Antalya 2'nci Uluslararası Yörük Festivali Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Antalya 2'nci Uluslararası Yörük Festivali Başlıyor

Antalya 2\'nci Uluslararası Yörük Festivali Başlıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl başlattığı Uluslararası Yörük Festivali’nin 2’ncisi bu yıl 6-8 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek.

03.05.2016 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl başlattığı Uluslararası Yörük Festivali'nin 2'ncisi bu yıl 6-8 Mayıs'ta çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesinin, Antalya Yörükler Derneği ile birlikte organize ettiği 2'nci Uluslararası Yörük Festivali ile Antalya üç gün sürecek. Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin yeniden yaşatmayı ve Yörük Kültürü'nün dünyaya tanıtılmasını hedefleyen festival, yeni nesli ve turistleri Türk milli kültürüyle buluşturacak.

GÖÇ DUASI VE YÖRÜK GÖÇÜ

2'nci Uluslararası Yörük Festivali, 6 Mayıs Cuma Günü Saat 17.15'te Cumhuriyet Meydanı'nda Yörük Ateşi Halk Oyunları ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterileriyle başlayacak. Göç Duası'nın ardından Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayarak, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne doğru temsili "Geleneksel Yörük Göçü" gerçekleştirilecek. Geleneksel kıyafetleri ve deva kervanı ile Yörükler Antalya caddelerinde renkli görüntüler oluşturacak.

SÜMER EZGÜ KONSERİ

Saat 21.00'de ise ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü, Karaalioğlu Parkı'nda senfoni ile yöresel ezgilerin harmanlandığı bir konser verecek. Teke yöresinin yerel sesleri Sümer Ezgü'nün yorumuyla senfonik olarak seslendirilecek. Karaalioğlu Parkı'na kurulacak olan yörük çadırlarında üç gün süreyle pek çok etkinlik yer alacak. Keçi sağma, yün eğirme, kız isteme merasimi, keçe sanatı, fotoğraf sergisi, konserler ve daha pek çok geleneksel öğe ile Antalyalılar yörük kültürü'nü deneyimleme fırsatı bulacak.

DOMBRA'NIN BESTECİSİ FESTİVALDE

Türkiye ve Dünya'da 'Dombra' isimli çalgısı ve aynı adla seslendirdiği halk şarkısıyla tanınan Kazak sanatçı Aslanbek Sultanbekov da Yörük Festivali'nde Antalyalılarla buluşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la özdeşleşen Dombra'nın bestecisi ve yorumcusu olan Sultanbekov, 8 Mayıs Pazar Günü saat 16.15'te Düzlerçamı'nda sahneye çıkacak. Azeri sanatçı Zamın Necefov ile Dağıstanlı halk sanatçısı Ahmet Ahmedov da festival kapsamında birer konser verecek.

YÖRÜK KÜLTÜRÜ GELECEĞE TAŞINACAK

Yörük Festivaliyle kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılacak çalışmaları asli görevleri arasında gördüklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dünyanın dört bir tarafından yaşayan Yörükleri bir araya getirecek bir festival hazırladıklarını söyledi. Tüm Türkiye'yi festivale davet eden Türel, "Festivalimiz gelecek nesillere kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi tanıtmak, yaşatmak açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATAN MÜZELER

Milli Kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatmak için bir yandan festivaller düzenlerken diğer yandan da müze çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Türel, Antalya'da aynı anda 9 ayrı müze projesini yürüttüklerini ifade etti. Manavgat'ta açılacak Yörük Müzesi ile kentin en değerli bölgesindeki Atatürk Stadyumu'nun yerine yapılacak olan Kent Müzesinin bunlardan bir kaçı olduğu dile getiren Türel, "Manavgat'ta 4 bin metrekarelik alana kurulacak Yörük Müzesi ile Yörük kültürünü gelecek nesillere aktaracağız. Türkiye'de ilk kez yıkılan bir stadın yerine AVM yada rezidans değil halka açık park ve milli kültürümüzün yaşatılacağı kent müzesi yapıyoruz. Emlak uzmanlarının paha biçemediği bir alanda böyle bir müze projesini hayata geçirmemiz bile bizim kendi kültürümüzü yaşatmaya verdiğimiz önemi gösteriyor. Antalya Ulu Camii Projesi içinde yer alan Türk İslam Eserleri Müzesi ise gelecek nesillere aktaracağım en önemli miraslardan biri olacak" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Antalya 2'nci Uluslararası Yörük Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement