Amerikalı Gazetecinin Işid Tarafından İnfazı - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Gazetecinin Işid Tarafından İnfazı

Amerikalı Gazetecinin Işid Tarafından İnfazı

BMGK üyeleri, Amerikalı gazetecinin öldürülmesini ''en sert'' şekilde kınayan bir basın açıklamasını kabul etti.

23.08.2014 02:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün gazeteci James Foley'i infaz etmesini "en sert" şekilde kınadı.

BMKG üyelerinin, Amerikalı gazeteci Foley'in IŞİD tarafından öldürülmesinin, "iğrenç ve korkakça bir cinayet" olarak ifade edilen basın açıklamasında, cinayetin "en sert" şekilde kınandığı bildirildi.

BMGK'nın basın açıklamasında, IŞİD'in Suriye ve Irak halkına karşı binlerce ihlalden de sorumlu olduğu belirtilirken,  Foley'in öldürülmesinin IŞİD'in acımasızlığını bir kez daha ortaya koyduğu ifade edildi.

BMGK üyelerinin, ABD hükumetine, mağdurun ailesiyle IŞİD'ın tüm kurbanlarının ailelerine derin sempati ve başsağlığı dileklerini ilettiği kaydedilen açıklamada, IŞİD'in şiddet, hoşgörüsüzlük ve nefretinin bozguna uğratılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, BMGK'nın 2170 sayılı karar tasarısına göre, IŞİD, El Nusra Cephesi ve El Kaide ile bağlantısı olan bütün kişi ve gruplardan etkilenen bölgedekiler dahil, ülkeler ve kuruluşlar arasındaki ortak çabanın gerekliliğine vurgu yapıldı.

BMGK üyeleri uluslararası insani hukuka göre, gazeteciler, medya mensupları ve bağlı personelin, silahlı çatışma alanlarında tehlikeli bölgelerde görev yapanların genellikle sivil olarak kabul edildiği ve korunması gerektiği hatırlatılan açıklamada, silahlı bir çatışmanın bütün taraflarına sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası insani hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uyulması gerektiği belirtildi.

Basın açıklamasında ayrıca, IŞİD, El Nusra Cephesi ve El Kaide ile bağlantısı olan diğer bütün kişi, grup ve kuruluşların ellerinde bulunan herkesi, derhal, güvenli ve koşulsuz serbest bırakmaları istendi.

Foley'in ölümünden sorumlu kişilerin hesap vermesi gerektiği kaydedilen açıklamada, bütün ülkelere, uluslararası hukuk ve BMGK karar tasarıları çerçevesindeki sorumluluklarına uygun olarak ABD ve bu konudaki diğer tüm yetkililerle aktif işbirliği yapmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamanın sonunda, "BMGK üyeleri, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit niteliğindeki terör eylemlerinin ve herhangi terörizm eyleminin nerede, ne zaman ve kim tarafından yapılırsa yapılsın suç ve yersiz olduğunu, BM Şartı'na uygun olarak tüm yollarla mücadele etmek gerektiğini hatırlattı" ifadesine yer verildi. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amerikalı Gazetecinin Işid Tarafından İnfazı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement