Anamur Muzu İthal Rakiplerine Karşı Güçlendi - Son Dakika
Ekonomi

Anamur Muzu İthal Rakiplerine Karşı Güçlendi

Anamur Muzu İthal Rakiplerine Karşı Güçlendi

Bazı kurum ve üniversitelerin desteğiyle yeni türlerin ekimini yapan Anamurlu üreticiler, ithal muzla rekabette öne geçti Anamur MUZBİR Başkanı Güzel: "Yeni türler sayesinde geçmiş yıllarda 20 kilogram gelen muz dalları 50 kilograma kadar çıktı" "Bazı büyük marketler ithal muz diye Anamur muzu

12.12.2013 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OKTAY DEMİR - Bazı kurum ve üniversitelerle çalışma yürütüp, yeni türlerin ekimini yaparak daha kaliteli muz üretimine başlayan Anamurlu üreticiler, ithal muzla rekabette avantajlı konuma geçti.

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık 420 bin ton civarında muz tüketildiğini belirterek, bu tüketimin yaklaşık yarısının ithal ürünlerle karşılandığını, yarısının ise Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya'daki sera ve açık bahçelerde üretildiğini söyledi.

İthal muzla rekabet edebilmek için üretim ve pazarlamada çalışma yaptıklarını anlatan Güzel, bu kapsamda bazı birlik, kurum ve Çukurova Üniversitesi ile işbirliğine gittiklerini ifade etti.

Bu iş birliği sayesinde yeni muz türleri geliştirdiklerini bildiren Güzel, şöyle devam etti:

"Üniversitede geliştirilen 'Azman' ve 'Şimşek' çeşitlerinin yanı sıra 'Cavendish' ve 'Grand Nain' türleri de üreticilerimiz tarafından seralarda yetiştirilmeye başlandı. Bu türlerin geliştirilmesiyle artık çiftçilerimizin yüzde 80'i yeni türleri dikiyor ve çoğaltıyor. Yeni türler sayesinde geçmiş yıllarda 20 kilogram gelen muz dalları 50 kilograma çıktı. Daha önce 10 santimetre olan muzun boyu şimdi 22 santimetreye yükseldi."

Güzel, ürün kalitesinin artmasının ithal muzla rekabette ellerini güçlendirdiğini vurgulayarak, "İthal muzdan daha kaliteli muz ürettiğimize inanıyoruz. Bazı büyük marketler ithal muz diye Anamur muzu satıyor. Bunun tespitini yaptığımız oldu ama yaptırım gücümüz olmadığından ceza uygulayamıyoruz" dedi.

İyi tarım uygulamalarının da muz üretimine katkı sağladığını anlatan Güzel, "İyi tarım uygulamasında toprak analizi ve muz dallarından aldığımız örneklerin analizi yapılıyor. Yani ürünün devlet ve tüketici tarafından izlenebilirliğini sağlıyoruz. Anamur'da 21 bin dönümde muz üretiliyor. Şu anda 2 bin 300 dönümde iyi tarım uygulayabildik. Gelecek yıl hedefimiz 5 bin dönüm" diye konuştu.

Güzel, iyi tarım uygulanan seralarda yetişen muzdan, belgeli olduğu için kilogramda 10 kuruş fazla getiri sağlandığını da sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Anamur Muzu İthal Rakiplerine Karşı Güçlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement