Anadolu Adliyesi'nde Arabuluculuk Semineri Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Anadolu Adliyesi'nde Arabuluculuk Semineri Düzenlendi

Anadolu Adliyesi\'nde Arabuluculuk Semineri Düzenlendi

* Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar;"Şu anda çözmüş olduğumuz uyuşmazlık sayısı 5 bin 200 oldu.

06.12.2016 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar;

"Şu anda çözmüş olduğumuz uyuşmazlık sayısı 5 bin 200 oldu. Bunun yüzde 87'si bir günde ve bir günden daha az bir zamanda bitmiş durumda. 5 bin 200 uyuşmazlıktaki başarı oranı yüzde 96"

Haber: Arzu KAYA - Kamera: Yüksel KOÇ/ İstanbul DHA

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından hakimlere arabuluculuğun gelişmesi ve arabuluculuğu teşvik etmeleri amacıyla seminer düzenlendi.

ÇOK SAYIDA KATILIMCI

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda düzenlenen arabuluculuk seminerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabuluculuk Kurulu Üyesi Avukat Yakup Erikel, Romanya Arabuluculuk Merkezi kurucusu ve yöneticisi Constantin da Gavrilla, İsrail Arabulucu Merkezi Başdanışmanı Michael Linchtenstein ve çok sayıda hakim katıldı.

Konferansta, Romanya Arabuluculuk Merkezi kurucusu ve yöneticisi Gavrilla ile İsrail Arabulucu Merkezi Başdanışmanı Linchtenstein, hakimlere dava sırasında arabuluculuğa başvurma ve tarafları ikna yöntemleri hakkında bilgilendirme yaptı.

YURT DIŞINDAN GELEN UZMANLARLA DÜZENLENEN SEMİNER

Seminer hakkında bilgi veren Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, "Özellikle ön inceleme sırasında arabuluculuğu teşvik eden hakimlerimiz, tarafları arabuluculuğa gitmesi için ikna etmeye çalışmakta. Taraflar arabuluculuğa gitmeyi kabul ederlerse 3 ay süreyle dava ertelenmekte. 3 ay sonra taraflar anlaşırlarsa da hakim arabuluculuktan bu süreci sona erdirmekte ve karar verilmesine yer olmadığına karar vermekte. Hakimlerin yaptıkları teşviklerin daha iyi yapılması ve daha etkin olması için yurt dışından gelen 2 uzmanla birlikte mahkeme içi arabulucuk dediğimiz hakimlerin arabuluculuğa yönlendirilmesi hususunda görüşlerini alacağız" dedi.

"TİCARET, İŞÇİ-İŞVEREN, TAZMİNAT DAVALARI..."

Arabuluculuğa dava açılmadan önce ve dava açıldıktan sonra da başvurulabildiğini belirten Öztatar, "Özellikle ticari davalar, işçi işveren davaları, hukuki uyuşmazlıklar, tazminat davaları, alacak davaları, kiracı kiralayan ilişkileri arabuluculuk konusu olmakta. Türkiye'de şu anda 59 adliyemizde arabuluculuk merkezimiz var. Bu merkezlere yönlendirmemiz suretiyle vatandaşın arabuluculuk konusunda bilgi alması sağlanmakta ve bu bilgiler doğrultusunda tarafların uyuşmazlığı arabulucukla daha kısa sürede, daha kolay ve ekonomik bir sistemle çözümlenmesi hedeflenmekte" diye konuştu.

"YÜZDE 96 BAŞARI ORANI"

Arabuluculuk ile çözülen sorunlar hakkında da bilgi veren Öztatar, "Şu anda çözmüş olduğumuz uyuşmazlık sayısı 5 bin 200 oldu. Bunun yüzde 87'si bir günde ve bir günden daha az bir zamanda bitmiş durumda. Yüzde 96 bir başarımız var yani 5 bin 200 uyuşmazlıktaki başarı oranı yüzde 96. Bu çok önemli. Bu gün hiç bir uyuşmazlığı bir günde bitiremeyiz ama arabuluculukta bir günde uyuşmazlıkları bitiriyoruz. Daha ekonomik. Davlar uyuşmazlıkları çözmekte ancak husumetler kısmı kalmakta. Oysa arabuluculukta hem davalar çözümlenmekte, hem de uyuşmazlıklardaki husumetler bitmekte" dedi.

İsrail Arabulucu Merkezi Başdanışmanı Michael Linchtenstein ise arabuluculuğun birçok hukuki durumun düzelmesi, şekillenmesi açısından çok büyük bir imkan ve fırsat olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anadolu Adliyesi'nde Arabuluculuk Semineri Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement