Anayasa Yazım Komisyonu'nun Chp, MHP ve BDP'li Üyeleri Bir Araya Geldi - Son Dakika
Politika

Anayasa Yazım Komisyonu'nun Chp, MHP ve BDP'li Üyeleri Bir Araya Geldi

Anayasa Yazım Komisyonu\'nun Chp, MHP ve BDP\'li Üyeleri Bir Araya Geldi

CHP'li Kart: "Çiçek, daha önce bunu tolere ediyordu ama artık AKP Genel Başkanı'nın talimatlarına daha fazla direnemedi. Emir ve talimatların gereği yapılmıştır" MHP'li Bal: "AKP, 41 maddeyi ...

19.11.2013 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nun CHP, MHP ve BDP'li üyeleri bir araya geldi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın başkanlığında yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atila Kart, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, son iki toplantıda, taslak metinlerin kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulması yönünde ara karar aldığını ve bunun kitaba dönüştürülmesini söylediğini ileri sürdü.

Çiçek'in "4 parti mutabık kaldığı takdirde, ben komisyonun sona erdirilmesi sorumluluğunu üstlenirim" dediğini iddia eden Kart, Meclis Başkanı'nın, 4 gün sonra, AK Parti'nin talebi doğrultusunda komisyon çalışmalarını sonlandırdığını savundu. "4 günde ne oldu da Meclis Başkanı karar değişikliği içine girdi?" diye soran Kart, "Çiçek, AKP Genel Başkanı'nın talimatlarına daha fazla direnemedi. Daha önce bunu tolere ediyordu ama artık daha fazla direnemedi. Emir ve talimatların gereği yapılmıştır" dedi.

Kart, anayasa çalışmalarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izin verdiği kadar sürdürülebildiğini ileri sürerek, "Toplantıya Meclis Başkanı'nın katılmamasının, komisyonun akıtebi noktasında kıymeti harbiyesi, önemi yok" diye konuştu.

AK Parti"nin 2013 yılının başından itibaren komisyon çalışmalarını bitirmenin gayreti içinde olduğunu iddia eden Kart, son aşamada bunu Meclis Başkanı üzerinden bitirme girişiminde bulunduğunu kaydetti. Kart, "Komisyon sona ermiş değildir, AKP sona erdirdme girişiminde bulunmuştur. Komisyon meşru, yasal ve anayasal varlığını korumaktadır" dedi.

-"Komisyon, kirli oyun ile karşı karşıya"

Komisyon üyesi Faruk Bal, "Komisyon dün siyasi hayatımızda ender görülen bir kirli oyun ile karşı karşıya kaldı" iddiasında bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek alet edilmek suretiyle komisyon çalışmalarının ertelenmek istendiğini ifade eden Bal, "Bu oyun farkedildiği içindir ki saat 15.00'de toplantının yapılacağı orada bulunan komisyon üyelerine bildirilmiş ve burada toplanılmıştır" diye konuştu. Bal, toplantıya AK Parti'nin hiç bir mazeret bildirmeden katılmamasının tutunak altına alındığını belirttti.

Bal, tutanak müdürlüğünden görevli gönderilmediği için, özel imkanlarla elektronik imkanlarla toplantıyı kayıt altına aldıklarını kaydederek, Cemil Çiçek'in komisyon başkanlığından ayrılmasının, komisyonun görevlerini devam ettirmesine bir engel olmadığını ileri sürdü. Bal, "Çünkü bu komisyon, 4 partinin genel merkezlerinin karar organları ile kurulmuştur, Sayın Meclis Başkanı'nın iradesiyle komisyonun dağılması siyaseten ve hukuken dağılması mümkün değildir" dedi.

"Komisyondan çekilmeyi beceremeyen AKP'nin Meclis Başkanı'nı alet ederek, komisyon faaliyetlerini fiilen sona erdirebilecek kirli oyunun içine girmesi doğru bulunmamıştır" diyen Bal, 25 Kasım Pazartesi günü saat 14.00'de yapılacak toplantının uygun yollarla AK Parti'ye tebliğ edileceğini söyledi.

Faruk Bal,  "AKP, 41 maddeyi bulan başkanlık sistemi teklifi ile uzlaşma komisyonundaki müzakerelerde takoz haline gelmiştir, uzlaşmayı engellemiştir. Bununla yetinmeyip, yetkisiz kişiler marifetiyle sürekli komisyona vadeler, ömürler biçerek, komisyonun çalışmalarını itibarsızlaştırmıştır. AKP'nin niyeti ortaya çıkmıştır. Toplumsal mutabakata dayalı anayasa yapmak yerine, kendi hedefledikleri otoriter bir rejimin, partileştirdikleri devlete, parti kimliğine uygun bir anayasa yapma niyetinde oldukları aşikardır" dedi.

-"Süreci tüketinceye kadar çalışmalara devam"

Komisyon üyesi, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, anayasayı bitirmek isteyenlerin oldu bitti ile bu süreci kamuoyundan kaçırtmaya çalıştığını öne sürdü.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki iki toplantıyı, Anayasa Komisyonu'nu sonlandırmak amacıyla değil, daha işlevli hale getirmek için düzenlediklerini belirten Yıldız, komisyonun 4 siyasi partinin genel merkezlerinin iradesi ile oluştuğunu söyledi.

Yıldız, komisyonun yeni anayasa yapamayacağını söyleyenlerin, "biz bu komisyondan çekiliyoruz" demesi gerektiğini, bunu TBMM Başkanı üzerinden bitirmemesi gerektiğini ifade etti.

Basının komisyon çalışmalarına yeterli ilgiyi göstermediğini, bütün partilere eşit mesafede durmadığını savunan Yıldız,  "Komisyondaki bir tıkanıklığı, bizim aramızdaki bir sorunun haber kanallarında 15 dakika haber yapıldığını gördük. BDP ve CHP içerisindeki sıkıntılar haber yapıldı ama dün itibariyle, bu komisyonu bitirmek isteyen ama bitirme cesaretini gösteremeyen bir partiye ilişkin hiç bir haber yapılmadı" dedi.

Yıldız, 3 parti biraraya gelerek bu toplantıyı yaptıklarını, AK Parti'li üyelerin hiç bir mazeret belirtmeden bu toplantıya katılmadıklarını belirterek, TBMM Başkanı Çiçek'in toplantıya tutanakçı dahi göndermediğini söyledi. Yıldız, "AK Parti direkt olarak 'biz çekilmedik' demediği sürece, bu komisyon hayatiyetini devam ettirir. AK Parti 2. ve 3. toplantıya da katılmazsa 'biz Anayasa çalışmasından çekiliyoruz' demiş oluyor. Biz de o süreci tüketinceye kadar çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplantının ardından, "Yazım Komisyonu Başkanı Faruk Bal" imzasıyla yapılan basın açıklaması dağıtıldı. Toplantıya ilişkin bilgi verilen açıklamada, toplantıya katılan milletvekili, danışman ve teknik heyet uzmanlarının isimlerine yer verildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Anayasa Yazım Komisyonu'nun Chp, MHP ve BDP'li Üyeleri Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement