Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Dünya Kadınlar Günü" Kutlaması - Son Dakika
Güncel

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Dünya Kadınlar Günü" Kutlaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi\'nden "Dünya Kadınlar Günü" Kutlaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Kadına yönelik şiddetle mücadele; bir kişinin, bir kurumun, bir bakanlığın yapacağı bir mücadele değildir.

03.03.2015 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Kadına yönelik şiddetle mücadele; bir kişinin, bir kurumun, bir bakanlığın yapacağı bir mücadele değildir. Bu mücadele için topyekun bir seferberlik gerekir. Bütün kadınlar ve bütün erkekler, bütün kurumlar, bütün STK'lar, medya ve konuya duyarlı bütün kesimler elini tayın altına koymalıdır" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Sheraton Otel'de bir kutlama programı düzenledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eşi Nevin Gökçek'in ev sahipliğinde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, milletvekili eşleri ile çok sayıda Ankaralı iş kadını katıldı.

Programda yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Cumhuriyeti'nin kadın hakları açısından dünyanın iyi konumda olan ülkelerinden biri olduğunu belirterek, "Özellikle son 13 yılda AK Parti hükümetleri iktidara geldikten sonra bu iyileşmeler çok büyük bir ivme kazanmıştır" diye konuştu.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET TOPLUMSAL ŞİDDETİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR"

Kadınların lehine yapılan değişiklikleri anlatan İslam, "Kadına yönelik şiddet toplumsal şiddetin çok önemli bir parçasıdır. Bütün dünyada mücadelede edilen bir konudur. Ülkemizde de ne yazık ki bu konuyla mücadele etmemizi gerektiren çok önemli ve çok vahim hadiseler cereyan etmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hem toplumsal şiddeti engellemek hem de bunun çok önemli bir parçası olan kadına yönelik şiddeti engellemek için pek çok çalışma yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bizler bu çalışmaların koordinatörü durumundayız. Elbette bir tek bakanlığın bu kadar yaygın toplumsal sorunu ortadan kaldırması mümkün değil. Onun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özellikle şiddet konusunda mücadelesini sürdürürken başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere ilgili tüm bakanlıkların yardım ve desteğini almaktadır. Bundan sonra da bu çalışmalar toplu olarak inşallah devam edecek. 8 Mart günü sizlerle önümüzdeki dönemdeki faaliyetlerimizin neler olacağını daha kapsamlı bir biçimde paylaşacağız, hem Başbakanımızla hem Cumhurbaşkanımızla birlikte yapacağımız toplantılarda. Bu çalışmaların bir ipucu olması mahiyetinde şunu söyleyebilirim; Ulusal çalışmaları biraz daha sıklaştırabilmek için fiili uygulamaları daha görünür hale getirebilmek için yaptığımız bir dizi çalışma var. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaların sonucunu alacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ARAŞTIRMALARIN SONUÇLARINA BAKILIRSA KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE NİSPİ BİR AZALMA VAR YÜZDE 39'LARDAN YÜZDE 35'LERE DÜŞEN BİR AZALMA VAR"

Kadına şiddetle ilgili 28 Avrupa Birliği ülkesini kapsayan 2014 yılında yapılmış bir araştırmaya değinen Bakan İslam, şöyle konuştu:

"Rakamlara göre tüm AB ülkelerinde her 3 kadın 1'i hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Bazı ülkelerde hiç tahmin dahi edemeyeceğimiz sosyal gelişmişlik seviyesi çok yüksek olan ülkelerde birlikte yaşadığı ya da hiç tanımadığı erkeklerden şiddet gören kadın oranı yüzde 46'lara kadar yükseliyor. Türkiye'ye baktığımız zaman yapılan çalışmalarda 2008 Aile İçi Şiddet Araştırması ve 2014 Aile İçi Şiddet Araştırması mukayesesini yaptığımız zaman bu araştırmaların sonuçlarına bakılırsa kadına yönelik şiddette nispi bir azalma var yüzde 39'lardan yüzde 35'lere düşen bir azalma var, ama ne yazık ki şiddetin en can yakıcı boyutu olan öldürme, cana kastetme sayılarında da nispi bir artış var. Bütün bunlarla mücadele edebilmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Yaptığımız kanunların etki analizlerini yapıyoruz. Şiddetle mücadelede, özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele; bir kişinin, bir kurumun, bir bakanlığın yapacağı bir mücadele değildir. Bu mücadele için topyekun bir seferberlik gerekir. Bütün kadınlar ve bütün erkekler, bütün kurumlar, bütün STK'lar, medya ve konuya duyarlı bütün kesimler elini tayın altına koymalıdır. Birlikte çalışmayı kabul etmelidir. Birlikte yol almak için bütün gayreti göstermelidir. Bu belanın altından ancak bu şekilde kalkabileceğimizi düşünüyorum."

"HANIM LOKALLERİMİZE BUYURUN"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Biz erkekleri utandıran, özellikle kadınlara karşı şiddet kullanma olayı bizi derinden mahzun etti" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara yönelik pek çok faaliyetleri olduğunu ifade eden Gökçek, Hanım Lokallerine kadınları davet etti. Hanım Lokallerine pek çok kadının gelmediğini söyleyen Gökçek, "Hanım Lokallerinde gerçekten her türlü rehabilitasyonu bulabilirsiniz. Rahat edebilirsiniz. Evde eşlerinizle kavganız azalır. Stresini atarsınız. Onun için bizim Hanım Lokallerimize buyurun. Aile Yaşam Merkezlerimize mutlaka gelin. Gerçekten gününüzü rahatlıkla güzel geçirirsiniz" ifadelerini kullandı.

"YASAK VE CEZALARLA ARZU ETTİĞİMİZ NETİCELERE ULAŞAMAYIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı (SOS) Onursal Başkanı Nevin Gökçek ise, daha çok kadının elinden tutulması gerektiğini anlatarak, "Geçtiğimiz yıl kadınların yüzde 40'ından fazlası fiziksel ve cinsel şiddet kurbanı olmuştur. 2015 yılının ilk ayında kadınlar yüzde 70 oranında kendi hayatına dair karar almak isterken öldürülmüşlerdir. Kimi ayrılmak istedi, kimi çalışmak, kimi sadece fotoğraf çekmek kimisi de sadece evine gitmek. Ayşe Paşalı eski kocası tarafından şiddete uğradı öldürüldü. Üniversite öğrencisi Fatmanur Çelik eve gelen bilgisayar tamircisi tarafından hunharca boğularak öldürüldü. Özgecan evine gitmek isterken erkek terörüne maruz kaldı, katledildi. Ülkemizde haksız yere öldürülen kadınlarımıza Cenabı Allah'tan rahmet diliyorum. Buradan çıkaracağımız sonuç, yasak ve cezalarla arzu ettiğimiz neticelere ulaşamayız. Bu bir insanlık mücadelesidir" şeklinde konuştu.

"KADINA ŞİDDETE DUR DEMEZSEK TOPLUMUMUZUN BEL KEMİĞİNİ KIRMIŞ VE KALBİNİ DURDURMUŞ OLURUZ"

" Kadınlarımızın ötelenmesine, dışlanmasına, tacize ve şiddete maruz kalmasına birlikte engel olmalıyız" diyen Nevin Gökçek, şöyle konuştu:

"Erkek ve kız çocuklarımıza çocukluktan itibaren örfümüzü, adetimizi, milli, manevi değerlerimizi, insanı sevmeyi, saymayı, doğayı sevmeyi yani önce insan olmayı öğreteceğiz. Erkek olsun kız olsun çocuklarımızın aklının en karanlık yerine ayrımcı söylemleri kazımayacağız. "Sen erkeksin yaparsın. Erkekler her şeyi yapar ayıp olmaz günah olmaz" diyerek onların akıllarına bazı şeyleri kazımayacağız. Adaletli merhametli ve Allah korkusuyla yaşamayı öğreteceğiz. Kadına şiddete dur demezsek toplumumuzun bel kemiğini kırmış ve kalbini durdurmuş oluruz. İnsan olduğumuzu unutmayalım. Toplumun, ülkenin mutlu huzurlu olması için tek yürek, tek bilek olalım. Ezilen dövülen değil, hak ve özgürlüklerini bilen evinde işinde çocuklarını eğiten, iletişimi güçlü sosyal kadınlar olalım."

Öte yandan Emine Erdoğan, programda önce BELMEK tarafından açılan el sanatları sergisini gezdi. Halk oyunları ekibinin gösterisiyle başlayan programda Ankara'nın çeşitli ilçelerinden gelen kadınlar yöresel kıyafetlerini sergiledi. Defilede Güdül'den gelen 77 yaşındaki Ayşe Açıkalın okuduğu mani ile beğeni topladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 'Dünya Kadınlar Günü' Kutlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti
    12:36 Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti

    Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulandı.

  • Ergene'de Bocce İlçe Birinciliği Müsabakaları Tamamlandı
    12:35 Ergene'de Bocce İlçe Birinciliği Müsabakaları Tamamlandı

    Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde, Yeşiltepe Mahallesinde bulunan Deri Sanayicileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen küçük yıldızlar kız ve erkek bocce ilçe birinciliği müsabakaları tamamlandı. Müsabakalara 27 takım katıldı. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaların keyifli geçtiğini belirterek, okul takımlarını ve sporcu öğrencileri kutladı. Dereceye giren öğrencilere katılım belgesi ve hediyeler verildi.

  • Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor
    12:35 Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor

    Muğla Ege Yıldızları Spor Kulübü, Türkiye Kadınlar Hokey Süper Ligi Salon Sezonu'nu Türkiye Süper Ligi Şampiyonu olarak tamamladı. Ancak Muğla'da sahası olmadığı için maçlarını Alanya'da oynuyor. Son maçta Denizli Acıpayam Belediyespor'u 6-1 mağlup eden takım, Süper Lig B grubunda liderliğe yükseldi. Ancak kulüp başkanı ve antrenör Serkan Şen, Muğla'dan yeterince destek alamadıklarını belirterek diğer illerden teklifler aldıklarını söyledi.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    12:34 Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde kalıcı afet konutları, geçici yaşam merkezi ve çarşıyı ziyaret ederek esnaf ve depremzedelerle bir araya geldi. Ayrıca, devam eden çalışmaları inceleyen Vali Varol, yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement