Amerikalı Araştırmacı IŞİD Liderinin Karanlık Yönlerini Yazdı - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Araştırmacı IŞİD Liderinin Karanlık Yönlerini Yazdı

Amerikalı İslam araştırmacısı Wiliiam McCants, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi hakkında yaptığı araştımayla örgüt liderinin hayatına dair bilinmeyenleri yazdı.

14.12.2015 19:39  Güncelleme: 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçine kapanık ve "bizim Messi" diye bilinen futbol tutkunu Ebu Bekir el Bağdadi'nin İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri olması, pek çok karanlık yönü olan ilginç bir yaşam öyküsü sunuyor. İslam araştırmaları ile tanınan Amerikalı araştırmacı Wiliiam McCants, Bağdadi'nin yaşamı üzerine yaptığı araştırmasında IŞİD liderinin gençlik yıllarındaki kişiliğini, seri katillerin kişiliğini andırır şekilde tasvir etti.

SİYAH BAYRAKLI ÖRGÜT AMERİKAN HAPİSANESİNDE DOĞDU

Bağdadi dosyasını ilk açan ingiliz The Guardian gazetesi olmuştu. Gazete, Ebu Ahmed takma adlı bir IŞİD yöneticisiyle konuşarak, Ebu Bekir el Bağdadi'nin karanlık yönlerine dikkat çekmişti. Gazete aynı zamanda IŞİD'in temellerinin Bağdadi'nin Irak'ta 2004 yılında tutuklanarak götürüldüğü bir Amerikan hapisanesinde atıldığına da yer vermişti. Siyah bayraklı örgütün gizemli liderinin geçmişi ile ilgili şimdiye kadar elde edilen en net bilgiler bunlardı.

FUTBOLLA İLGİLİ, İÇİNE KAPANIK

Amerikalı araştırmacı Wiliiam McCants ise Bağdadi hakkındaki araştırmasıyla gizemli liderin bilinmeyenlerini ortaya koydu. McCants'ın araştırmasında göre Bağdadi futbollu çok seven ve oyunda kendisine sertlik gösterenlere bile ses çıkarmayan, içine kapanık bir kişiliği olduğunu yazdı.


Amerikalı senatör John McCain Irak ziyaretinde çekilen bu fotoğrafında, karşısında oturan siyah gömlekli gencin el Bağdadi olduğu iddia edilmişti.

Irak'ın Samarra kentinde 1971'de doğan Bağdadi, bir camide hatim dersleri veren bir babanın oğluydu ve kendi dünyasında yaşayan, hislerini dışa vurmayan çekingen bir olarak biliniyordu.

ÇEVRESİNE HZ. MUHAMMET'İN SOYUNDAN OLDUĞUNU ANLATIYOR

Ebu Bekir el Bağdadi'nin yaşamındaki öne çıkan bilinmezlerden ikisi de Hz. Muhammed'in soyundan gelen bir aileden olduğunu ve İslam Enstitüsü'nde doktora yaptığını çevresine söylemesi. Bağdadi dini bir eğitim aldı ve bundan sonra artık sesi daha yüksekten çıkıyor ve heceleri daha kuvvetli seslendirmeye başladı. 1996'da Bağdat Üniversitesi'nden mezun olan Bağdadi, daha sonra da hatim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.

ÖNCE SİYASAL İSLAMLA TANIŞTI

Ebu Bekir el Bağdadi, siyasi İslam ile amcası İsmail el Badri tarafından tanıştırıldı, önce Müslüman Kardeşler (İhvan) ile tanıştı, daha sonra radikal Selefiler'e yaklaştı. Brooking Enstitüsü uzmanı William McCants, Bağdadi'nin iki eşi ve altı çocuğu olduğunu tahmin ediyor.

McCants, camide bile futbol takımı kuran Bağdadi'ye çevresindekilerin "bizim Messi" dediğini belirtti. William McCants, Bağdadi'nin, İslami kurallara uymayanları gördüğünde çok öfkelendiğini ve bir keresinde bir düğünde kadınlar ile erkeklerin dans etmesine son verdirdiğini kaydetti.

HAPİSANEDE "MARADONA" OLDU

Bağdadi, 2004'te, bir arkadaşını ziyaret için gittiği güney Irak'taki Camp Bucca Amerikan hapishanesinde "sivil tutuklu" olarak on ay kaldı. Bağdadi, burada da kendisini dini işlere verdi ve Cuma hutbelerini sundu. Camp Bucca'da Bağdadi'ye "Maradona" lakabı verilmişti. Hapishane, Ebu Bekir el Bağdadi'ye çekirdek bir militan kadrosu oluşturma imkanını verdi ve çıkınca Irak El Kaidesi ile bağlantı kurdu.

