Ankara'ya Yeni Stat Başka Bahara Kaldı - Son Dakika
Güncel

Ankara'ya Yeni Stat Başka Bahara Kaldı

Ercan ATA, Ankara-DHA Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Ankara'ya yaptıracağı stadyuma, Ankara 5'inci İdare Mahkemesi tarafından 10 Şubat 2014 tarihinde SİT alanı gerekçesiyle iptal kararı verildi.

25.07.2015 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ercan ATA, Ankara-DHA

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Ankara'ya yaptıracağı stadyuma, Ankara 5'inci İdare Mahkemesi tarafından 10 Şubat 2014 tarihinde SİT alanı gerekçesiyle iptal kararı verildi.

Yıllardır yılan hikayesine dönen Ankara'ya yeni stat yapılma konusu, Eski Spor Bakanı Suat Kılıç zamanında son aşamaya gelinmiş ve 520 dönümlük arazi 2013 yılında silahlı kuvvetlerden alınmıştı.

Eski Spor Bakanı Kılıç, Eskişehir yolu üzerinde bulunan Türkiye Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait 520 dönümlük araziyi stat inşaatı için devralmış ve çalışmalara başlamıştı. Alınan arazi ile ilgili tüm çalışmalar sona gelindiğinde Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'ne proje ile ilgili olarak, 2014 Ocak ayında iptal davası açıldığı ortaya çıktı.

Bakanlığın hazırlayıp Ankara Büyük Şehir Belediyesi'ne gönderdiği projeye açılan dava sonunda mahkeme, Ankara Atatürk Orman Çiftliği Havzasında yer alan stat projesini SİT alanı gerekçesiyle 10 Şubat 2014 tarihinde 2014/ 105-106 kararı ile iptal ettiği ortaya çıktı.

Bu gelişme üzerine çaresiz kalan mevcut Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın, yeniden bir çalışma yaptığı ve yeni stadyumun mevcut yerine (19 Mayıs Stadyumu) yapılması konusunda çalışma başlattığı öğrenildi. Yaklaşık 3-4 yıl sürmesi beklenen yeni stat inşaatı nedeniyle, Ankaralı sporseverlerin stat hayali başka bahara kalmış oldu. 2014 yılında mahkeme tarafından iptal edilen statla ilgili olarak, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığı'nın bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmaması da dikkat çekti.

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN YENİ STAT İÇİN YILLARDIR VERİLEN SÖZLER İSE ŞÖYLE:

26 ŞUBAT 2006:

Melih Gökçek, Dünya Ticaret ve Fuar Merkezi'nin içinde 32 bin kişilik dev stat, 3 tane kapalı spor salonu ve Ankara'nın en büyük alışveriş merkezi, dev bir otel ve iş merkezi projesi yapılacağını ifade etti.

28 KASIM 2008:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 19 Mayıs Stadı'nın yıkılacağını ve yerine modern bir stat yapılacağı belirterek, "Şampiyonluğa oynayan Ankaragücü'ne 50 bin kişilik stat yakışır" dedi.

10 EKİM 2009:

Dönemin Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Başkent Ankara'nın spor tesisi anlamında çehresinin değişeceğini belirterek, 19 Mayıs Stadı'nın yerine 45-50 bin kişilik bir stadın yapılacağı müjdesini verdi. Akgül, "Başkent Ankara'nın şu anda sahip olduğu spor tesisleri bakımından birçok ilin gerisinde bulunduğunu ifade ederek, "Başkent Ankara'ya yakışan en güzel spor kompleksi için kolları sıvadık" ifadelerini kullandı.

19 KASIM 2009:

Dönemin Ankaragücü Başkanı Ahmet Gökçek, sarı-lacivertli takımın maçlarını oynayacağı modern bir stada kavuşması için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Gökçek 100. yıl hedefleri içinde tesisin inşaatının tamamlanacağını belirterek, "Ama 19 Mayıs Stadı Ankaragücü'nün iddiasına yakışmıyor. Biz kendi 40 bin kişilik stadımızı inşaat edeceğiz. Bu konuda Onursal Başkanımız Melih Gökçek'ten çok büyük destek görüyoruz" dedi.

11 ŞUBAT 2010:

Ankara B.Ş.B Başkanı Melih Gökçek, Ankara 19 Mayıs Stadı'nın yenilenmesiyle ilgili görüşmede bulunacaklarını açıkladı. Gökçek; "Bu ay içinde Ankaragücü ve Gençlerbirliği kulüplerinin yetkilileriyle birlikte, Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sayın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ı ziyaret ederek, stadın yıkılıp yeniden yapılması konusunda görüşeceğiz" diye konuştu.

17 NİSAN 2011:

Spor Bakanı Faruk Özak, Türkiye'nin çeşitli illerinde stat yapımına başlandığını ya da protokollerin imzalandığını söyleyerek, bu statların en büyüğünün Ankara'ya yapılacağını açıkladı. Bu konuda finansman modellerinin oluşturulduğunu bildiren Bakan Özak, şu bilgileri verdi. "19 Mayıs'a; stadıyla, spor kompleksiyle Ankara'ya yakışır, dünya başkentlerine yakışır bir stat ve onun düzenlemesini yapmaya çalışacağız."

14 MAYIS 2011:

Ankara'ya 45 bin kişilik stadın müjdesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Ankara'ya yapılacak yeni stadyum hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, mevcut 19 Mayıs Stadı Spor Kompleksi'nin yeniden inşa edileceğini de söyledi. Yunus Akgül; " Ankara'ya yapılacak yeni stadyumu yaşayan bir proje olarak gördüklerini ve yeni stadın UEFA ve FIFA standartlarında olacağını belirtti.

20 EKİM 2011:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yeni stat yeri hakkında bilgi verirken, "Arazi aslında burada zırhlı tümenin bir parçası. Fakat burayı ağaçlandırdılar. Aslında burası zırhlı tümenin fiilen kullanmadığı bir yer. Atatürk Orman Çiftliği kapsamında kalıyor olabilir. Bu konuda gerekli incelemeleri yapacağız. İnşallah Ankara için güzel bir yer olur. Burada hem stat hem de bir tören alanı yapalım diyoruz. Bayramlar burada kutlansın istiyoruz" dedi.

18 ARALIK 2012:

Spor Bakanı Suat Kılıç, yeni stadyum için 5 ayrı mühendislik ofisinde proje çizimlerine devam edildiğini vurgulayarak, "İş takvimine göre devam edebilirsek Ocak ayında proje seçimi yapılacak. En geç Mart ayında ihalesini yapmayı hedefliyoruz. Yaz aylarında da inşallah inşaatına başlamış oluruz. 40 bin kişilik bu stadyum, elit ve Cumhuriyetimizin gücüne yakışan bir proje olacak. 2014 yılında bitmiş olmasını hedefliyoruz" dedi.

18 KASIM 2014:

Tarihinde ise son spor bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ankara'ya yapılması planlanan yeni stadyumla ilgili, "Benim ümidim şu yönde ki, 2015'te artık bu işin adını, cismini koyup yolumuzda yürümek istiyorum" dedi.

Bir soru üzerine, Ankara'nın, yeni bir stadyuma ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Yapılan bir çalışma, belirlenen bir alan var, bununla ilgili yakın zamanda da Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir görüşmemiz oldu. Değerlendirilebilecek başka unsurlar da mevcut" diye konuştu.

Ümidinin, 2015'te artık bu işin adını ve cismini koyma yönünde olup, yollarında yürümek istediklerini dile getiren Kılıç, "Gerçekten de Ankara'nın stat konusunda bir çözüme ihtiyacı olduğu konusuna katılıyorum. Ancak son kararı verebilmiş değiliz Çünkü yerle ilgili bazı çekinceler var, en iyi olabilecek şeyi çıkartmak için uğraşıyoruz şu anda" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ankara'ya Yeni Stat Başka Bahara Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement