Anayasa Mahkemesinin 54. Kuruluş Yıl Dönümü - Detaylar - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesinin 54. Kuruluş Yıl Dönümü - Detaylar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Törene gelen konukların karşılanması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın törenin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın makamına geçmeleri Törenin ardından düzenlenen kokteyl Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü AYM Başkanı Arslan: (1) "Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığı tek başına yeterli değildir.

25.04.2016 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Törene gelen konukların karşılanması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın törenin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın makamına geçmeleri

Törenin ardından düzenlenen kokteyl Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü

AYM Başkanı Arslan: (1)

"Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığı tek başına yeterli değildir. Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir"

"Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hiç kuşkusuz hukuk devleti, jüristokrasi yani 'hakimler devleti' anlamına da gelmemektedir"

"Hukuk, her toplum için ekmek, su ve teneffüs ettiğimiz hava kadar hayati bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla hukukun üstünlüğünün sağlanması ve sürdürülmesi, bir ülkenin geleceğinin teminatıdır"

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığının tek başına yeterli olmadığına işaret ederek, "Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hiç kuşkusuz hukuk devleti, jüristokrasi yani 'hakimler devleti' anlamına da gelmemektedir." dedi.

Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan salonunda tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Lütfi Elvan ve Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Arslan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, yargı mensupları ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, adalet temelinde insanı ve devleti yaşatmanın, demokratik toplumların ortak amacı haline geldiğini, anayasa mahkemelerinin de bu amacı gerçekleştirmek üzere varlık kazanan kurumlardan olduğunu söyledi.

Demokratik ülkelerin çok büyük kısmında kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen anayasa mahkemeleri bulunduğunu belirten Arslan, anayasal hakkın ihlali iddiasıyla doğrudan anayasa mahkemelerine yapılan bireysel başvuruların da gittikçe yaygınlaşarak, anayasa yargısının parçası haline geldiğini anlattı.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin adalet, hukukun üstünlüğü, temel hak ve hürriyetlere katkısını değerlendirebilmek için kanunların anayasaya uygunluğu denetimine ve bireysel başvuruda verdiği kararlara bakmak gerektiğini ifade eden Arslan, konuşmasında da özellikle bireysel başvuru kararları ve sonuçları üzerinde durmak istediğini aktardı.

Arslan, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa'nın öngördüğü anayasal demokrasi anlayışından hareket ettiğini belirterek, "Günümüzün hakim demokrasi anlayışı olan anayasal demokrasi, hangi hükümet sistemi benimsenirse benimsensin, hukukun üstünlüğünü sağlayarak temel hak ve hürriyetleri etkili şekilde korumayı amaçlamaktadır. Nitekim Anayasa Mahkemesi, bir kararında anayasal demokrasinin temelinde insan haklarının korunması ve bunların oylama konusu dahi yapılmaması düşüncesinin bulunduğunu belirtmiştir." diye konuştu.

"Adalet devletin, hukuk da adaletin temelidir"

Anayasal demokrasinin en önemli unsurunun hukuk devleti ilkesi olduğunun bilindiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Romalı hukukçu Ulpian, hukukun ve bir anlamda adaletin temel ilkelerini onurlu yaşama, başkasına zarar vermeme ve herkese hakkını teslim etme şeklinde formüle etmiştir. Adalet devletin, hukuk da adaletin temelidir. Hukuk, her toplum için ekmek, su ve teneffüs ettiğimiz hava kadar hayati bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla hukukun üstünlüğünün sağlanması ve sürdürülmesi, bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Anayasa Mahkemesi, birçok kararında hukuk devletini, kapsamlı şekilde tanımlarken, 'insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, hukuki güvenliği sağlayan, Anayasa'ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve kanunlarla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık olan devlet' olarak tanımlamıştır.

Hukuk devletinin hukuki güvenlik ve yargı bağımsızlığı gibi unsurları da Anayasa Mahkemesinin kararlarında ele alınmıştır. Mahkeme, bir kararında, 'hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kılar.' demek suretiyle bu ilkenin gereklerini ifade etmiştir."

Bağımsız ve tarafsız yargı

Başkan Zühtü Arslan, rejimlerin demokratik hukuk devleti olarak nitelendirilmesinin, bağımsız ve tarafsız yargının ve yargıçların varlığına bağlı olduğunu vurguladı.

Mecelle'de "hakimin adabı" kısmında "hakim beyn-el hasmeyn adl ile memurdur." denildiğini belirten Arslan, bu hükümden, hakimin tarafsız davranarak, adalet sağlamakla yükümlü olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Mahkemenin bir kararında, "yargının bir karakteri olan bağımsızlık, hakimin çekinmeden ve endişe duymadan, Anayasa'nın öngördüğü gereklerden başka herhangi bir dış etki altında kalmadan, yansız tutumla özgürce karar verebilmesidir." vurgusunun yapıldığını aktaran Arslan, şöyle devam etti:

"Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığı tek başına yeterli değildir. Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bu bağlamda düşünce tarihinin önemli isimlerinden İbn Rüşd'ün hakimin erdemli olması gerektiğine dair asırlar önce söyledikleri günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Sonuç olarak, bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hiç kuşkusuz hukuk devleti, jüristokrasi yani 'hakimler devleti' anlamına da gelmemektedir."

(Sürecek)

Anayasa Mahkemesinin 54. Kuruluş Yıl Dönümü - Detaylar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesinin 54. Kuruluş Yıl Dönümü - Detaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı
    09:18 Edirne'de Yangın Sonrası Mahsur Kalan Yavru Kediler İtfaiye Tarafından Kurtarıldı

    Edirne'deki bir öğrenci yurdunda çıkan yangının ardından merdiven boşluğunda mahsur kalan 2 yavru kedi, itfaiye erleri tarafından kurtarıldı. Yangın söndürüldükten sonra duyulan kedi sesleri üzerine harekete geçen ekipler, uzun uğraşlar sonucunda kedileri kurtardı. Kurtarılan yavru kediler ve anne kedi, Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı'na götürüldü.

  • INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı
    09:16 INTERPOL tarafından aranan Rusya vatandaşı İzmir'de yakalandı

    Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL tarafından mavi bültenle aranan bir Rusya vatandaşı dolandırıcı, İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde polis ekipleri tarafından yakalandı. Zanlının kimlik soruşturmasında dolandırıcılık suçundan arandığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi
    09:15 Mersin'de 10 Milyon TL Değerindeki Lüks Araçlar Ele Geçirildi

    Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi, 2 şüpheliyi yakaladı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, yurt dışından gümrük kaçağı olarak getirilip yedek parça olarak kullanılan araçlara yönelik çalışma yaptı. Polis, merkez Akdeniz İlçesinde bir oto tamirhanesine operasyon düzenleyerek, piyasa değeri 10 milyon TL olan 4 adet gümrük kaçağı aracı ele geçirdi. Operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    09:15 Mersin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Mersin'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheliden 2'si tutuklandı. Operasyonda, 760 gram kubar esrar, 150 gram eroin, 57 adet uyuşturucu hap, 1 hassas terazi, 3 cep telefonu, 1 bıçak ve 1 tabanca ele geçirildi. Ayrıca, 18 bin 350 lira paraya da el konuldu.

  • Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası
    09:15 Beylikdüzü'nde Motosikletli Şüphelilerin Kovalamacası

    Beylikdüzü'nde polis, motosikletli şüphelilerin belindeki silahı fark ederek dur ihtarında bulundu. Şüpheliler ihtara uymayınca polis tarafından kovalamaca yaşandı. Kovalama anları kask kamerasına yansırken, şüphelilerin üzerinde yasaklı ilaçlar ve havalı tabanca bulundu. Gözaltına alınan şüphelilere ceza kesildi.

  • Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı
    09:15 Etrafındaki bütün binalar yıkıldı, bu binanın camı bile kırılmadı

    Kahramanmaraş Mimarlar Odası hizmet binası, 6 Şubat depremlerinde etrafındaki onlarca binanın yıkılmasına rağmen hala ayakta duruyor. Mimarlar Odası yönetimi, binanın rezerv alan içinde kaldığını ve kentsel hafıza alanı çerçevesinde yıkılmaması gerektiğini savunuyor.

  • Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil
    09:10 Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil

    Otomotiv sektöründe gündemden düşmeyen Maserati, tamamen elektrikli olan GranCabrio Folgore modeliyle dikkat çekiyor. İtalya'da tanıtılan araç, sportif ve modern çizgileriyle öne çıkıyor. Maserati'nin elektrikli modelleri arasında zirveyi temsil eden GranCabrio Folgore, global pazarda ilgi gördüğü takdirde değişik versiyonlarıyla da karşımıza çıkabilir. Araç, 220 bin dolar civarında bir fiyatla satışa sunulacak.

  • OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    09:10 OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    OnePlus, yeni amiral gemisi tablet olan OnePlus Pad 2'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre cihaz, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, parlak AMOLED ekran, büyük batarya ve daha fazla depolama alanı gibi üst seviye özelliklerle gelecek. OnePlus Pad 2'nin tanıtım tarihi ise 2024'ün ikinci yarısında olması bekleniyor.

  • Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı
    09:09 Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı

    Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 güncellemelerinin ikinci beta sürümlerini dağıtıma çıkardı. Yeni beta paketi, geliştirici olmayan kullanıcılar için indirilebilir durumda. Güncelleme, Avrupa Birliği'nin gerektirdiği değişikliklere odaklanıyor ve AB'deki kullanıcıların web siteleri üzerinden iPhone uygulamalarını indirebilmesine olanak sağlıyor. Ancak AB geliştiricileri için bazı kısıtlamalar da getiriliyor. Ayrıca yeni beta sürümleri, aygıt yönetimi özelliklerine ve Pil Sağlığı desteğine yönelik iyileştirmeler içeriyor.

  • Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı
    09:09 Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı

    Oppo, orta segment kataloğuna yeni bir model eklemeye hazırlanıyor. Oppo A60 adlı bu model, Qualcomm Snapdragon 680 işlemci ve 8 GB RAM ile güçlendirilecek. Ayrıca telefon, 1604 x 720 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran ve 5.000 mAh kapasiteli bir batarya ile gelecek.

  • Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor
    09:09 Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor

    Telegram Kurucusu Pavel Durov'a göre, uygulama önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olacak. WhatsApp'ın güvenlik sorunlarına dikkat çeken Durov, Telegram'ın popülerlik kazandığını belirtti. Şirket ayrıca platformdan daha fazla para kazanmayı umuyor ve yeni özellikler eklemeyi planlıyor.


Advertisement