Angiad Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Angiad Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması

"Yılbaşından bu yana daralan otomotiv piyasasını hareketlendirmek için hurda teşviki şart"

30.07.2014 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD)  Başkan Yardımcısı Fatih Tanrıkulu, otomotiv sektöründe yılbaşından bu yana yaşanan daralmaya dikkati çekerek, piyasayı hareketlendirmek için hurda teşviğinin gerekli olduğunu ifade etti.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan otomotiv sektörünün yılbaşından bu yana sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirtti. Son 6 ayda otomobil satışlarının yüzde 24, hafif ticari araç satışlarının ise yüzde 34 civarında düştüğünü kaydeden Tanrıkulu, sektörün önünün açılması ve dalgalanmanın durulması için hurda teşvikinin yürürlüğe girmesi, vergilerin Avrupa seviyesine çekilmesi ve kredilerdeki peşinat yüksekliğine çare olacak bir düzenlemenin yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

"Eski araçlar büyük zarar veriyor"

Hükümetin 2003-2004 yıllarında uyguladığı hurda teşvikini ve bu teşvikle elde edilen kazanımları anımsatan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"O tarihte 20 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında ÖTV indirim desteği sağlanmış, bu da iç piyasayı canlandırmıştı. Ülkemizde bugün de araçların yüzde 25'e yakını, 20 yaş üzerindedir ve bunlar trafikte bir tehlike unsurudur. Çağın gerisinde kalmış, ABS, ESP, hava yastığı gibi donanımlardan yoksun olan bu araçlar Avrupa normlarından uzak ve eski teknolojiye sahiptir. Yüksek karbon salınımı da yapan bu araçlar çevre ve insan sağlığına zarar vermektedir."

Eski araçlardan daha düşük, yeni araçlardan daha yüksek oranda Motorlu Taşıtlar Vergisi alınması doğru bir uygulama değil. Bu durum eski araçların trafikte olmasını teşvik ediyor. Oysa tam tersi olması gerekmektedir. Aracın yaşı arttıkça hem çevreye zararı hem de kaza yapma riski artmakta, buna paralel olarak ülkemizdeki trafik kazalarında yüksek oranda ölüm vak meydana gelmektedir. Eski araçların trafikten büyük oranda çekilmesinin yolu ise hurda teşviği uygulamasıdır. Hurda teşvikinin hem sektör hem de ülkemiz için faydalı olacağı kanısındayız." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Angiad Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement