Siirtliler Ana Dillerini Okulda Öğreniyor - Son Dakika
Güncel

Siirtliler Ana Dillerini Okulda Öğreniyor

Siirt'te 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 4 bini aşkın öğrenci, seçmeli ders kapsamında ana dili Kürtçe'yi öğrenmeye başladı.

11.11.2015 12:02  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Öğretmenin derse girişi ve öğrencilerle sohbet etmesi- Öğretmen öğrencilerin karşılıklı Kürtçe diyalogları- Öğrencilerin tahtaya Kürtçe yazı yazması- Öğretmen ve öğrencilerin beraber Kürtçe şarkı söylemesi- Öğretmen Diyaddin Demir'in konuşması- Öğrenci Şilan Kurgutata'nın konuşması- Öğrenci İbrahim Kalkan'ın konuşması- Genel detay Ana dillerini okulda öğreniyorlar- Siirt'te "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında Kürtçenin Kurmanci lehçesini seçen öğrenciler, aileleri ve akranlarıyla, öğrenmeye başladıkları ana dillerinde iletişim kurabilmenin sevincini yaşıyor- Öğrenci Kurgutata: - "Bu ders sayesinde ana dilim Kürtçeyi öğrendim. Arkadaşlarımla artık Kürtçe konuşabiliyorum" ZEKERİYA GÜNEŞ - Siirt'te 2015-2016 eğitim öğretim döneminde 4 bini aşkın öğrenci, seçmeli ders kapsamında ana dili Kürtçeyi öğrenmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığınca ortaokul ve imam hatip ortaokullarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında eğitimi verilen Kürtçenin Kurmanci lehçesini, aralarında Kürt kökenli olmayanların da bulunduğu 4 bin 39, Abazacayı da 77 öğrenci seçti.İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'te öğrencilerin yoğun olarak Kurmanci ve Abazaca lehçesini tercih ettiğini, geçen yıla göre Kurmanciyi seçenlerin sayısının arttığını söyledi.Siirt'te vatandaşların Türkçenin yanı sıra Kürtçe ve Arapça konuştuğunu anımsatan Suay, "Siirt 3 dilin konuşulduğu bir şehirdir ve hemen hemen herkes birbirinin dilinden anlar. Seçmeli dersler sayesinde yeni nesil birbirini daha da iyi anlayacak" dedi.- "Bazı öğrenciler ana dilini konuşamıyor" Hürriyet Ortaokulunda Kürtçe dersi öğretmeni Diyaddin Demir, Kürt kökenli ailelerin çocuklarının ana dillerini öğrenmek için bu dersi seçtiğini ifade etti.Kürtçe dersine rağbet olduğunu ancak kırtasiyelerde yeterince kaynak bulunmadığını anlatan Demir, şunları kaydetti: "Kürtçe, devlet okullarında seçmeli olarak verilmesiyle, özelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar tarafından tercih edilen bir ders haline geldi. Öğretmen sayısının artırılması ve bu alanda kaynak ders kitaplarının geliştirilmesiyle çok daha verimli bir eğitim olacak." Öğrencilere temel seviyede Kürtçe eğitim verdiklerini bildiren Demir, "Bazı öğrenciler Kürt olmasına rağmen ana dilini konuşamıyor. Yetersiz kalsa da bu eğitim sayesinde, öğrenciler aileleriyle iletişim kurabiliyor. Daha da iyi bir seviyeye gelebileceklerini düşüyorum" diye konuştu.- "Kürtçeyi öğrendim"Öğrencilerden Şilan Kurgutata, okulda aldığı eğitimle ana dilini öğrenmeye başladığını belirterek, "İyi ki bu ders var. Ana dilim Kürtçeyi öğrendim. Arkadaşlarımla Kürtçe konuşabiliyorum. Bana Kürtçe öğrettikleri için bütün öğretmenlerime teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.İbrahim Kalkan da daha önce Kürtçe konuşamadığını, okuldaki seçmeli ders sayesinde dili öğrendiğini kaydetti. Kalkan, artık Kürtçe bilen arkadaşlarıyla anlaşabildiğini söyledi.

Siirtliler Ana Dillerini Okulda Öğreniyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Siirtliler Ana Dillerini Okulda Öğreniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • VATANSIZLAR : ANA DİLDE EGİTİM DEVLET ELİYLE YALNIZCA TÜRKÇE YAPILIR BUNUN DIŞINDA HERKESİN ANA DİLİNDE EGİTİM ALMASI DÜŞÜNÜLÜYORSA BUNU İSTEYEN GURUPLAR KENDİ İMKANLARIYLA ALMALI.AKSİ TAKTİRDE ONLARCA TOPLULUKLAR VAR HANGİ BİRİNE VERECEK BU KARGAŞALIK OLUŞTURUR. TÜRK DEVLETİ TÜRK MİLLETİNİN HİZMETİNDE OLMALI AZINLIKLARIN İSTEKLERİNEDE KARŞI ÇIKMALI HERKES İMKANLAR ÇERÇEVESİNDE KENDİ HİZMETİNİ ALMALI.. YURTDIŞINDAKİ SOYDAŞLARIMIZADA TÜRK DEVLETİ ÖNCÜLÜGÜNDE HİZMET SUNULUYOR. AVRUPA ÜLKELERİ ELİYLE DEGİL. 50 SENEYİ AŞKINDIR AVRUPADALAR AVRUPALILAR KAÇTANE OKUL, CAMİ, KREŞ AÇMIŞTIRLAR. YOKTUR... 3 5 Yanıtla
  • Siirtli: Siirtlilerin ana dili ne zamandan beri kürtçe oldu? Kendimi bildim bileli Siirtli arapça konuşur türkçe konuşur. Bunu ırkçılık olsun diye söylemiyorum. Siirtte siirtli kalmadı ki kardeşim! 0 0 Yanıtla
  • Naz: Pardon elim dislike a değdi kesinlikle katılıyorum 0 0 Yanıtla
  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement