Amasra'da "Unesco" Seferberliği - Son Dakika
Yerel

Amasra'da "Unesco" Seferberliği

Cenevizliler dönemine ait tarihi kalenin UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği Amasra'da, kalıcı listeye girebilmek için oluşturulan komisyon, halkı bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri yapıyor Amasra Kaymakamı Yıldız: "Yürütme komitesi olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kalıcı girebilmemiz.

16.04.2014 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Cenevizliler dönemine ait tarihi kalenin UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği Amasra'da, kalıcı listeye girebilmek için oluşturulan komisyon, halkı bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri yapıyor.

Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, güneş, kum ve deniz üçlüsüne eklediği kültüre değerleriyle de adından söz ettiriyor.

"Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" başlıklı adaylık dosyasıyla geçen yıl Amasra Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklenmesi üzerine ilçede başlatılan çalışmalar sürüyor.

Oluşturulan komisyon, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlerden bir veya birkaçını karşılamasının yanında otantiklik, bütünlük ve iyi korunmuşluk gibi diğer koşulların da sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıyor.

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevizliler döneminden kalan kalenin geçen yıl nisanda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiğini söyledi.

Kendisinin başkanlığında yürütme komisyonu oluşturulduğunu anlatan Yıldız, "Amasra Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan kurul olarak her ay düzenli toplantılar yapıyoruz. Kalıcı listeye girebilmemiz için 'neler yaptık, neler yapmalıyız veya neleri yapmamalıyız' gibi konuları değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"Zor süreç"

Yıldız, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girebilmenin zor bir süreç olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklenmesi son derece önemlidir fakat bunu kalıcı hale getirebilmemiz için oldukça yüksek seviyeye çıkmamız, farkındalık yaratmamız lazım. Geniş çaplı tanıtım ve organizasyon düzenleyerek Amasra'nın bu süreci ile ilgili halkı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Yürütme komitesi olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kalıcı girebilmemiz için seferberlik ilan ettik. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Yine Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle mayısta çalıştay planlıyoruz. Bunun sonuncunda gerek bölgemiz gerekse bölgemiz dışındaki bileşenlerle yol haritası çizmek istiyoruz." - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Amasra'da 'Unesco' Seferberliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement