Türkiye 5 Ülkenin Elçilerini Dışişleri'ne Çağırdı - Son Dakika
Güncel

Türkiye 5 Ülkenin Elçilerini Dışişleri'ne Çağırdı

Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye, ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere elçilerini Dışişleri'ne çağırdı.

24.11.2015 13:50  Güncelleme: 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus uçağının Hatay sınırında düşürülmesinden sonra Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı olarak elçilerini çağırdı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) beş daimi üyesinin diplomatları, bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Çağrılanlar arasında ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere'nin elçileri bulunuyor.

TÜRK ASKERİ ATEŞE DE RUS BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE ÇAĞRILDI

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Hemen ardından Türkiye'nin Moskova'daki misyon şefi Rus Dışişleri'ne davet edildi. Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesi de Rusya Savunma Bakanlığı'na çağırıldı.

Türkiye'nin Suriye sınır bölgesinde sabah saatlerinde vurularak düşürülen SU-24 Rus savaş uçağı diplomasiye devredildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyareti öncesi hazırlıklar için İstanbul'da olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na Müsteşar Sergey Panov geldi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Umit Yardım'ın da Lavrov'un ziyareti nedeniyle Türkiye'de bulunması sebebiyle Rus Dışişleri'ne Büyükelçilik askeri ataşesi çağrıldı.

RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü.

RUSYA İLE BEŞ KEZ "İHLAL GÖRÜŞMESİ" YAPILDI

Suriye sınırında bugün düşen Rus uçağı nedeniyle karşı karşıya gelen Türkiye ve Rusya arasında, son 1.5 ayda toplam beş, sınır ihlalleri konusunda görüşmelerde bulunuldu.

Askeri kaynaklara göre, il kgörüşme 3 Ekim'de gerçekleştirildi, son görüşme ise 15 Ekim'de yapıldı. İşte "ihlaller" konusunda Rusya ile yapılan görüşmelerin dökümü;

1- 3 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi ile, Dışişleri Bakanlık Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün, Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü

2- 5 Ekim'de Genelkurmay Karargahı'nda Rusya Büyükelçiliği Savunma ataşesi ile ihlal görüşmesi yapıldı

3- 6 Ekim'de Rusya Savunma Ataşesi ile Genelkurmay karahgahında ikinci görüşme yapıldı.

4- 7 Ekim'de yine Genelkurmay Karargahında bu kez Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Alekxandr Kantemirov ile görüşüldü

5- 15 Ekim'de 1 tümgeneral ve 8 subaydan oluşan 9 kişilik Rusya Federasyonu heyeti ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki 12 kişilik Türk heyeti Genelkurmay karargahında görüştü.

Askeri kaynaklara göre, tüm bu görüşmelerde, diğer askeri konuların yanısıra, özellikle Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlalleri konusu vurgulanıp, angajman kurallarının "en sıkı şekilde uygulanacağı" konusunda uyarı yapıldı.

Türkiye 5 Ülkenin Elçilerini Dışişleri\'ne Çağırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye 5 Ülkenin Elçilerini Dışişleri'ne Çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • tamer: rusya herzaman türkiyeye muhtactır.ortadoguda birkac dostundan biri türkiyeyide elindne kacırırsa dogu blogu olan cin ve kuzey koreyle kalır bu koca dünyada.avrupa zaten sırtını cevirdi rusyaya. 4 3 Yanıtla
  • ,,,,,,,,,: arayı girin diye yalvarmak içindir 2 4 Yanıtla
  • KAWA: RUSYA ETEK GİYDİRMESSE BENDE BİŞEY BİLMİYORUM 1 1 Yanıtla türk: eteği siz zaten güneydoğuda giydiniz hainler 0 0

Advertisement