Bağdadi bir camide verdiği vaazda kolundaki pahalı saatle gündeme gelmişti.

İKİ LİDER ÖLDÜRÜLÜNCE LİDERLİK KAPISI AÇILDI

Bağdadi artık dikkat çekmeye ve ilgi görmeye başlamıştı ve Irak El Kaidesi'nde giderek yükseldi. Ebu Musab el Zerkavi ve ardından önde gelen diğer iki örgüt liderinin öldürülmesi Bağdadi'ye liderlik kapısını açtı. İslam Devleti Askeri Konsey Başkanı Hacı Bekir'in desteğini sağlayan Bağdadi 39 yaşında örgüt lideri oldu.

EL KAİDE'NİN YEDİĞİ TÜM DARBELER İŞİNE YARADI

2011'de Suriye'de krizin patlak vermesi Bağdadi'ye arayıp da bulamadığı fırsatı yarattı. Bağdadi'nin İslam Devleti'nin el koyacağı bir toprak parçasını ele geçirme rüyası gerçekleşebilecekti.

29 Haziran 2014 günü İslam Devleti'nin kurulduğu ve Bağdadi'nin halife olduğu dünyaya duyuruldu. Teknoloji ve sosyal medya araçlarından yararlanmasıyla farklı olarak sahneye çıkan IŞİD daha sonra El Kaide'den koptu. IŞİD'in Irak ve Suriye'de elinde tuttuğu ve hakim olduğu topraklar İngiltere'den daha büyük.

PROFESYONEL TERÖRİSTLER

IŞİD, dünyanın bugüne kadar gördüğü tüm terör örgütlerinden farklı olarak, ele geçirdiği petrol rafinelerini çalıştıracak mühendisleri, konsept oluşturarak insanlara işkence yapan ya da onları idam eden militanları ve olayların görüntülerini profesyonel alt metinler içerisinde sosyal medyada sunarak örgüte sempati arttıran üyeleri ile dikkat çekiyor.

Örgüt, akıllarda soru işaretleri bırakan bu profesyonelliğine ek olarak; Musul'u ele geçirerek, devlet düzeni kurmaya kalkması ile de, insanlığı kurumsallaşmış terörizmle tanıştırdı.

BATIDAN EĞİTİMLİ, ASYA'DAN CAHİL MİLİTAN İTHAL EDİLİYOR

IŞİD'in öne çıkan militanları genelde İngiltere, Amerika, ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen eğitim düzeyi yüksek militanlar olasada, örgüt, Türkiye ile birlikte Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinden muhafazakar ortamlarda yetişmiş, hayattan kopuk militanlar ithal etmeye devam ediyor. Duygusal bir bağlanışla, umutları üzerine örgüte katılan pek çok militanın yaşananları gözleri ile görmesinin ardından örgütten ayrıldığı da bilinen bir gerçek.

Amerikalı Araştırmacı IŞİD Liderinin Karanlık Yönlerini Yazdı

Son Dakika Güncel Amerikalı Araştırmacı IŞİD Liderinin Karanlık Yönlerini Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • selahaddin eyyubi: meyve veren agaç taşlanır ben ebubekr bagdadiyi çok seviyorum halifedir o 9 23 Yanıtla amed serhildan: Sende halifesin gel bir dokunalim sana 5 4
  • Anti Akape : ha tayyipp ha bu aynı kafaa 13 18 Yanıtla
  • ...Erbaa...: .....HAİN CHP ve HDP LİLER.....ESADI DESTEKLEDİNİZ TÜRKMENLER ÖLÜYOR.... PKK ve DHKP-C Yİ DESTEKLEDİNİZ POLİSİMİZ,ASKERİMİZ ÖLÜYOR..... BU MİLLETİN SİZDEN ÇEKTİĞİ NEDİR.. 8 15 Yanıtla
  • best: abd ceza evinde kalmış ajanlaştırılmış müsşümanlığı insanların gozunde soğutarak bitirme planı ve koyunların çobanıda desteklıyor bu dın duşmanlarını 18 4 Yanıtla
  • KARASULU VATANSEVER: SIYAH BAYRAKLILAR KADERDIR 10 8 Yanıtla
  • akp: Madein usa turkey katar 9 3 Yanıtla
  • Asiltürk: Şiiler múslüman değildir..yavuz sultan selim han 8 2 Yanıtla
  • orak&çekiç: cıa nın bu zatı yetiştirdiğinden hiç bahsetmemiiş hayret ,bence hedef saptırmayla ilgili bir yazıdır. 5 3 Yanıtla
  • Bozoo: Bilal ın öz kardeşi bağda di Türkler inde peygamberi 2 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement