Ankara, IŞİD'e Karşı Kurulan 'Çekirdek Koalisyon'dan Uzak Duracak - Son Dakika
Güncel

Ankara, IŞİD'e Karşı Kurulan 'Çekirdek Koalisyon'dan Uzak Duracak

Ankara'da toplanan Ulusal Güvenlik Mekanizması, Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir kara harekatına da destek vermesini içeren 'Çekirdek Koalisyon'dan uzak durma kararı aldı.

11.09.2014 09:48  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin IŞİD tehlikesini bertaraf etmek için Irak ve Suriye'ye operasyon hazırlığına girişmesi hem sınırdaki tansiyonu yükseltti hem de diplomasi trafiğini hızlandırdı. Davutoğlu, Ankara'da zirve üstüne zirve yaparken, Çavuşoğlu da 3 ülkede nabız yokladı. Temel gündem maddesi ise olası 'IŞİD operasyonu'.

'ÇEKİRDEK KOALİSYON'DAN UZAK DURULACAK

Ankara'da toplanan Ulusal Güvenlik Mekanizması'nda, Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir kara harekatına da destek vermesini içeren 'Çekirdek Koalisyon'dan uzak durma kararı alındı. 'Pasif destek' fikrinin öne çıktığı toplantıda, IŞİD'in Suriye'deki 'Esad rejiminin bir sonucu olduğu' vurgulandı.

AMERİKA, NABIZ YOKLAMIŞTI

'IŞİD'e ABD öncülüğünde oluşturulacak koalisyon gücüyle müdahale' mesajının NATO Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde yer almasıyla birlikte bölgede kartlar yeniden karılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meseleyi ABD Başkanı Barack Obama ile Galler'de ele almasının ardından Savunma Bakanı Chuck Hagel da Türkiye'ye gelerek hem Çankaya'da hem de Başbakanlık'ta nabız yoklamıştı. Obama'nın Irak ve Suriye'de IŞİD hedeflerini havadan vururken, kara operasyonunu ise Irak ordusu, Kürt peşmerge güçleri ve Suriyeli muhaliflerin yanında Türkiye'ye yaptırma planı, Ankara'da diplomasi trafiğini hızlandırdı. Önceki gün kuvvet komutanlarını Merkez Bina'da toplayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün de daha geniş katılımlı bir 'güvenlik zirvesi' düzenledi. 'Ulusal Güvenlik Mekanizması' adını taşıyan zirvede IŞİD operasyonu ve hâlâ örgütün elinde bulunan 49 Türk diplomatın durumu masaya yatırıldı.

TÜRKİYE, HERHANGİ BİR OPERASYONDA YER ALMAYACAK

Toplantıda Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir kara harekatına destek vermesini de içeren 'Çekirdek Koalisyon' konusuna sıcak bakılmazken, Irak ve Suriye'de başgösteren karışıklıklara dikkat çekildi. IŞİD'in Suriye'deki 'Esed rejiminin bir sonucu olduğu' hususu kalın çizgilerle çizilirken, Türkiye'nin müttefik koalisyonda 'pasif görev' alması fikri benimsendi. Zirvede, Türkiye'nin bu aşamada herhangi bir askeri operasyonda (kara ve hava) yeralmasının mümkün olmayacağı kararı alındı. Öte yandan zirvenin ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile ilgili yol haritasını açıklamasından 16 saat önce yapılması dikkat çekti. Ankara'nın operasyona aktif destek vermesi halinde rehin durumdaki diplomatların hayatlarının riske girebileceği de değerlendiriliyor.

3 SAATLİK GÜVENLİK ZİRVESİ

Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

İKİ AYRI MEKANİZMA İŞLEYECEK

Bu arada Davutoğlu, çözüm süreci ile iç ve dış güvenlik konularını iki haftada dönüşümlü olarak ele alacak iki ayrı mekanizmayı harekete geçirdi. Geçtiğimiz hafta çözüm sürecinin masaya yatırıldığı güvenlik zirvesinde bu hafta IŞİD ve Irak ile Suriye'deki gelişmeler masaya yatırıldı. Ulusal Güvenlik Mekanizması olarak isimlendirilen zirve, iki hafta sonra yeniden yapılacak ve bu periyotlarla devam edecek. Aynı şekilde çözüm sürecine ilişkin olarak da oluşturulan mekanizma da yine iki haftada bir periyodik olarak yapılacak.

HAGEL, ELİ BOŞ DÖNDÜ

Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonlar için uluslararası koalisyon oluşturmayı hedefleyen ve bu koalisyona Türkiye'nin de aktif katılımını isteyen ABD'ye 'olumsuz' cevap verildiği iddia edildi. Ankara'nın desteğini almak üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan basınının iddiasına göre, destek sözü alamadı. ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ve Suudi Arabistan'ı IŞİD'e karşı yürütülecek saldırılara ortak etmek istediğini bildiren New York Times'a göre Türkiye, 49 Türk vatandaşının IŞİD örgütünün elinde bulunmasından dolayı, onların hayatlarını tehlikeye atmamak için muhatabına 'Direkt bir saldırının içinde olmayız' cevabını iletti. Genelkurmay Başkanı Özel ile de görüşen Hagel, bu nedenlerle Washington'a eli boş döndü. (Kaynak: Yeni Şafak)

Ankara, IŞİD\'e Karşı Kurulan \'Çekirdek Koalisyon\'dan Uzak Duracak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ankara, IŞİD'e Karşı Kurulan 'Çekirdek Koalisyon'dan Uzak Duracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • Asi: Bu ülkede her gün 10larca is cinayeti isleniyor 1 günde 300 isciyi katleden bir ülke 49 kisiyi düsünecek degil sadece ve sadece teröre destek vermek bunun adi. . Ama tcnin kuyrugu sikismis vaziyette durum vahim görünüyor madem destek veriyorsun sonuclarinada katlanirsin. . . . 12 7 Yanıtla
  • seher: Ortada bir örgut varsa pkkdir yok edilmesi gereken pkkdir.bizim duşmanimiz isid deyil pkkdir. 5 14 Yanıtla
  • ta ta ta: it ite saldırmaz. . . . . . . 14 4 Yanıtla
  • Asi: Rehineleri kendileri verdi bu günlerin gelcegini bildikleri icin nasilsa bütün nato ülkeleri tepemize binerse sizde is-it le savsacaksiniz derse bizde rehinelerimiz ellerinde deriz onlarla savasamayiz ama kimse bunu yemez is-it e destek verende sizsiniz madem öyle iki füzelik caniniz var diyeckler o zaman ne yapcaksiniz. . . 12 6 Yanıtla
  • HATAYLI: HERHALDE UZAK DURACAK. KENDİ ORTAĞINI SATACAK HALİ YOK YA 12 5 Yanıtla
  • reis: İşide karşı silahlı saldırı yapıldığı taktirde Musul daki konsolosluk görevlilerini kendi elimizle öldürmek demektir devlet aklı selim hareket etmiştir pkk ya şirin görünmek için işide karşı vatandaşlarımızın hayatlarını riske atamayız 9 8 Yanıtla reis: Öyle deme kardeş tahliye zamanlaması yanlıştı devlet geniş ve detaylı hesap yapar öyle küçük hesaplar peşinde koşmaz devletimiz aciz falan değil inşaallah hepsi sağ ve selametle ailelerine döner abd ab istiyor diye Türkiye operasyona asker vermez 0 0 reis: Deyya uslupsuz sığır 49 vatandaş benim ülkemin vatandaşı Türkmenler ırak vatandaşı Ahmak önce can sonra Canan 0 0
  • İLYAS DİYOR Kİ: türkiye isterse girmesin bütün silah türkiyeye döner ahanda görürsünüz. 9 7 Yanıtla
  • kıa: Kafir IŞİD, İsrail Filistinlileri katlettiğinde niye yoktu. 12 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.


Advertisement