Ankara İl Ipard Yatırımları Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Ankara İl Ipard Yatırımları Toplu Açılış Töreni

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AB üyeliği konusunda samimiyetle çalıştıklarını belirterek, "Biz 2008 yılından bu yana AB üyesi ülkeleri içerisinde en yüksek düzeyde tarım hasılası olan birinci ülke haline geldik ve 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla değerimizi 61 milyar dolara çıkardık"dedi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın katılımıyla Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış töreni JW Marriott Otel’de gerçekleştirildi.

02.03.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AB üyeliği konusunda samimiyetle çalıştıklarını belirterek, "Biz 2008 yılından bu yana AB üyesi ülkeleri içerisinde en yüksek düzeyde tarım hasılası olan birinci ülke haline geldik ve 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla değerimizi 61 milyar dolara çıkardık"dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın katılımıyla Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış töreni JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Eker, "Biz Kırsal Kalkınma projelerine hükümet olarak 2003 yılından itibaren başladık. AK Parti hükümetinin kırsal kalkınmaya verdiği önemin bir parçası bu. Kırsal yatırımları destekleme adı altında proje başlattık. 5 bin 450 tane ekonomik yatırımı o proje kapsamında tamamladık. 81 vilayette sürüyor. 2010 yılından bu yana AB'nin kırsal kalkınma fonlarından aldığımız sayıyla Türkiye'nin kırsal kalkınması daha kolay oldu. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Eğer insanlar bırakıp gelirlerse kırsal alandan herkes şehre gelirse o zaman kırsal alanda tarımsal faaliyeti sürdürülebilen sayısında ciddi azalmalar görülebilir. İnsanlar hayvancılıktan kaçarsa, bir daha oraya gelmesi mümkün değil. Onun için sosyal şartlarını, ekonomik şartlarını, ihtiyaçlarını giderecek şekilde geliştirilmesi aslında kırsal kalınma çabamızın ideallerinden birisidir. Şunu dikkate alın; tarım sektörünün modernize edilmesi, ekonomiye daha fazla katkı sağlaması ve bu tarımsal faaliyetin verimli ve sürdürülebilir, rekabetçi iktisadi sektör olarak gelişmesi için de çok önemli projeler hayata geçirdik. Eğer biz tarımla ilgili alt yapı problemlerini çözmeseydik 10 yıl içerisinde üretim miktarımızı üç kat arttıramazdık. Türkiye 23 milyon hektar tarım arazisinden 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyor. AB ülkeleri içerisinde İspanya, İtalya, Fransa'dan sonraki dördüncü ülkeyiz. Hükümetimizin gerçekleştirdiği projelerle gerek üretim, verimlilik gerekse politikalarıyla ilgili hayata geçirdiğimiz politikalarla biz 2008 yılından bu yana AB üyesi ülkeleri içerisinde en yüksek düzeyde tarım hasılası olan birinci ülke haline geldik ve 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla değerimizi 61 milyar dolara çıkardık. AB üyeliği konusunda samimiyetle çalışıyoruz. Türkiye'de ne kadar sağlıklı, hijyenik ürün yetişirse, AB'de bundan aynı şekilde istifade eder" şeklinde konuştu.

IPARD ikinci fasılın başladığını kaydeden Bakan Eker, "2010 yılına kadar olan, 2020 yılına kadar uygulanacak IPA iki AB komisyonundan 27 Ocak 2015 tarihinde onaylandı. Toplam 1 milyar 45 milyon Avro kullanılacak bu da Türk Lirasıyla yaklaşık 3 milyar TL'dir" diye konuştu.

"Türkiye'yi adaylık sürecinde üyeliğe hazırlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde hibe niteliğinde toplam 4,79 milyar avro tahsisat yapılmıştır" diyen Bakan Bozkır şöyle devam etti:

"Siyasi kriterlerden çevrenin korunmasına, ulaştırmadan sivil toplumun güçlendirilmesine kadar fonların kullanılmakta olduğu sektörlerden birisi ve belki de en önemlisi ise "tarım ve kırsal kalkınma" sektörüdür. "Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni" yani kısaca "IPARD destekleri", 2007-2013 dönemi için tahsis edilen yaklaşık 854 milyon Avro ile mali işbirliğinin toplam meblağı içinde en önemli yeri oluşturmuştur. Eş finansman ilkesi gereği Türkiye Cumhuriyeti katkısı da hesaba katıldığında, faydalanıcılara yaklaşık 1,1 milyar Avro hibe imkanı sağlanmıştır. Bakanlığımın genel koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve Avrupa Komisyonu ile yürütülen yoğun ve kapsamlı çalışmaların sonucunda, 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA'nın II. döneminde de ülkemize ayrılan toplam 4,45 milyar avro kaynağın, yaklaşık 912 milyon avroluk bölümü ise yine "tarım ve kırsal kalkınma sektörüne" tahsis edilmiş durumdadır. Tarım ve kırsal kalkınma sektörünün ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınması için öneminin ve öncü rolünün farkında olarak Bakanlığım koordinasyonunda bu sektöre mümkün olan en yüksek hibe miktarlarının tahsisi için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz."

2007 yılında "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu" kurulduğunu hatırlatan Bakan Bozkır, "2011 yılında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmiştir. Böylelikle, bir yandan 11'inci faslın açılış kriterlerinden biri yerine getirilirken diğer yandan da çiftçilerimize, tarım ve gıda işletmesi sahiplerine ve kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, AB standartları ile uyumlu hayvan refahı, gıda hijyeni ve çevre koruma koşullarını karşılamaları için AB hibelerine erişim imkanı tanınmıştır. IPARD fonları ile ülkemiz kırsalının sosyal, ekonomik ve çevresel refahının artırılmasına ve sürdürülebilir kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlanmıştır. Bugüne kadar IPARD Programı kapsamında değerlendirmesi tamamlanan 12 başvuru çağrı ilanı ile toplam yatırım tutarı 3,8 Milyar TL olan 7909 projeyle hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projelere 2,2 Milyar TL hibe desteği sağlanması öngörülmüş ve 1,5 Milyar TL'si ödenmiştir. Taahhüt edilen ödemeler ile inceleme aşamasındaki projelere gerekli ödemelerin yapılmasının ardından 2016 yılının sonuna kadar IPARD fonlarından kullanılabilecek yaklaşık 143,5 milyon Avro AB fonu bulunmaktadır. Bu rakamların da gösterdiği gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuzun başarılı ve özverili çalışmaları ile IPARD fonları etkin ve verimli bir biçimde kullanılmaya devam etmektedir. Üreticilerimizin ve çiftçilerimizin bu fonlara olan ilgisi ve fonları kullanma becerisi her geçen gün artmakta, ülkemizdeki tarım, hayvancılık ve gıda işletmelerinin AB standartlarına ulaşması kolaylaşmaktadır. IPARD Programı da dahil olmak üzere, AB ile uyum amacıyla yürütülen çalışmalar; üreticilerimizin gelirlerini ve rekabet düzeylerini artırmakla kalmamakta; aynı zamanda, kırsalda refah artışı, doğal zenginliklerimizin korunması, çevreye duyarlı üretimin teşviki ve tüketicilere daha güvenli, daha sağlıklı ve hijyen bakımından daha yüksek standartlarda üretilmiş gıda ürünlerinin sunulmasını temin etmektedir. IPARD hibeleri, hayvanların daha modern, hijyenik ve hayvan refahı koşullarına uygun ahır, ağıl ve kümeslerde yetiştirilmesine, gıdaların daha modern işletmelerde üretilmesine ve işlenmesine katkı sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından Bakan Eker, Ankara IPARD yatırımları yapılan ilçelerle canlı yayın bağlantısı yaptı. Ardından Ankaralı faydalanıcılara temsili çek verildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ankara İl Ipard Yatırımları Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement