Amerikan Medyasında Sözü Edilen Teröristleri Etrafta Görmedim" - Son Dakika
Kültür Sanat

Amerikan Medyasında Sözü Edilen Teröristleri Etrafta Görmedim"

Jamaikalı şair Mutabaruka, "Türkiye'ye gelmeye karar verirken de hiç korkmadım çünkü Amerikan basını kendi başına bir terörist yapı zaten, onların haberlerini dinlediğinizde, gerçek olarak kabul etseniz ne bir şey yersiniz, ne içersiniz, korkudan evinizden çıkamazsınız. 'Tanrı Amerika'yı korusun' gerçekten." dedi.

16.04.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jamaikalı şair Mutabaruka, " Türkiye'ye gelmeye karar verirken de hiç korkmadım çünkü Amerikan basını kendi başına bir terörist yapı zaten, onların haberlerini dinlediğinizde, gerçek olarak kabul etseniz ne bir şey yersiniz, ne içersiniz, korkudan evinizden çıkamazsınız. 'Tanrı Amerika'yı korusun' gerçekten." dedi.

Bu sene ikincisi gerçekleşen Uluslarası Üsküdar Şiir Festivali'ne katılan Jamaikalı şair ve reggae sanatçısı Mutabaruka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Gelmeden önce güncel Türkiye hakkında çok fikrim yoktu ama bir tarih tutkunu olduğum söylenebilir. İstanbul hakkında da, Osmanlı Devleti tarafından fethedilmeden önceki ve sonraki hali hakkında bilgilerim var. Osmanlı Devleti'nin farklı din, mezhep ve etnik kökenlerden insanların hoşgörü içinde yaşadığı bir devlet olduğunu fark ettim. Hayranlık verici. İstanbul'un bugünkü halini tanımam konusunda da James Bond filminin etkisi oldu diyebilirim."

Mutabaruka, Jamaika'nın "İngiliz sömürgesi" olduğuna dikkati çekerek, kendilerine sadece Batı kaynaklarının sunulduğunu, Türkiyeli şair ve yazarlar hakkında bilgi sahibi olmamaktan üzüntü duyduğunu, ancak dünyanın birçok ülkesinde katıldığı festivallerde Ortadoğu'dan şairlerle tanışabildiğini dile getirdi.

"Küreselleşme diye dünyaya sunulan şey Amerikanlaşma"

Jamaikalıların çoğunluğunun Afrika kökenli olduğu bilgisini veren Mutabaruka, şunları anlattı:

"Sözünü ettiğim Afrikalılar da İngilizlerin köleliği altında yaşamış insanlar olduğu için, köle ticareti meselesine ve köle sahiplerine çok hassas bir toplumuz. Ben de bir şair olarak, şiirlerimde insanların zihnine asıl ana yurdumuza, Afrika olarak adlandırdığım vatana bir geri dönüş fikri sokmaya çalışıyorum. İnsanları eyleme sürüklemek, onlara ilham vermek ve motive etmek için şiirler yazıyorum. İnsanlara bizi 400 yıl baskı altında tutan Batı sömürgesinden, siyaset, din, eğlence kültürü, ekonomi adı altında hala sömürmeye çalışan zihniyetten söz ediyorum. Bir nevi arınma ve bu durumdan kurtulmak için açık bir çağrı benim şiirlerim."

Mutabaruka, "küreselleşme" olgusuna değinerek, "Küreselleşme diye dünyaya sunulan şeyin gerçek adını söyleyecek olursak, esas hikaye Amerikalılaşma. Ülkemde halkıma sunulan haberler, Amerika medyasının sunduğu haberler. Her haberi Amerika'nın ön yargısı ve filtresi ile izliyoruz ve inanırsak 'Ah, zavallı Amerika!' diyoruz. Küreselleşme adıyla başka toplumların kendilerini yönetme özgürlüğünü elinden alıp, sözde özgürlük ya da serbest piyasa ekonomisi adı altında üstümüzde baskı kuruyorlar." diye konuştu.

"Toprak gücün merkezidir, otoritedir." diyen Mutabaruka, toprağı olmayanın gücü olmayacağı, dünyada meydana gelen savaşların toprak için olduğu düşüncesini savundu.

Jamaikalı şair Mutabaruka, 1948 ve 1998 yılları arasında Güney Afrika'da uygulanan "apartheid sistemini" hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ben Filistin'de Müslümanların verdiği mücadeleyi de Güney Afrika'daki apartheid, ırkçı ayrılık sisteminin bir uzantısı olarak yorumluyorum. Demokrasi adına dünyanın çeşitli bölgelerinde yıllardır distilasyon (damıtma) yapan bir Amerika var ama nasıl oluyorsa dünya şu anda çok daha güvensiz ve insanları endişeye sevkeder bir halde. Bu, tamamen Amerikan emperyalizminin ürünü bir sonuç. Bütün Afrikalılar, hatta şairler bu konuda düşüncelerini söylemeliler. Bu sebeple de benim şiirim baskı altında olan, ezilen insanların bir nevi yakarışı ve bu konuları anlatan bir şiir."

Mutabaruka, şiirinin Afrika kültüründen beslendiğini vurgulayarak, ulaşmaya çalıştığı kitlenin ise evrensel bir kitle olduğunu, dünyanın herhangi bir yerinde, sömürgeci güçler tarafından baskı altında tutulan insanlara kendilerini hür bir şekilde yönetmesi yönünde düşüncelerini aktardığını dile getirdi.

"Hollywood filmleriyle 400 yıl Afrika'yı sömürdüklerini unutturamazlar"

Afrika'nın Batı tarafından sömürüldüğü görüşünün altını çizen Mutabaruka, şu düşüncelerini paylaştı:

"Bugün Hollywood sinemasında Afrikalılar'a yardım eli uzatan bir Batı görüyoruz. Bu tarz filmleri ne kadar izliyorsam, o kadar şiir yazıyorum. Afrikalı insanların son 400 yıldır sömürge olduğu bir gerçek, bunu filmlerle unutturamazlar. Batılı, sömürgeci beyaz ırk, dünyada çok azınlıkta olmalarına rağmen, kendilerine tanrı tarafından bahşedilmiş bir hak gibi, tepeden inme, bütün insanların hayatlarını kurgulama arzusu içinde. Bu çok çarpık ve sapıkça bir şey."

Mutabaruka, şairlerin sözünü ettiği konulara temas etmesi, insanların vicdanına hitap ederek, bilinçli olmalarını sağlaması gerektiğini, statükoyu devam ettiren siyasetçilerin insanları sömürülmekten koruyamayacağını belirtti.

"İslam hakkında duyduğum negatif şeyler hep Amerika tarafından ortaya atılan fikirler"

Batılı güçlerin insanları kontrol altında tutabilmek için korku üreten fikirler geliştirdiği şeklindeki düşüncesini ifade eden Mutabaruka, şunları vurguladı:

"Mesela İslam hakkında duyduğum negatif şeylerin hep Amerika tarafından ortaya atılan fikirler olduğunu görüyorum. Maalesef Jamaika halkı İslamofobia gibi konularda bilinçli değil, Müslümanlara uygulanan bu şeyi anlamıyorlar. Jamaikalıların Hıristiyanlığı da çok iyi anladığını söyleyemem, sömürge altında bir toplum çünkü. Amerikalılar düşüncelerini CNN, FOX gibi kanallarından bütün dünyaya yaydıkları için İslam hakkındaki korku dolu fikirlerini de geniş kitlelere dayatabiliyorlar."

Mutabaruka, Türkiye'ye gelmeden önce haberlerde "Türkiye'ye sakın gitmeyin, terör saldırılarında ölürsünüz" şeklinde haberler gördüğünü söyleyerek, şunları söyledi:

"Geçenlerde Fildişi Sahili'nde de turistler öldürüldü ve aynı haber kaynakları 'Fildişi Sahili'ne sakın gitmeyin' dediler. Ben Türkiye'ye Fildişi Sahili'nden geldim ve günlerdir buradayım. Çok iyi vakit geçiriyorum, iyi insanlarla tanıştım ve Amerikan basınında sözü edilen teröristleri etrafta görmedim. Türkiye'ye gelmeye karar verirken de hiç korkmadım çünkü Amerikan medyası kendi başına bir terörist yapı zaten, onların haberlerini dinlediğinizde, gerçek olarak kabul etseniz ne bir şey yersiniz, ne içersiniz, korkudan evinizden çıkamazsınız. 'Tanrı Amerika'yı korusun' gerçekten."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Amerikan Medyasında Sözü Edilen Teröristleri Etrafta Görmedim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement