Amorium Kazı Geçmişi, Geleceği ve Envanteri" Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

Amorium Kazı Geçmişi, Geleceği ve Envanteri" Konulu Panel

Amorium Kazı Geçmişi, Geleceği ve Envanteri" Konulu Panel

AÜ Amorium Kazı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr.Gökalp: "Yukarı Şehir'de ciddi olarak çalışmayı düşünüyoruz çünkü burada bulunan sur duvarları çok sağlam. Asıl amacımız surları sağlamlaştırak açığa çıkarmak"

24.06.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Amorium Kazı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Zeliha Demiral Gökalp, Amorium antik kentinde yapılması planlanan çalışmalara ilişkin, "Yukarı Şehir'de ciddi olarak çalışmayı düşünüyoruz çünkü burada bulunan sur duvarları çok sağlam. Asıl amacımız surları sağlamlaştırarak açığa çıkarmak" dedi.

Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca, Serbest Mali Müşavirler Odası Kültür Merkezi salonunda düzenlenen "Amorium Kazı Geçmişi, Geleceği ve Envanteri" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, etkinlikteki sunumların, Amorium'un hakkettiği değerin ortaya çıkmasını sağlayacağını belirtti.

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçe halkının gizli bir hazine üzerinde oturduğunu ama Emirdağ'ın bu hazineyi değerlendiremediğini söyleyen Ağca, Türkiye'de birçok tarihi değerin gün ışığına çıkarılmasında başarılı olunmadığını, tarihi kentler ile ilgili yapılan panellerin, çalışmaların bu tarihi değerlerin ortaya çıkmasını da önemli olduğunu kaydetti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür ise kültürel mirasın korunması amacıyla çalışmalara destek vermekten büyük bir gurur duyduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmaların ardından panele geçildi.

-Amorium antik kenti kazı çalışmaları-

Doç. Dr. Gökalp, Emirdağ'da yürütülen Amorium antik kenti kazı çalışmalarında yapılan çalışmalarla ilgili, "Amorium'da Bizans'ın Orta Çağı'na ve Anadolu içinde karanlık dönem olarak bilinen döneme ışık tutacak çok ciddi kazı buluntuları ele geçirilmiştir. Bu buluntular değerlendirilip, yayınlanmıştır" ifadesini kullandı.

Geçen yıl bilimsel çalışmalara başladığını vurgulayan Doç. Dr. Gökalp, "Aşağı Şehir'de şarap atölyelerinin olduğu yerde bir şarap havuzu var. Üstü bir çatı ile kapanmış fakat yanında kazısı yapılmayan alandan çok fazla taş ve toprak döküldüğü için tahrip olmaktaydı orası. Önce yanını temizlememiz gerektiğini düşündük. Küçük bir alanda bir kazı gerçekleştirdik" diye konuştu.

Amorium antik kentinde bulunan Yukarı Şehir sit alanında çalışma yapmayı düşündüklerini dile getiren Doç. Dr. Gökalp, şöyle konuştu:

"Yukarı Şehir'de ciddi olarak çalışmayı düşünüyoruz çünkü burada bulunan sur duvarları çok sağlam. Asıl amacımız surları sağlamlaştıran açığa çıkarmak. Onun için Yukarı Şehir'de bir çalışma yapmak istedik. Hem sura çok yakın olması hem de höyük üzerindeki taşlardan işlevi tespit edilebilen tek yapı olması dolayıysa bazilika bir kilisesinin doğu bölümünde bir çalışma başlattık." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Amorium Kazı Geçmişi, Geleceği ve Envanteri' Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement