Anne Evladını, Abla Kardeşini İhbar Etti; 20 Bin Kişinin Aylığı Kesildi - Son Dakika
Ekonomi

Anne Evladını, Abla Kardeşini İhbar Etti; 20 Bin Kişinin Aylığı Kesildi

SGK'ya yapılan ihbarların yüzde 80'inden fazlasını maaşı düşen anne ya da kız kardeşlerin yaptığı ortaya çıktı.

09.08.2015 08:54  Güncelleme: 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hileli boşanarak yetim maaşı almaya çalışanların sayısı artıyor. SGK özel timleri şüpheli boşanmaları araştırırken en büyük yardımı boşanan kişinin ailesinden görüyor. SGK'ya yapılan ihbarların yüzde 80'inden fazlasını maaşı düşen anne ve diğer kız kardeşler yaptı.

Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanıyor. Ancak evlilik, fiilen devam ediyor. Bu durumun önüne geçmek için sahte boşanmalar, nitelikli dolandırıcılık kapsamına alındı.

Anlaşmalı boşanmaların tespitinde en çok SGK'nın 'Alo 170' hattına gelen ihbarlar yol gösterici oluyor. Alo 170 hattına, son 1 yılda yaklaşık 5 bin 500 anlaşmalı boşanma ihbarı gelmiş bulunuyor.

İhbarlarda ilk sırayı 819 ihbarla İstanbul alırken ikinci sıradaki şehir 710 ihbarla Zonguldak oldu. Bölgesel bazda ise 1.378 ihbarla Marmara Bölgesi ilk, 1.280 ihbarla Karadeniz ikinci sırayı aldı. İhbarlarda en alt sırada Doğu Anadolu Bölgesi yer aldı.

İHBARCILAR AİLEDEN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, yersiz aylık alanları ihbar edenler genellikle kişilerin kız kardeşleri ya da anneleri oluyor.

Anlaşmalı bir şekilde eşiyle boşanan bir kadın, babasından yetim aylığı aldığında annesinin ya da kız kardeşinin aylıklarında düşüş oluyor. Hal böyle olunca kız kardeşler ve anneleri arasında gizli tutulmasını talep ettikleri ihbarlar oluyor.

PARA MI, KAN BAĞI MI?

Yapılan araştırmalar sonucu ortalama dul ve yetim aylıklarının miktarının 700 TL ile 1.200 TL arasında değiştiği görülüyor.

Şikayetlerin büyük bir bölümü asgari maaş alanlar arasında yaşanıyor.

Belirtilen durumun ilginç kısmı ise asgari 700 TL alan bir kişi, maaşına ortak olan kızını ya da kız kardeşini 200 TL ile 300 TL arasında değişen tutarlar için ihbar ediyor. Bunu daha düşük maaş alıp 50-100 liralık fark için yapanları görmek de şaşırtıyor.

DENETİM EKİBİ KURULDU

Sosyal Güvenlik Kurumu konuyla ilgili çok ciddi bir şekilde araştırma ve denetim ekibi kurdu. Şöyle ki; bir denetmen habersiz bir şekilde ansızın kapınızı çalacak ve evinize kontrole gelecek. Eşinizi 3 kez üst üste aynı ikamet adresinde yakalar ise maaşınızı durduracak, ödenen aylıkları gecikme zammı ve tüm yasal faiziyle birlikte geri ödemenize hükmedecek. SGK ay ay ödemiş olduğu aylıkları sizden tüm faiz ve zamlarıyla birlikte 1 ay içerisinde ödemenizi isteyecek.

Sahte boşanmaların cezai şartları aylıkları geri almakla da sınırlı kalmıyor elbet. Hakkınızda bir de kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırmaktan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuluyor. Bu istemle 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyorsunuz.

SGK, olayı her ne kadar büyütse de Yargıtay'ın konuyla ilgili emsal kararı olduğundan, belirtilen durumlar dolandırıcılık olarak kabul görülmüyor. SGK ile yargı her ne kadar ayrı kararlar alsa da SGK, yargı kararını dinlemeyerek aylıkları geri alıyor ve tüm cezai yaptırımları uygulamaya devam ediyor. Yargıtay, verdiği kararda SGK denetmenlerinin kişileri, yatak odalarında yakalamadığı sürece usulsüzlük sayılamayacağını belirtse de SGK, usulsüzlük tespiti için aynı evde bulunmasını yeterli görüyor.

FARKLI BİR DURUM DA YAŞANDI

Bu arada, bu olayların tersi bir durum da Denizli'de yaşandı. Denizli'de maaş almak için anlaşmalı boşanma yapıp yapmadığı gerekçesi ile denetim yapılan bir kadının, SGK'dan maaş almadığını kanıtlayıp 10 bin lira tazminat kazanması olayı başka bir boyuta getirdi.

20 BİN KİŞİNİN AYLIĞI KESİLDİ

Yapılan ihbarlar sonucu, anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen ve kocalarıyla yaşayan binlerce kadının dul-yetim aylığı kesildi.

Buna göre;

2008-2011 döneminde 9 bin 702, 2012 yılında 3 bin 8, 2013 yılında 3 bin 338, 2014 yılında 2 bin 515, 2015 ilk 5 ayda ise 940 hak sahibinin aylığı boşandığı eşiyle birlikte yaşaması nedeniyle kesildi, cezai yaptırım uygulandı.

Anne Evladını, Abla Kardeşini İhbar Etti; 20 Bin Kişinin Aylığı Kesildi

Son Dakika Ekonomi Anne Evladını, Abla Kardeşini İhbar Etti; 20 Bin Kişinin Aylığı Kesildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • misafir: Daha kötüsü de var kadının kocası ölüyor, başka bir evlilik yapıyor ama resmi değil imam nikahlı ilk eşinden kalan maaşı alıp başka bir adamla yaşıyor böyleleride var 16 0 Yanıtla
  • musti...: aslında evlenmeyen yaşı geçen kıza da boşanan karıyada maaş falan verilmemeli diye düşünüyorum.. 7 8 Yanıtla
  • mustafa karaca: Doğuya yarayan herşeye Hayır denetimi batıda yapılan herşeye Hayır 13 2 Yanıtla
  • Kurdo: Bu DEFA kürtlere laf atamazsiniz. Üc kurus icin ne numaralar yapiyor insanlar. Hep kul hakki bunlar. Hesabi öbür dünyada nasil verceksiniz? 4 8 Yanıtla
  • Mustafa: Calisan insan alamiyor Resmen devleti sömürüyorlar memurlar buna goz yumuyor !!! Devlete kapak atim ne olursa olsun zihniyetli memurlar yüzünden bunlar 8 1 Yanıtla
  • recep: Birde haksiz yere emekli olanlari arastirsalarya 8 1 Yanıtla
  • Cumhur guney: Bi yakinim anne artı baba maaşı alıyor bekar ama durumu gayet iyi düzgün bir araştırma yapilip gerçekten ihtiyacı olana verilsin 5 2 Yanıtla
  • HAKSIZ PARA ALINMAMALI: Kardeş kardeşin ne ondugunu istermiş, ne öldüğünü. 4 3 Yanıtla
  • Turkiye: Bunlar eşinde boşanıyorlar bilmezlermiki yaptığı ilişki zina sayılır zinaya basit bakan haramıda yiyer hırsızlıkta yapar cinayet e işler mazallah 5 1 Yanıtla
  • Vatandas: Ona maaş bağla buna maaş bağla işciye gelince kaynak yok memura gelince kaynak yok çok yazık sözde müslüman dinci hükümet 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement