Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?

13.03.2015 21:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?' demek, özünde bu çabayı zedelemez. Çok haklı ve doğru bir tekliftir" dedi.

AK Parti'nin, siyasi partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Meclis'te kurulacak komisyonun izni üzerine açılmasını, siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmelerine devam ediliyor.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır teklifin sunulma zamanlamasının manidar olduğunu savundu.

Şandır, anayasa değişikliklerinin mutlaka uzlaşma ile yapılması gerektiğini vurgulayarak, teklifin geri çekilmesini ve yeni yasama döneminde uzlaşma ile hazırlanarak sunulmasını önerdi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, iktidar partisi yetkililerinin teklifin gerekçesini anlatırken, CHP ve MHP'ye yönelik kapatma iddialarını öne sürdüklerini belirterek, "CHP'liler de MHP'liler de böyle bir endişe taşımıyor. Gerekçesi olarak gösterilen endişeyi her iki parti de taşımıyor, teklifi getiren parti 'var böyle bir şey diyor'. Bir başka parti bizim adımıza niçin bu kadar kaygılanıyor, bunu da anlamış değilim" şeklinde konuştu.

-"Problemleri büyütüyor"

Türmen, teklifin yüzde 10 barajının getirdiği problemleri büyüttüğünü de savunarak, "Böyle bir teklif varsa bunu mutlaka yüzde 10 barajıyla beraber ele almalıyız. Bu barajı görmezden gelemeyiz" dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da muhalefet partilerinin teklife daha olumlu yaklaşmalarını beklediğini söyledi. Akman, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?' demek, özünde bu çabayı zedelemez. Çok haklı ve doğru bir tekliftir" ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise konuşmasında parti kapatmaya neden olan gerekçelerin tümünün yeni düzenleme ile ortadan kaldırıldığını söyledi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun teklifte böyle bir düzenlemenin olmadığını belirtmesi üzerine Öztürk ile Kuzu arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Öztürk'ün Kuzu'ya yönelik "bilmiyorsun, ötüyorsun" ifadesini kullanmasına, Kuzu, "Ayıp oluyor ama" diye tepki gösterdi.

Öztürk, AK Parti Grubu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket ettiğini öne sürerek, "Bu parlamento bana göre itibarsızdır. Tutanaklara da geçsin. Ne itibarı kaldı? Sabahlara kadar el kaldır, el indir. El birliği ile parlamentoyu itibarsız hale getirmişiz, şimdi burada tartışıyoruz" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, konuşmasına "Bir siyasi partiyi ancak millet kapatır sözü, doğru değildir. Siyasi parti kapatılır. Ama burada çeşitli kıstaslar vardır. Şiddete başvuran parti kapatılmalıdır. Kararlı bir şekilde demokrasiyi alt etmek adına bir şeyler yapan parti de kapatılmalıdır" diye konuştu.

AK Parti'nin teklifinin geleceği sağlama alma amaçlı bir teklif olduğunu da ileri süren Aldan, samimiyeti ölçme açısından teklifin gündeme alınması halinde siyasi partiler yasasının de mutlaka ele alınması gerektiğini vurguladı.

-"Bırakın bu söylemi artık. Biz tetikçi falan değiliz"

Öte yandan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın konuşmasında milletvekillerinin özgür iradeleri ile karar vermeleri gerektiğini belirterek, "Tetikçilik yapmayın" demesi üzerine AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, "Bırakın bu söylemi artık. Biz tetikçi falan değiliz. Bize hakaret etmeyi bırakın artık" diye tepki gösterdi.

Kart'ın konuşmasının uzaması üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ve bazı AK Parti milletvekilleri tepki gösterdiler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da komisyon başkanından konuşmalara süre sınırlaması getirmesini isteyerek, "Sayın Başkan lütfen süre verin. Takılmış plak gibi aynı şeyleri dinlemek zorunda değiliz. Meclis kapandı, herkes gitti, biz hala buradayız" dedi. Kart'ın "Çok değerli işleri var sayın bakanların" demesi üzerine de Arınç, "Tabii ki var. Sayın Türmen'i nezaketle dinledik, sabit fikirle saatlerdir aynı şeyleri söylüyorsun" karşılığını verdi. Arınç ile Kart arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Arınç, teklifle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, mevcut durumda tüm siyasi partilerin tehlike altında olduğunu söyledi.

Siyasi partiye kapatma davası açılmasının dava sonucu ne olursa olsun beraberinde olumsuzluklar getirdiğine işaret eden Arınç, yapılan düzenleme ile kapatma davası açılması konusunda parlamentoya söz hakkı verildiğini vurguladı.

Genelinin tamamlanmasının ardından teklifin maddelerinin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement