Ambargonun Kaldırılması Sonrası İran'a İlk Heyet Daib'den - Son Dakika
Yerel

Ambargonun Kaldırılması Sonrası İran'a İlk Heyet Daib'den

Ambargonun Kaldırılması Sonrası İran\'a İlk Heyet Daib\'den

İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması kararı iş dünyasını heyecanlandırırken, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) heyeti yönünü Tebriz’e çevirdi ve yeni süreçte İran’a ülkemizden yapılan ilk resmi-ticari heyeti gerçekleştirdi.

03.08.2015 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması kararı iş dünyasını heyecanlandırırken, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) heyeti yönünü Tebriz'e çevirdi ve yeni süreçte İran'a ülkemizden yapılan ilk resmi-ticari heyeti gerçekleştirdi.

İran'a uygulanan ambargonun kaldırılması için İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi arasında yürütülen nükleer müzakereler sonucunda imzalanan nükleer program anlaşması ile oluşacak 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için harekete geçen ve ilk ticari ve resmi heyeti gerçekleştiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği; Ekonomi Bakanlığı desteğiyle geniş katılımlı bir heyetle 27-30 Temmuz 2015 tarihlerinde Tebriz/İran'a yönelik bir Ticaret Heyeti Organizasyonu gerçekleştirdi.

ZEHRA TAŞKESENLİOĞU'DA HEYETTEYDİ

DAİB tarafından organize edilen Tebriz/İran Heyetine, Erzurum 25. Dönem Milletvekili Sayın Zehra TAŞKESENLİOĞLU, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal ŞENGEL, Yönetim Kur. Üyeleri Abdullah ATALAR ve M. Senar KENDİSEVER, DAİB Genel Sekreteri Murat KARAPINAR, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yrd. Zafer AYNALI, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin ÖZ, Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selahattin ŞENER, gazeteci-yazar Öztürk AKKÖK ve bölgede faaliyet gösteren iş adamlarından oluşan toplam 40 kişi katıldı. Programa, Erzurum Milletvekili Sayın Zehra TAŞKESENLİOĞLU'nun da katılması ve ikili görüşmelerde dahil olmak üzere program kapsamında gerçekleştirilen resmi ve teknik ziyaretlerde bulunması, heyet tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosu Sayın Güven BEGEÇ'in nezaret ettiği program kapsamında; ilk gün, tüm gün boyunca İran'da faaliyet gösteren firmalar ile DAİB heyetinde yer alan firmalar arasında, karşılıklı ticaret ve yatırım alanında işbirlikleri sağlama amaçlı ikili iş görüşmeleri; ikinci gün teknik geziler ve firma ziyaretleri gerçekleştirildi

İkili iş görüşmeleri toplantısında firmaların iş hayatında karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri ile alakalı görüşmeler yapıp, sorunlarını dinleyen, Erzurum Milletvekili Sayın Zehra TAŞKESENLİOĞLU, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Türkiye olarak ambargonun kaldırılması sürecinde dost ve kardeş ülke İran'ın sürekli yanında olduk ve onu destekledik. Zira, görülecektir ki, ambargo sürecinde bile iki ülkenin karşılıklı ticareti ambargoya rağmen büyümüştür. İran, Türkiye'nin ve bölgenin dış ticareti için çok önemli bir fırsat. İnşallah, bu fırsatın artması için ticari ve kültürel ilişkilerimizi geliştireceğiz ve iki ülkenin dış ticaretini çok kısa zamanda 30 milyar $ seviyesine getireceğiz." dedi.

Program kapsamında ayrıca, Doğu Azerbaycan Eyaleti (Tebriz) Vali Yardımcısı Said ŞEBİSTERİ, Doğu Azerbaycan Eyaleti (Tebriz) Belediye Başkan Yardımcısı Ekber MUHAMMEDİ, Doğu Azerbaycan Eyaleti (Tebriz) Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Hasan SAMEDZADE, DEİK Türk İran İş Konseyi Eş Başkanı Reza KAMİ, Doğu Azerbaycan (Tebriz) Mali ve Ekonomik İşler Kurumu ve Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Başkanı Reza HOSSAİNİ'yi ziyaret eden heyet, ambargonun kalkması sonrası artacak olan ticaret hacminden ve fırsatlarından karşılıklı olarak her iki ülkenin bölge illerinin ve işadamlarının etkin bir şekilde faydalanması yönünde karşılıklı yapılabilecek işbirliği faaliyetleri ve ortak çalışma alanları hakkında görüş alış verişinde bulundu.

İran'da, ambargo sonrası oluşacak olumlu gelişmelerin ve ticari fırsatların, Türkiye'deki tüm ihracatçıları umutlandırdığını ve bu anlamda Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak bu fırsatı avantaja dönüştürme yönünde harekete geçtiklerini ve bu ziyaretin yeni süreçte İran'a ülkemizden yapılan ilk resmi-ticari heyeti özelliğinde olduğunu vurgulayan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal ŞENGEL, "İran'a uygulanan ambargo dolayısıyla ihracatımız yıldan yıla düştü. Artık bu durum değişecek. Bu anlaşma sadece İran'ın lehine olan bir durum değil, özellikle bölgemiz olmak üzere bütün dünyayı ilgilendirmekte olup, bölge olarak bu fırsatı iyi değerlendirip, bölgemizin ticaret hacmini artırarak, DAİB olarak hedeflediğimiz 10 Milyar $ ihracata ulaşacağız, çünkü İran ve Türkiye'nin ihtiyaçları birbirini tamamlayıcı durumda." dedi.

İkili iş görüşmelerinin son derece verimli geçtiğini vurgulayan Sayın Şengel, "Organizasyon kapsamındaki ikili görüşmelere İran'lı firmalar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 120 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmiş olup, bu görüşmelerin 50'yi aşkını ticari işbirliğiyle olumlu sonuçlandı. Bu heyetimizde de görüyoruz ki, yaptırımların kalkmasıyla iki ülke ticaret hacmi ve işbirliği mutlaka artacaktır. İnşallah, İran'a daha sık bu tür organizasyonları yapacağız, davetimizi ilettik aynı şekilde gerek Tebriz'den gerekse İran'ın diğer şehirlerinde işadamlarının da dahil olduğu ticari-resmi heyetleri bölgemizde ağırlayarak, iki ülke arasındaki ticaretin ve işbirliğinin gelişmesi yönünde inisiyatif alacağız. " dedi.

ERZURUM MEYDANI SÖZÜ

Program kapsamında heyet tarafından Doğu Azerbaycan Eyaleti (Tebriz) Belediyesine gerçekleştirilen ziyarette, Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra TAŞKESENLİOĞLU, Erzurum'da "Tebrizkapı" diye bir semt bulunduğunu, çocukluğunun da bu semtte geçtiğini hatırlatarak, "Sizden de Tebriz'de bir Erzurum Meydanı istiyoruz" talebinde bulundu. Bu talep Tebriz Belediyesi yetkililerince olumlu karşılanarak, en kısa sürede yerine getirileceği belirtildi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ambargonun Kaldırılması Sonrası İran'a İlk Heyet Daib'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement