Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika
Güncel

Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?

13.03.2015 21:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?' demek, özünde bu çabayı zedelemez. Çok haklı ve doğru bir tekliftir" dedi.

AK Parti'nin, siyasi partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Meclis'te kurulacak komisyonun izni üzerine açılmasını, siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmelerine devam ediliyor.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır teklifin sunulma zamanlamasının manidar olduğunu savundu.

Şandır, anayasa değişikliklerinin mutlaka uzlaşma ile yapılması gerektiğini vurgulayarak, teklifin geri çekilmesini ve yeni yasama döneminde uzlaşma ile hazırlanarak sunulmasını önerdi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, iktidar partisi yetkililerinin teklifin gerekçesini anlatırken, CHP ve MHP'ye yönelik kapatma iddialarını öne sürdüklerini belirterek, "CHP'liler de MHP'liler de böyle bir endişe taşımıyor. Gerekçesi olarak gösterilen endişeyi her iki parti de taşımıyor, teklifi getiren parti 'var böyle bir şey diyor'. Bir başka parti bizim adımıza niçin bu kadar kaygılanıyor, bunu da anlamış değilim" şeklinde konuştu.

-"Problemleri büyütüyor"

Türmen, teklifin yüzde 10 barajının getirdiği problemleri büyüttüğünü de savunarak, "Böyle bir teklif varsa bunu mutlaka yüzde 10 barajıyla beraber ele almalıyız. Bu barajı görmezden gelemeyiz" dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da muhalefet partilerinin teklife daha olumlu yaklaşmalarını beklediğini söyledi. Akman, "Seçime gidiyoruz gerekçesiyle bu 'Niye böyle bir zamanda getirildi?' demek, özünde bu çabayı zedelemez. Çok haklı ve doğru bir tekliftir" ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise konuşmasında parti kapatmaya neden olan gerekçelerin tümünün yeni düzenleme ile ortadan kaldırıldığını söyledi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun teklifte böyle bir düzenlemenin olmadığını belirtmesi üzerine Öztürk ile Kuzu arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Öztürk'ün Kuzu'ya yönelik "bilmiyorsun, ötüyorsun" ifadesini kullanmasına, Kuzu, "Ayıp oluyor ama" diye tepki gösterdi.

Öztürk, AK Parti Grubu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket ettiğini öne sürerek, "Bu parlamento bana göre itibarsızdır. Tutanaklara da geçsin. Ne itibarı kaldı? Sabahlara kadar el kaldır, el indir. El birliği ile parlamentoyu itibarsız hale getirmişiz, şimdi burada tartışıyoruz" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, konuşmasına "Bir siyasi partiyi ancak millet kapatır sözü, doğru değildir. Siyasi parti kapatılır. Ama burada çeşitli kıstaslar vardır. Şiddete başvuran parti kapatılmalıdır. Kararlı bir şekilde demokrasiyi alt etmek adına bir şeyler yapan parti de kapatılmalıdır" diye konuştu.

AK Parti'nin teklifinin geleceği sağlama alma amaçlı bir teklif olduğunu da ileri süren Aldan, samimiyeti ölçme açısından teklifin gündeme alınması halinde siyasi partiler yasasının de mutlaka ele alınması gerektiğini vurguladı.

-"Bırakın bu söylemi artık. Biz tetikçi falan değiliz"

Öte yandan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın konuşmasında milletvekillerinin özgür iradeleri ile karar vermeleri gerektiğini belirterek, "Tetikçilik yapmayın" demesi üzerine AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, "Bırakın bu söylemi artık. Biz tetikçi falan değiliz. Bize hakaret etmeyi bırakın artık" diye tepki gösterdi.

Kart'ın konuşmasının uzaması üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ve bazı AK Parti milletvekilleri tepki gösterdiler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da komisyon başkanından konuşmalara süre sınırlaması getirmesini isteyerek, "Sayın Başkan lütfen süre verin. Takılmış plak gibi aynı şeyleri dinlemek zorunda değiliz. Meclis kapandı, herkes gitti, biz hala buradayız" dedi. Kart'ın "Çok değerli işleri var sayın bakanların" demesi üzerine de Arınç, "Tabii ki var. Sayın Türmen'i nezaketle dinledik, sabit fikirle saatlerdir aynı şeyleri söylüyorsun" karşılığını verdi. Arınç ile Kart arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Arınç, teklifle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, mevcut durumda tüm siyasi partilerin tehlike altında olduğunu söyledi.

Siyasi partiye kapatma davası açılmasının dava sonucu ne olursa olsun beraberinde olumsuzluklar getirdiğine işaret eden Arınç, yapılan düzenleme ile kapatma davası açılması konusunda parlamentoya söz hakkı verildiğini vurguladı.

Genelinin tamamlanmasının ardından teklifin maddelerinin görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Anayasa Değişikliği Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement