Amiral Turgut Reis 449'nci Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı - Son Dakika
Yerel

Amiral Turgut Reis 449'nci Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Amiral Turgut Reis 449\'nci Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Ünlü Türk denizcisi Turgut Reis, 449. ölüm yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.

24.06.2014 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü Türk denizcisi Turgut Reis, 449. ölüm yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Atatürk Meydanı'nda düzenlenen etkinliklere katılan Başkan Mehmet Kocadon, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu Şefi Kıdemli Deniz Üsteğmen Atıf Taner Çolak'a Amiral Turgut Reis ve tahliye olan komutanlar adına bir plaket verdi.

Ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis, ölümünün 449'nci yıl dönümünde doğduğu yer olan Bodrum Turgutreis Mahallesi'nde düzenlenen tören ve etkinliklerle anıldı. Turgutreis Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Garnizon Komutanı Albay Atilla Göksel Oral, Bodrum Belediye Başkan Vekili Funda Akçalı, İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Erol Ürküt, Turgutreis Jandarma Karakol Komutanı Jandarma Üsteğmen İbrahim Dündar, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu Şefi Kıdemli Deniz Üsteğmen Atıf Taner Çolak, Bodrum Belediye Meclisi Üyeleri, Bodrum Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hasan Külcü ve gazilerle vatandaşlar katıldı. Tören komitesi, anıta çelenk bırakıp Turgut Reis ve Türk denizcileri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

Şevket Sabancı Park'ında Turgut Reis Anıtı önünde düzenlenen ikinci tören ise şiirlerle başladı. Turgutreisli ozan, Erol Özkaplan, Amiral Turgut Reis'i anlatan şiirini okurken, Hayırlı Sabancı Anadolu Lisesi Öğrencisi Gamze Eraslan da Turgutreis Destanı adlı şiiri okudu. Daha sonra Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu tarafından günün anlam ve önemini belirten Turgut Reis, Sakarya, Mustafa Kemal Paşa, Yavuz Geliyor Yavuz ve Gençlik Marşları seslendirildi.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Funda Akçalı törende yaptığı konuşmada; Turgut Reis'in Türk Denizcilik tarihinde derin izler bıraktığını belirterek, "Güzel beldemizin adını şerefle taşıdığı büyüğümüz Atamız, Türk Denizcilik tarihinde derin izler bırakan deryalar Hakimi Amiral Turgut Reis, 1485 yılında Karabağ Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Korsan gemilerinde tayfa olarak çalışmış, 1538 Preveze Deniz Savaşı'nda Barbaros Hayrettin Paşa'nın emrinde bulunmuş ve zaferin gizli kahramanı olmuştur. Çünkü Haçlı donanma komutanı Andrea Doria'nın bulunduğu gurubu yenerek savaşın kazanılmasında en önemli katkıyı sağlamıştır.1540 yılında Cenovalılara esir düşmüş, 3 yıl bir gemide forsa olarak kalmış, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından kurtarılınca kendisine bir donanma oluşturulmuştur. Cerbe adasında üstlendiği donanması ile Kandiye'yi ele geçirmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa'nın 1546 yılında vefatından sonra Akdeniz'de onun yerini doldurmuş, Osmanlıların deniz egemenliğinin sürdürmesini sağlamıştır.15 Ağustos 1551'de Trablusgarp'ı zapt eden ve bu fetihten sonra Trablusgarp Fatihi olarak anılan Turgut Reis, Kanuni Sultan Süleyman tarafından da Trablusgarp Beylerbeyi'ne de getirilmiştir. Turgut Reis'e dair İspanyolca, Tatarca, İtalyanca ve Fransızca başta olmak üzere çeşitli Latin dillerinde mevcut olan kaynaklar onun Akdeniz tarihinde bıraktığı delil izleri gösterilir niteliktedir. Şüphesiz Barbaros'tan sonra Akdeniz'de ve Avrupa'da en çok anılan denizcimizdir. Barbaros Hayrettin Paşa'nın 'Turgut Benden Yeğdir' dediği deryalar hakimi Turgut Reis'imizin sadece 30 yılda elde ettiği deniz zaferleri ve başarıları Osmanlı'nın güvenliğine büyük katkılar sağlamıştır.1560 yılında Cerbe Deniz Savaşı'nın kazanılmasında en büyük pay sahibi olan Turgut Reis, 23 Haziran 1565 tarihinde ileri yaşına rağmen katıldığı Malta Kuşatması'nda şehit olmuştur. Naaş'ı Trablusgarp'ta kendisinin yaptırdığı caminin yanındaki türbesine gömülmüştür. Malta'da halen Turgut Reis'in şehit düştüğü yere 'Point Dragut' yani Turgut Burnu denilmektedir. Değerli büyüğümüzün ruhları şad olsun, ışıklar içinde uyusunlar" dedi.

Törenin ardından Amiral Turgut Reis anısına, Yalı Camii'nde mevlid-i şerif okutularak, vatandaşlara lokma ikramı yapıldı. Akşam Atatürk Meydanı'nda devam eden etkinliğe, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve eşi Hülya Kocadon, Bodrum Belediye Meclisi Üyeleri ile çok sayıda Turgutreisli vatandaş katıldı. Turgutreisli ozan, Erol Özkaplan'ın okuduğu şiirle başlayan etkinlik, şef Kıdemli Deniz Üsteğmen Atıf Taner Çolak yönetimindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu'nun konseriyle devam etti.

"BİZLERİ MAVİ YOLCULUĞUN IŞIĞINDA BUGÜNLERE GETİREN AMİRALİMİZİN RUHUDUR"

Başkan Kocadon, etkinlikte Turgutreisli vatandaşlara seslenerek, "Böyle önemli bir günde, Amiral Turgut Reis'i anma törenlerinde sizlerle tekrar bir arada olmaktan çok mutluyum. Bugün Bodrum'da üretilen guletlerimiz, Akdeniz ve Ege'de, sülün gibi dalgalanan bayraklarımızın eşliğinde yol alıyorsa, bunların hepsi; Osmanlı Tersaneleri'nden bugünlere gelen ustalarımızın eserleridir. Bunda da amiralimizin, Turgut Reisimizin büyük bir katkısı vardır. Bizleri Mavi Yolculuğun ışığında bugünlere getiren, onun genlerinden gelen denizcilik ruhudur. Onun için ben bugün, burada, bu güzel konserle geceye anlam katan komutanıma huzurlarınızda bir plaket vermek istiyorum. Plaketi hem amiralimizin adına, hem de tahliye olan komutanlarımız adına vermek istiyorum" dedi.

Konser sonunda ise bando şefi Kıdemli Deniz Üsteğmen Atıf Taner Çolak ile Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, birlikte tuttukları Türk bayrağıyla, vatandaşların coşkulu alkışları arasında Onuncu Yıl Marşı'nı söyledi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Amiral Turgut Reis 449'nci Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement