Anadolu Yıldızı-2015'te Nefes Kesen Kurtarma - Son Dakika
Güncel

Anadolu Yıldızı-2015'te Nefes Kesen Kurtarma

Anadolu Yıldızı-2015\'te Nefes Kesen Kurtarma

Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının geniş çaplı katılımının sağlanacağı müşterek bir senaryo içinde düzenlenen Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk gün senaryosu, Ege Denizi'nde Sakız ve Midilli adaları arasında uluslararası sularda gerçekleştirildi.

06.05.2015 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının geniş çaplı katılımının sağlanacağı müşterek bir senaryo içinde düzenlenen Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk gün senaryosu, Ege Denizi'nde Sakız ve Midilli adaları arasında uluslararası sularda gerçekleştirildi. Aralarında ABD, Katar, Ürdün ve Kuveyt'in de bulunduğu 10 ülkeden 21 gözlemcinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği batmakta olan kuru yük gemisindeki kaçaklar kurtarıldı.

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın ilk bölümünü izleyecek, gözlemci ve basın mensupları, saat 06.30'da Alsancak Limanı'ndaki TCSG Umut gemisine kabul edildi. Burada Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in de bulunduğu gruba, geminin 2'nci Kaptanı Binbaşı Kerim Demirköy, tatbikat programı, senaryo ve tatbikata katılacak gemilerle ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan Hava Eğitim Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Çetin, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının geniş çaplı katılımının planlandığı senaryoya uygun olarak müşterek arama kurtarma harekatı icra edebilme yeteneklerinin geliştirilmesi, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerinin denenmesi ve tatbikatlarda gelişen hususların uygulama usullerine dahil edilmesi olduğunu aktardı.

Tatbikatın Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin katılımıyla, uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edileceğini belirten Korgeneral Çetin, "Tatbikat ile Türk Silahlı Kuvvetleri etkin teşkilatı, arama kurtarma unsurlarının gelişmiş yetenek ve sistemleri sayesinde ihtiyaç duyulan her yerde, karada, denizde, zorlu hava şartlarında, gece, gündüz görev yapabilecek imkan ve kabiliyetlerini artıracak, artan arama kurtarma ihtiyacını karşılamak için her zaman hazır olduğunu gösterecektir" dedi.

GERÇEĞİ ARATMADI

Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği batmakta olan kuru yük gemisinin, Sakız ve Midilli adaları arasında batmaya başladığı yönünde yardım çağrısı yapıldı. Ayrıca gemide çok sayıda kaçağın olduğu da belirtildi. Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AKKM) tarafından durum Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne (TSK AKKM) bildirildi. Vakit kaybetmeden, Deniz AKKM tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı. Mevcut imkanların yeterli olmaması nedeniyle TSK AKKM'den yardım talep edildi. Harekete geçen TSK AKKM, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ana Arama Kurtarma merkezlerini görevlendirerek, arama kurtarma harekatı başlatıldı. İlk olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı kazazedelerin yerini belirledi. İşaret fişekleriyle iz bırakılan bölgeye uçaktan bir bot atıldı. Ayrıca 5 arama kurtarma personeli de aynı yere atladı. Paraşütlerle denize inen personel, botu kullanıma hazırladı. Sonrasında da kazazedelere ilk müdahaleyi yaptı.

HELİKOPTERLE KURTARILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopterindeki personel, çadır biçimindeki can salında bulunan bir kazazedeyi kurtarıp, TCSG Güven gemisine bıraktı. TCSG'nin botuyla denizdeki üç kazazede de kurtarıldı. Kara Kuvvetleri'nin arama kurtarma helikopteriyle ise denizdeki bir kazazede kurtarma sepetiyle çıkartıldı. Denizdeki başka bir kazazede ise yüzücü kurtarıcı personel tarafından Sahil Güvenlik botuna taşındı. Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik arama kurtarma helikopteri de tek tek kazazedeleri kurtardı.

TATBİKATTA GÖREV ALANLAR

Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen tatbikatta, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 helikopter, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 uçak, 1 helikopter, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 1 gemi, 6 bot ve 2 helikopter görev yaptı.

GÖRKEMLİ TÖREN GEÇİŞİ

Tatbikatta görev alan gemi ve helikopterler, verilen tüm görevleri başarıyla tamamladıktan sonra, TCSG Umut'u selamladı. Bu gemide bulunan üst düzey komutanlar da askerleri selamladı.

ÜSTEM TEŞEKKÜR ETTİ

Tatbikatın deniz safhasının başarıyla icra edildiğini belirten Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Korgeneral Çetin'e, yabancı gözlemcilere ve katılımcılara şilt takdim etti. Tatbikatın kara safhası ise İzmir'in Menemen ilçesinde yapılacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anadolu Yıldızı-2015'te Nefes Kesen Kurtarma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement