Anketsiz Seçim Sonuçlarını Bilen Prof.'dan Seçim Tahmini - Son Dakika
Güncel

Anketsiz Seçim Sonuçlarını Bilen Prof.'dan Seçim Tahmini

Profesör Ali Akarca, 2015 seçimlerinde AK Parti'nin 2014 yerel seçimlerinde elde ettiği oydan fazla, 2011 genel seçimlerinde aldığı oydan daha az oy alacağını söyledi.

07.04.2015 14:38  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anketsiz; bazı modeller kullanarak seçim sonuçlarını başarılı şekilde tahmin eden Prof. Ali Akarca, İllinois Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akarca, NTV canlı yayında 2015 genel seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu tahminlere göre iktidar partisi, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 45-48 aralığında oy alacak.

"SEÇMEN SON BİR YILA BAKIYOR"

"Her yüzde 1'lik büyüme iktidar oylarını yüzde 0.8 artırıyor" diyen Akarca, seçim ekonomisini bir mantığı olduğunu işte sözlerle açıkladı:

"Enflasyondaki artış 0.12 kadar oy götürüyor. Ve Seçmen son bir yıla bakıyor. Öncekilere bakmıyor. Bu da seçim ekonomisini doğuruyor aslında. Millet kızıyor seçim ekonomisi uygulanıyor diye. Aslında seçmen teşvik ediyor. Diyor ki daha önce yaptıklarına bakmayacağım seçim yılında yaptığına bakacağım. O zaman da politikacılar onu okuyabildiği için o şekilde davranıyor. Sadece Türkiye'de değil bütün dünyada böyle oluyor.

"DİĞER ÜLKELERE GÖRE FENA DEĞİL"

Sunucunun ne kadar büyüme iktidarı etkiler sorusuna Akarca şu cevabı verdi:

"Ekonomi 2014'te az büyüdü. G-20 ülkeleri içinde büyümede 5. sıradayız. Seçmen rakamlara bakmıyor, etrafındakilerin gelirine çalışıp çalışmadığına refahın artıp artmadığına bakıyor. Onları göremedi için rakamlara danışmak zorunda kalıyor. Rakamlar bize genel fikir veriyor. Brezilya'da büyüme negatif. Rusya'da 1'in altında. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda fena değil. Fakat Türkiye için düşük bir performans. Geçmiş yıllara baktığımızda ise düşük bir performans.

"1 YILDA NE OLDU Kİ OYLAR DEĞİŞSİN"

İktidarın şöyle bir avantajı var. İktidar yıpranması 2014'ten beri ben şöyle kabul ediyorum. Her seçimde o ana kadar olayların etkileri o seçimde görülüyor, özetlenmiş vaziyette. O zamandan bu zamana kadar ne oldu ki oylar değişsin. İktidar avantajı aynı. İktidar aşınması daha az olacak bu sefer.

"İKTİDAR STRATEJİK OYLARDAN YARARLANACAK"

Bir de stratejik oydan yararlanacak iktidar. Yerel seçimde baraj olmadığı için herkes birinci tercihine oy veriyor. Fakat milletvekili seçimine gelince baraj nedeniyle oylar boşa gitmesin diye büyük partilere oy veriyor. İktidar partisi de büyük partilerden biri olduğu için oyları topluyor. Saadet Partisi'nin oyları yerel seçimlerde oyları daha çoktur genel seçimlere göre.

"YEREL SEÇİMLERDEN FAZLA 2011 GENEL SEÇİMLERİNDEN AZ OY ALABİLİR"

Tahminim 2014 seçimlerinden biraz daha yüksek oy alır diye tahmin ediyorum fakat 2011 seçimlerinden daha düşük oy alır diye tahmin ediyorum. 2015'in ilk altı ayın rakamları da lazım. Daha sağlıklı tahmin yapabilmek için. Ekonomiyi tahmin edip ondan sonra o tahmini kullanaraktan sonra politikayı tahmin etmek gerekiyor. "

AK PARTİ YÜZDE 46-48 ARASI MI OY ALACAK?

Peki AK Parti son iki seçimde yüzde kaç oy almıştı? Profesörün tahminlerinden yola çıkılarak AK Parti'nin yüzde 46 ile 48 arasında bir oy alacağı öngörülüyor.

2014 yerel seçimlerinde AK Parti belediye seçimlerinde yüzde 45.6 oy almıştı. İl genel meclisi seçimlerinde ise ikidar partisi yüzde 43.40 oy almıştı.

2011 seçimlerinde ise AK Parti yüze 49.8 oy alıp TBMM'de 327 sandalye kazanmıştı. Profesör Akarca'nın tahminlerinden yola çıkılarak AK Parti'nin yüzde 45 ile 48 arasında bir oy alacağı öngörülüyor.

Anketsiz Seçim Sonuçlarını Bilen Prof.\'dan Seçim Tahmini
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Anketsiz Seçim Sonuçlarını Bilen Prof.'dan Seçim Tahmini - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • cann: Budefa akp ye oy yok budefa 70 oyumuz mhp ye 37 47 Yanıtla
  • memur: Eyy akp unutmadık memura işciye verdiginizzz yüzde 3 sadaka zamı vekille bakana yüzde yüz zam mı bjz . Kerizmiyiz sandıkta gürüşecez size oy yok 360 oyumuz var mhp yee 35 43 Yanıtla
  • heci: Oylar ak partiye sonuna kadar 14 50 Yanıtla
  • heci: Oylar canım ak partiye 13 46 Yanıtla
  • zaza yım ben: Artık akp ye oy yok oylar mhp yee işlh hırsız akp ülkeyi nee halle getirdi 39 10 Yanıtla
  • hakan: Onu bunu bilmem ama mhp sürpriz yapacak 21 24 Yanıtla
  • heci: Oylar canım ak partiye 12 33 Yanıtla
  • fuat avni: Vatan partisi geliyor 1 32 Yanıtla
  • cÃ?¼vcÃ?¼v: Hdp barajın altında kalsında gerisi zaten standart.Akp 47,Mhp 15-17,Chp 24-25 10 16 Yanıtla
  • ADALETİÇİN: 7 haziran akşamı kimin ne kadar oy aldığını söyleseniz daha isabetli olur. hesaba katmadığınız çok şey var. . . hdp ve bbp, sp. dp itifakı bunların barajı aşma ihtimali ? o zaman dengeler değişecek. . . baZILARI UMDUĞUNU BULAMAYACAK. . . . SÖYLEMİŞ OLALIM 13 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement