Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa teklifine ilişkin, "Bu düzenleme özü sözü itibariyle, özellikle AKP'nin kendini koruma altına alması, diğer partilerin kapatılmasına ilişkin iradeyi de Sayıştay marifetiyle kendi denetimi altına almasından kaynaklanmaktadır" dedi.

13.03.2015 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa teklifine ilişkin, "Bu düzenleme özü sözü itibariyle, özellikle AKP'nin kendini koruma altına alması, diğer partilerin kapatılmasına ilişkin iradeyi de Sayıştay marifetiyle kendi denetimi altına almasından kaynaklanmaktadır" dedi.

AK Parti'nin, siyasi partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Meclis'te kurulacak komisyonun izni üzerine açılmasını, siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmelerine devam ediliyor.

Bal, teklife ilişkin konuşmasında, terörle bağlantılı olması dışında parti kapatmaya karşı çıktıklarını ancak AK Parti'nin teklifine katılmadıklarını söyledi.

"Halis niyetli bir teklif değildir. Üzüm yemek için değil, bağcı dövmek için, samimi olmayan bir tekliftir" diyen Bal, bu teklifin Türkiye'nin önünde ağır sonuçlar açabilecek bir yolu da öngördüğünü de ileri sürdü.

Tasarının siyasi partilerin gelir ve giderlerine ilişkin düzenlemesini de eleştiren Bal, "İktidarın sağ gösterip, sol çakmaya çalıştığı" ifadesini kullandı.

-"Bunun Oslo görüşmeleriyle ile bir alakası var mı?"

AK Parti'nin düzenlemeyi kendisini korumak için getirdiğini ileri süren Bal, şunları kaydetti:

"Bu düzenleme özü sözü itibariyle, özellikle AKP'nin kendini koruma altına alması, diğer partilerin kapatılmasına ilişkin iradeyi de Sayıştay marifetiyle kendi denetimi altına almasından kaynaklanmaktadır. Bunun Oslo görüşmeleriyle ile bir alakası var mı? Bunu bize açıklayın. 10 madde ile ilişkilendiren köşe yazarları bulunmaktadır. Bayram değil, seyran değil. Seçime gidiyorsunuz. 12,5 yıldır iktidardasınız, 40 defa anayasa değiştirebilecek imkana sahiptiniz. Niye 12,5 yıl değil de 24. Dönem'in son 2,5 ayı içinde bu değişikliği yapıyorsunuz. Bu doğrudan doğruya Türkiye'nin geleceğinin devlet olarak, Türk milletinin geleceğinin millet olarak, her bir vatandaşının temel hak ve hürriyetlerinin tehdit altında bulunduğu teröre karşı, masaya terör örgütünü oturtmak suretiyle yaptığınız müzakerelerin neticesi olarak karşımıza çıkmıştır."

-"İktidarın sergilemek istediği tiyatroya 'buyurun sizde katılın' senaryosu "

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da "iktidarın sergilemek istediği tiyatroya 'buyurun sizde katılın' senaryosu ile karşı karşıya" olduklarını ileri sürdü. Yapılan düzenlemeler ile 7 Haziran'da gerçekleştirilecek milletvekili seçimlerinde Türkiye'nin bırakın seçim güvenliğini seçimlerin meşruiyetini tartışır hale geleceğini iddia eden Kart, siyasal iktidarın her alanda anayasa ihlali yaptığını ve bundan sonrası için kendisine bir af getirme girişimi içinde olduğunu savundu.

Konuşmasında  "Kozmik Oda Soruşturması" olarak bilinen soruşturmaya da değinen Kart, "Kozmik oda dehşet bir olay. 'Efendim birileri yaptı'. O zaman Türkiye'yi sen yönetiyordun. Bu işin sorumlusu siyasi iktidardır. Elbette o işi organize edenlerin sorumluluğunu bertaraf etmiyor ama Türkiye öyle bir noktadaki Silivri Soruşturmaları ve Kozmik Oda gerçeği ile yüzleşemeyecek durumda. Çünkü içinde bizatihi siyasi iktidarın kendisi var" diye konuştu.

Kart, teklif sahipleri samimi ise seçim barajının da kaldırılması gerektiğine işaret ederek, teklifin bu haliyle ciddiye alınır bir yanı olmadığını ve karşı olduklarını söyledi.

-"Herkes kendi görüşlerini ortaya koyarak iyi bir yasa çıkarabiliriz"

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise anayasa değişikliğinin bu dönemde parlamentonun gündemine getirilmesinin manidar olduğunu ifade etti. Yıldız, "Türkiye'nin şu andaki temel sorunu parti kapatma değildi. Türkiye'de İç Güvenlik Yasası'nın özgürlükleri nasıl cendereye koyacağı tartışılıyordu. Seçim barajını tartışıyordu. Bu çok müthiş formüle edilmiş bir seçim çalışması" diye konuştu.

Komisyonu oluşturan partilerin parti kapatmanın kriterleri konusunda anlaşamayacağının, farklı bakış açıları sahip olduklarının herkes tarafından bilindiğini kaydeden Yıldız, teklifin seçim meydanlarında kullanılmak üzere gündeme getirildiğini ileri sürdü.

Teklifi toptan reddetme noktasında olmadıklarını ancak çok büyük sıkıntıları da içerdiğini ifade eden Yıldız, "Madem ki önümüze gelmiş, tartışılacak gündemi meşgul edecek, o zaman bunu nasıl mükemmelleştirebiliriz şeklinde her siyasi parti kendi görüşlerini ortaya koyarak iyi bir yasa çıkarabiliriz diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Komisyon samimiyet testidir"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın söz alarak bazı eleştirilere yanıt verdi.

Muhalefetin samimiyetlerini sorguladığını belirterek, komisyonun bir samimiyet testi olduğunu, herkesin yapıcı önerileriyle kendi samimiyetini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

CHP'ye kapatma iddialarından sonra teklifin gündeme getirildiği ifadelerine karşı Aydın, düzenlemenin 2010 yılındaki anayasa değişikliğinde yer alan, ancak düşürülen maddenin aynısını olduğunu dikkati çekti.

Aydın, tasarının görüşmelerinin seçim barajı gibi ön şartlara bağlanmasını da her konunun kendi mecrası içinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak eleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.


Advertisement