Anneler Ölmesin? - Son Dakika
Güncel

Anneler Ölmesin?

Anneler Ölmesin?

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında "Sadece benim için" sloganıyla ilki Bingöl, daha sonra sırası ile Şanlıurfa ? Birecik ve Rize'de eğitim vererek, tarama çalışması düzenledi.

18.09.2015 09:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında "Sadece benim için" sloganıyla ilki Bingöl, daha sonra sırası ile Şanlıurfa ? Birecik ve Rize'de eğitim vererek, tarama çalışması düzenledi. Bu yıl da halkın ve sağlık çalışanlarının daha bilgili ve bilinçli olmasını, jinekolojik hastalıklara daha çok önem verilmesini hedefleyen TAJEV, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü nedeniyle yeni projesini 11-13 Eylül 2015 tarihlerinde Çanakkale'de gerçekleştirdi.

Türkiye'nin önde gelen jinekologlarının katılımıyla gerçekleştirilen çeşitli eğitim ve bilinçlendirme toplantılarının yanı sıra genel tarama, ameliyat ve muayenenin de yapıldığı projede, Çanakkaleli kadınlara ücretsiz jinekolojik muayene ve rahim ağzı kanserine ilişkin pap smear ön tarama testleri yapıldı. Proje kapsamında verilen eğitimler ve tarama çalışmalarıyla rahim ağzı kanserlerinin de en aza indirgenmesi amaçlanıyor.

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), anne ve bebek ölümlerini azaltmak, evde doğumları önlemek, gebelik takibinin düzenli yapılmasının önemini vurgulamak, rahim ağzı kanseri hastalığında erken teşhis ve aşılamanın önemine dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü proje kapsamında bu kez Çanakkale'deydi.

Proje ile ilgili bilgi veren TAJEV başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü 'Kadın sağlığı için gebelik ve doğum süreci ile rahim ağzı kanseri önemine dikkat çeken proje, bu konularda bilinçli toplum yaratmayı amaçlıyor. TAJEV, sağlıklı ve mutlu yarınlar için gebelik ve doğum sürecinde düzenli olarak kontrol yaptırmanın ve bilinçli bir süreç geçirmenin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Büyük önem arz eden bu proje, anne ve anne adaylarını bilgilendirdiği gibi sağlık taramalarıyla da var olan sağlık problemlerinin belirlenmesinde de örnek bir çalışma teşkil ediyor' dedi. Kadınlara hakkettiği değeri vermemiz gerektiğini belirten Ünlü, kadın sağlığı için sadece jinekolojinin değil her branşın harekete geçmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Dünya genelinde 500 binden fazla kadın gebelik ve doğum sırasında hayatını kaybediyor. Türkiye, anne ölüm oranlarını azaltmada örnek bir ülke ve hatta anne ölümlerini en hızlı azaltan ilk 21 ülkeden biri. Ancak hala yapılması gereken çok şey var.

'Kadın ne zaman isterse o zaman çocuk sahibi olur'

Çanakkaleli kadınlara aile planlamasıyla ilgili de bilgi veren Ünlü, kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını vurguladı. Ünlü, 'Ülkemizde kürtaj çoğunlukla yasal yollarla yapılmadığı için elimizde sağlıklı veriler bulunmuyor. Ancak, birçok kadın kürtajı aile planlamasının bir yöntemi olarak görüyor. Oysa kürtaj mecbur kalmadıkça yapılmamalı. Aile planlamasının kadının istediği zaman çocuk sahibi olması için yapılması gerekiyor' dedi.

'Rahim Ağzı Kanseri Önlenebilir Hastalıktır; Korununuz!'

Her yıl Türkiye'de 1.600 kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve üçte biri hayatını kaybediyor. Dünya ölçeğinde kadınlarda en sık görülen üçüncü, Türkiye'de onuncu kanser türü olan rahim ağzı kanseri, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedeni ancak önlenebilir bir hastalık. Kadınlar bu tehlikeli hastalık türünden aşılanarak ve taramalarla korunabiliyor.

HPV (human papilloma virus) adı verilen kadınlarda genital bölgede yerleşen bu virüs türleri; siğil oluşumuna ve rahim ağzında (bazen de vulva ve vajina'da) kanser öncüsü lezyonlara ve ileri aşamalarda da rahim ağzı ve (bazen vulva ve vajina) kanserine yakalanma riskini artırabilir.

HPV özellikle gelişmiş ülkelerde son derece yaygın bir virüstür. Yeni geliştirilen aşılar, doğada yüzden fazla alt türü bulunan HPV virüsünün çeşitli tiplerine karşı vücutta aşılama yoluyla bağışıklık oluşturabiliyor ve bu virüsün neden olduğu olumsuzluklardan korunmasına yardımcı olabiliyor. 6 aylık bir sürede toplam üç kez aşı uygulanması gerekiyor.

Projede TCSB Kanser Dairesi önderliğinde; rahim ağzı kanserinden korunmak için eğitim ve tarama gerçekleştirildi. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda bir mikropla gelişen ve önlenebilir tek kadın kanseri olduğu vurgulandı. Seminerlere katılan kadınlara ilk korunma HPV aşıları, ikincil korunma da HPV veya smear ile tarama yapıldığı anlatıldı. Rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili geniş bilgilendirme yapıldı ve kadınların jinekolojik hastalıklara ilişkin soruları da bu toplantılarda yanıt buldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anneler Ölmesin? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement