Anıtın Simgelediği Kahramanın Kızı Gelibolu'da - Son Dakika
Güncel

Anıtın Simgelediği Kahramanın Kızı Gelibolu'da

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yer alan "Mehmetçiğe Saygı Anıtı"nda yaralı bir Anzak askerini taşıyan Türk askerinin sembolize edilmesine konu olan olayı 99 yıl önce cephede yaşadığı bildirilen Ömer Çavuş'un kızı, tarihi bölgeyi ziyaret etti.

25.06.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yer alan "Mehmetçiğe Saygı Anıtı"nda yaralı bir Anzak askerini taşıyan Türk askerinin sembolize edilmesine konu olan olayı 99 yıl önce cephede yaşadığı bildirilen Ömer Çavuş'un kızı Nazlı Evran, tarihi bölgeyi ziyaret etti.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 1887 yılında doğan ve Tercan (Erzincan) askerlik şubesinden Çanakkale Savaşları'na katılan Ömer Çavuş, vatan savunmasına katılan diğer kahraman "Mehmetçikler" gibi ülkesinin işgal edilmesine engel olmak için cephede savaştı.

Yıllar sonra babasının savaştığı alanları gezmek için Gelibolu Yarımadası'na gelen Ömer Çavuş'un 86 yaşındaki kızı Nazlı Evran, ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu ve arkeolog Ufuk Kara ile babasının kendisine anlattığı savaş hatıralarını paylaştı.

Evran, babasının Çanakkale Savaşları'nda "çavuş" rütbesiyle yer aldığını, 12 yıl boyunca askerlik yaptığını söyledi. Babasının, şu anda Gelibolu Yarımadası'nda yer alan "Mehmetçiğe Saygı Anıtı"nda yaralı bir Anzak askerini taşıyan Türk askerinin sembolize edilmesine konu olan olaya benzer bir durum yaşadığını anlattığını dile getiren Evran, bununla ilgili şöyle konuştu:

"Mevziler çok yakınmış ve çok yakın dövüşmüşler. İki mevzi arasında çok kanlı savaş olmuş. Karşı taraftan bir asker yaralanıp yere düşmüş. Ancak diğer askerler korkularından gelip alamıyorlarmış. Bu arada savaş devam ediyor, sürekli silahlar patlıyormuş. Silahlar sustuğunda yaralı askerin haykırışı devam etmiş. Bu bağırmaya babam dayanamamış, beyaz çamaşırını süngüsüne takıp, havaya kaldırmış. Yavaş adımlarla o yaralıyı yerden almış ve karşı sipere bırakmış. Yani oralara gitmek için büyük yürek gerek. Babama komutanları yaptığı bu hareket için tebrik etmiş. Bize bunları hep anlatırdı."

Evran, babasının askerliğinin ardından memleketine döndüğünü belirterek, marangozluk ve çiftçilikle uğraştığını söyledi. Babasının 1925 yılında annesi Hacer hanımla evlenip, Soyadı Kanunu'ndan sonra "Ayhan" soyadını aldığını anlatan Evran, 2 erkek ve 3 kız çocuğu olduğunu, şu anda hayatta tek çocuğu olarak kendisinin kaldığını kaydetti.

"Mehmetçiğe Saygı Anıtı"

Anıtın bulunduğu nokta Gelibolu Yarımadası'nda, Kabatepe-Conkbayırı yolundaki Albayrak Sırtı'nın güney ucunda yer alıyor. Çanakkale Savaşları esnasında yaralanan Avustralyalı bir subayı kendi siperlerine geri götüren Türk askerini canlandıran anıtın kaidesindeki yazı Avustralya Genel Valisi Lord Richard Casey'e dayandırılıyor. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anıtın Simgelediği Kahramanın Kızı Gelibolu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement