Denizli'den 28 Firma Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Arasında - Son Dakika
Yerel

Denizli'den 28 Firma Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Arasında

Denizli\'den 28 Firma Anadolu\'nun En Büyük 500 Şirketi Arasında

"Anadolu'nun en büyük 500 şirketi" araştırmasında Denizli'den 28 firmanın yer aldığı bildirildi.

22.09.2014 22:26  Güncelleme: 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomist Dergisi'nin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırması sonuçları açıklandı.

Türkiye'nin üç büyük ili dışında kalan şirketlerin durumunu analiz eden araştırmada, Denizlili 28 şirket de ilk 500 sıralamasına girdi.

Bir derginin Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu'nun en büyük 500 şirketi araştırmasında, Denizli'den 28 şirket yer aldı.

Araştırmada, geçen yıl listenin birincisi olan kablo-bakır tel sektöründe faaliyet gösteren Denizli şirketi Er-Bakır 3. sıraya gerilerken, Denizli'den bu yıl listeye 7 şirketin daha girdiği ve sayının 21'den 28'e yükseldiği kaydedildi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, yaptığı değerlendirmede 2012'de ekonomideki daralmanın, Anadolu kaplanlarını da olumsuz etkilediğini ve toplam cirolardaki reel artışın 2,6'ya kadar düştüğünü hatırlattı.

Keçeci, 2013'te büyüme oranının 2012'ye oranla daha iyi çıkmasının, Anadolu kaplanlarına da olumlu yansıyarak toplam cirolarında yüzde 7,4'lük bir artışa neden olduğunu belirtti.

Keçeçi, şöyle devam etti:

"Anadolu 500'ü oluşturan şirketlerin 2013 yılındaki toplam cirolarının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki payı geçen senelere göre yükselerek yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. Anadolu Kaplanlarının ihracat içerisindeki payları ise daha yüksek. Anadolu 500 şirketleri 2013'de Türkiye'den yapılan ihracattan yüzde 12,3 pay aldılar. Denizli, temsil edildiği firma sayısı olarak altın dönemini yaşadığı 2009 rakamlarını yakaladı. Anadolu 500 listesine giren Denizlili şirketlerin sayısı geçen seneye göre 7 firma artarak 28 oldu. Aynı dönemde Gaziantep ve Manisa yükselişlerini sürdürerek sırasıyla 68 ve 14 firma ile Anadolu 500 listesinde kendilerine yer buldular. Kayseri ve Konya'da ise Anadolu kaplanlarının sayısı geçen seneye göre azalarak sırasıyla 32 ve 25'e geriledi."

Anadolu 500 listesi sektörel olarak incelendiğinde, Türkiye genelinde olduğu gibi gıda, tekstil ve metal sektörlerinin, Denizli'de de lokomotif sektörler olarak ekonominin başını çektiğini vurgulayan Keçeci, şunları kaydetti:

"Denizli'ye mercek tuttuğumuzda, tekstilin yeniden lider sektör olarak Anadolu 500 listesinde de ilk sıralarda yer aldığını gözlemliyoruz. 2013 yılında Denizlili tekstil firmaları büyük bir atak yaparak 2012'de 6 olan firma sayısını 11'e çıkardılar. İkinci sırada yer alan kablo ve bakır tel sektörü ise Anadolu 500'deki firma sayısını 8'den 10'a çıkararak ağırlığını korudu. Geçen sene Anadolu 500 şirketleri arasında yer alan sadece 1 firmamız bu sene listeye giremezken tekstil şirketlerinin ağırlıklı olduğu 9 yeni firma ile Denizli, Anadolu Kaplanları'nın sayısını 28'e yükseltti."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Denizli'den 28 Firma Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Arasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement