Koalisyon Arayışlarında Yeni Boyut - Son Dakika
Güncel

Koalisyon Arayışlarında Yeni Boyut

Koalisyon Arayışlarında Yeni Boyut

Meclis'in olağanüstü toplantısında CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, koalisyon arayışlarına yeni bir boyut kazandırdı.

30.07.2015 11:47  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, CHP'de zaman zaman dillendirilen "AK Parti - MHP" koalisyonunun alt yapısının hazırlandığı fikrini güçlendirdi.

YENİ BOYUT

TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, koalisyon arayışlarına yeni bir boyut kazandırdı. CHP, AK Parti'nin bu tutumunun koalisyon heyetlerinin çalışmalarına olumsuz yansımaları olacağını düşünse de "masadan kalkan taraf" olmak istemiyor.

ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME BUGÜN

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin üçüncüsü bugün Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılacak.

Bu görüşme öncesi TBMM Genel Kurulunun dünkü olağanüstü toplantısında yaşananlar ise siyaset kulislerinde hükümet arayışlarına yeni boyut kazandırdı.

"AK PARTİ-MHP KOALİSYONUNUN ALT YAPISI"

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP'nin terörle ilgili araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesi, CHP'de zaman zaman dillendirilen "AK Parti - MHP" koalisyonunun alt yapısının hazırlandığı fikrini güçlendirdi.

Bazı partililer tarafından, AK Parti yetkililerinin çözüm sürecine yönelik açıklamaları ve operasyonların sonrasında oylamadaki bu tutumun da MHP ile bir koalisyona doğru gidiş olduğu yönünde ifade ediliyor.

CHP'de, "MHP'nin istediği çözüm sürecinin rafa kalkmasıydı, o da olmuş gibi görünüyor" değerlendirmeleri de fazlasıyla yapılmaya başlandı.

"TOPU TACA ÇIKARAN TARAF OLMAYACAĞIZ"

CHP'de hakim görüş ise süreç nereye giderse gitsin sonuna kadar "koalisyon masasında" yer almak. CHP'liler olası bir erken seçim öncesinde "topu taca atan taraf" olmak istemiyor. Eğer masadan kalkılırsa, bu durumun partiye oy kaybettireceği görüşü dillendiriliyor. CHP sonuna kadar görüşmeleri sürdürerek, seçmene "biz ülkenin geleceği ve bir hükümet kurulması için sonuna kadar çaba sarfettik" demeyi planlıyor.

KILIÇDAROĞLU, HEYET ÜYELERİYLE GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dün bir araya geldiği koalisyon heyetine bu görüşünü deklare ettiği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunun ardından, CHP'nin koalisyon heyetiyle parti genel merkezinde 4 saate yakın bir toplantı yaptı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun heyete, "CHP'nin ilkelerinden taviz vermeden görüşmeleri sürdürün" yönünde talimat verdiği belirtiliyor.

CHP'de heyetlerin uzlaşamadığı konuların ise iki Genel Başkan tarafından ele alınması isteniyor. Bu nedenle heyetlerin görüşmelerini tamamlamasının ardından Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile baş başa bir görüşme yapması planlanıyor.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ DE MASADA

CHP yetkilileri bir erken seçim ihtimalini de sürekli olarak masada tutuyor. Bu konuda tüm örgütlere talimat verildiği biliniyor. Parti kurmayları hükümet kurma çalışmalarında sonuç alınamaması durumunda bir erken seçimin ise kasım ayına kalmayacağı görüşünde. YSK'nın görüşmelerin tamamlanmasının ardından 63 günlük sürede bir erken seçim gidilebileceği konuşuluyor.

KONU BAŞLIKLARI ELE ALINIYOR

Koalisyon görüşmeleri kapsamında daha önce AK Parti ve CHP iki kez bir araya geldi.

İki parti arasındaki "istikşafi" görüşmelerin birincisi 24 Temmuz, ikincisi ise 28 Temmuz'da, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un koordinesinde yürütülen görüşmelerde, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan yardımcıları Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek hazır bulundu.

Görüşmelerde, konu başlıkları üzerinde çalışma yapan, ortak ajanda ve gündem maddeleri belirleyen AK Parti ve CHP heyetleri, "demokratikleşme, temel özgürlükler, yeni anayasa, ekonomi, yargı sistemi, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği ve Ortadoğu politikaları" gibi konuları ele aldı.

TOPLANMA 5 GÖRÜŞME YAPILMASI BEKLENİYOR

Bakan Ömer Çelik, ikinci toplantının ardından yaptığı açıklamada, birbirlerine soracakları sorular ve cevabını almak istedikleri hususlar bakımından, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da "Uzlaşılan, uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Türkiye'nin bu gün ihtiyacı olan noktaları da düşünerek, görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Bugün de bir araya gelecek heyetlerin, cumartesi ve pazartesi görüşme yaparak, genel başkanlara sunum yapması bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Koalisyon Arayışlarında Yeni Boyut - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • osman: kesinlikle MHP ye hayır 12 11 Yanıtla
  • URFALI: Akp mhp iktidara pkk mezara. 16 1 Yanıtla
  • firtina : chp ayakta uyu hep uyudun zaten liderinin kapasitesi bu kadar 9 8 Yanıtla
  • a.v.: Mhp de akp de vatan için mücadele veriyorlar iyi bir koalisyon tercihi 10 4 Yanıtla
  • AKP-MHP KURSUN HÜKÜMETİ YALAKALAR: MHP resmen amerikanın ve israilin boyunduruğu altındaki parti bunlar milliyetçi filan değiller bunların eline fırsat geçse anında AKP gibi memleketi satarlar bunlarda AKP gibi yobazlar resmen MHP akp nin yamağı resmen bu seçimde MHP barajı bile geçemeyecek çünki bunlar milliyetçi değil teslimiyetçiler sonuçta AKP-MHP aynı partiler ikiside bu ülkeye ihanet eden partiler Müslümanmış n Müslümanı bunlar vatan hainlerinden Müslüman olmaz 5 6 Yanıtla
  • SECMEN: AK PARTİ CHP KOALİSYONU KESİNLİKLE OLMASIN OLMAMALI 8 1 Yanıtla
  • neriman: CHP büyük parti olduğunu son 1 aydır ispat etti .Kılıçdaroğlu nun mal varlığım arastirilsin ve teror u araştıralım önergesi ispatı 5 2 Yanıtla
  • ...: mhp ne yaptığını bilmiyoki. Bu partiye nasıl oy veriyolar anlamadım gitti 4 2 Yanıtla
  • sutugart : bu memleketi seven chp bunu ıspatladılar hellal olsun koltuk hırsları yok sadece bariş olsun 4 2 Yanıtla
  • AKP-MHP MEMLEKETİ SATANLAR: bence MHP-AKP hükümeti kursunlar nede olsa iki partide vatanı milleti satan parti ikiside bir birine destek olan vatan haini parti MHP dediğin partide zaten n onur var n haysiyet var düne kadar AKP yi PKK konusunda yerden yere vuranlar bugün aynı gemideler bu ülkede 33 asker şehit edildiğinde hiçbir MHP li çıkıpta protesto yürüyüşü yapmadı AKP bayrakları yarıya indirmedi bunlar resmen vatan hainleri memleket kimlere kaldı ey yarabbi 3 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement