise zararsız görülüyor.

Metal içerikli bir dolgu çeşidi olan amalgam dolgu içeriğinde cıva olması sebebi ile zararlı olarak nitelendiriliyor. Dr. Güven Meyvacı zararlı olduğunu düşünülmesinin sebebinin cıvanın zamanla buharlaşması ve yıllar içinde Alzheimer'a sebep olabileceğinin düşünülmesi olduğunu ifade ediyor. Bu sebeple daha önce yasaklayalım deniyor; ancak sonra bu fikir ortadan kalkıyor. "Bu dolguların yerini tutacak, bu sertlikte dolgu yok" diyen Dr. Meyvacı,"Bu konuda devlet tarafından konmuş bir yasak yok, tek bir dolgunun bir zararı olmaz, çok sayıda amalgam dolgusu olan kişiler için tehlikeli olabilir" diye konuştu.

Amalgam dolgunun diş sağlığı için önemini ifade eden Dr. Meyvacı,"Amalgam dolgu içeriğindeki gümüşten dolayı belli oranda gümüş iyonu salıyor buda çürüğü engelliyor, dolgu kenarlarındaki çürük oluşumuna da engel oluyor, bu daha önce bilinmiyordu, son birkaç senedir diş çürümesine engellediği ispatlandı, bunlar hep artıdır" dedi. Diğer dolgularda da zararlı maddelerin bulunduğunun ifade eden Dr. Meyvacı,"Ancak diğer dolgularda zararlı kimyasallar daha az, onlara belirli bir asitlenme yapılabiliyor, amalgam metal olduğu için yapılamıyor" dedi.

BESİNLERLE ALINAN CIVA DAHA FAZLA

Besinler ile vücuda cıvanın daha fazla alındığına dikkat çeken Dr. Meyvacı,"Yediğimiz besinler ile vücudumuza dolguya oranla çok daha fazla cıva giriyor. Örneğin midyede hem ağır metal hem de cıva oranı çok yüksek, midye denizin dibinden tüm zararlı maddeyi çekiyor, üstelik bu cıva direk karaciğere gidiyor, dolgudaki cıva alaşımla kaplanıyor ve dışarı salınması mümkün değil" diye konuştu.

ESAS TEHLİKE SÖKERKEN

Amalgam dolguyu kullanmakta bir zararın olmadığını belirten Dr. Meyvacı, "Esas sorun amalgam dolguyu sökerken ortaya çıkar; çünkü toz haline geliyor. Zorunlu bir durum olmadıkça dolgu sökülmemelidir" dedi.

SAĞLIK SEKTÖRÜ BÖYLE OLAYLARI SEVİYOR

Bu tarz haberlerin basında çok sık çıktığını ifade eden Dr. Meyvacı, "Şu zararlı bu yararlı diye gazetelerde pek çok haber çıkıyor. Bunları kimi zamanda rakip firmalar yapıyor. Eski tip dolgu malzemesi satan firmaların karalamaları olabiliyor. Biraz da bu sebeple kötülendi ilk zaman, bunlar sağlıkta yapılıyor" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amalgam Dolgu Bilmecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement