Antalya - Bakan Avcı'dan, Turizmciye 'Charter' Müjdesi - Son Dakika
Güncel

Antalya - Bakan Avcı'dan, Turizmciye 'Charter' Müjdesi

Antalya - Bakan Avcı\'dan, Turizmciye \'Charter\' Müjdesi

Bakan Avcı'dan, turizmciye 'charter' müjdesi (2)'ÇALINTI ESERLERİMİZİ İADE EDİN' ÇAĞRISIAntalya Arkeoloji Müzesi'nde Perge Antik Kenti kazılarında çıkartılan yeni heykellerin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, dünyanın anlı şanlı müzelerinde Türkiye'den çalıntı...

25.11.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Avcı'dan, turizmciye 'charter' müjdesi (2)

'ÇALINTI ESERLERİMİZİ İADE EDİN' ÇAĞRISI

Antalya Arkeoloji Müzesi'nde Perge Antik Kenti kazılarında çıkartılan yeni heykellerin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, dünyanın anlı şanlı müzelerinde Türkiye'den çalıntı eserlerin sergilendiğini belirterek, bu eserlerin iade edilmesini istedi.

Antalya Arkeoloji Müzesi'nde Perge Antik Kenti Severuslar Meydanı ve Batı Kapısı'nda 2014 yılından bu yana sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan yeni heykellerin bulunduğu alanın açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yapıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç'in de katılımıyla yapılan törende, Bakan Avcı Perge'den bugüne kadar çıkartılan diğer tüm eserlerin bulunduğu alanları da gezdi.

'ZENGİNLİKLERİMİZİ TANIMA, TANITMA ZAAFIMIZ VAR'

Başka yerde olsa birazdan açılışı yapılan her bir heykelin bir tanesi için özel müze yapılacağını belirten Bakan Nabi Avcı, 'Biz Antalya'da belki de dünyanın bu ölçek ve nitelikte heykel barındıran en büyük müzesindeyiz. Sadece biz değil Antalya'ya gelen milyonlarca turiste de burayı yeterince tanıtamıyoruz. Bu sadece bu müzeyle ilgili bir zaafımız değil, bu Türkiye genelinde zenginliklerimizi tanımak ve tanıtmak konusunda maalesef zaafımız var. Kütahya Çavdarhisar'da dünyanın en büyük bu ölçekte ayakta kalmış Zeus tapınağı var. Maalesef orada sanki sıradan bir buluntuymuş gibi yıllardır ne yerli ne yabacı turistlerimizin hakettiği ölçüde ilgisini çekmiş" dedi.

82 MÜZE YENİLENİYOR

Geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolden bahseden Nabi Avcı, 'İlk önce çocuklarımızdan, anasınıflarından başlayıp önce şehirlerimiz, yakın çevremizde ne var, kıymeti, anlamı, tarihi, kültürel ve medeniyet bakımından ne anlama gelir, bunları çocuklarımıza anlatırsak onlar büyüklerine öğretir. Bakanlığımıza bağlı 198 müze ve 138 düzenlenmiş örenyeri hepimizin ilgisini bekliyor. 2003 yılından bu yana 140 müzenin bakım, onarım çalışmalarını yapıyoruz. Aynı dönem içinde de 56 müze ve onlara bağlı yeni müzeleri ziyaretçilerle buluşturduk. Bu bağlamda halen 82 müzenin plan, proje, uygulama ve yeniden inşasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

PERGE BİR ŞEHİRCİLİK HARİKASI

Bakan Avcı, Perge antik kentinin Roma kentleri içinde en güzel planlanmış, planlamaya dayalı kent modeli ve yapılanma özellikleriyle yalnızca Pamfilya bölgesinin değil bütün Anadolu'nun, eski dünyanın en güzel kentlerinden olduğunu kaydetti. Perge'nin gerçek bir şehircilik harikası olduğunu belirten Avcı, 'Farklı kazılar kentin çok parlak dönemler geçirdiğini gösteriyor. 2009'da Perge'yi UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne kaydettirmiştik. Kazılar 2012'den beri bakanlığımızca gerçekleştiriliyor. Bugün gerçekten her biri kendi başına bir müzeyi hak edecek eserlerimizi buraya kattık" dedi.

'ÇALINTI ESERLERİ GERİ GETİRİN' ÇAĞRISI

Dünyanın anlı şanlı müzelerinde ülkemizden kaçırılmış, çalıntı eserler bulunduğu ve bu eserlerin iade edilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Avcı, Avusturya'dan bir tarihçinin de Tunç Çağı'na ait boğa başı heykelini Türkiye'ye geri gönderdiğini ve bu hareketin diğerlerine de örnek olmasını istedi. Avcı, Türkiye'den kaçırılmış çalıntı eserlerin bir an önce geri iade edilmesi çağrısında bulundu.

KARAYOLLARI ALANIYLA BİRLİKTE YENİ MÜZE MÜJDESİ

Açılışı yapılan eserlerin insanlık ve Antalya tarihi için önemli olduğuna işaret eden Vali Münir Karaloğlu ise daha Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Antalya Müzesi yanındaki Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait sosyal tesislerin müzeye dahil edilerek, yeni bir dünya çapında müze yapılması girişimlerine ilişkin çok önemli bir gelişme hakkında bilgi verdi.

Yeni müze projesinin çıktığını açıklayan Vali Karaloğlu, 'Geçen hafta sayın genel müdürümüz teşrif ettiler imar ekibiyle beraber bir sunum yaptılar. İnşallah yeni müzede bu alana, Karayolları'nın yandaki arazisini de almak istiyoruz. Buradan ilan ediyoruz. Büyükşehir belediyemizin öyle bir teklifi var, eğer sizin de Ulaştırma bakanımız ve Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimize desteğiniz olursa, büyükşehir belediye başkanımız karayollarına her türlü desteği vermeye hazır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - Bakan Avcı'dan, Turizmciye 'Charter' Müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Silivri'de kahvehaneye av tüfeğiyle saldırı kamerada
    20:31 Silivri'de kahvehaneye av tüfeğiyle saldırı kamerada

    İstanbul Silivri'de bir kişi aralarında husumet bulunan şahsın kahvehanesine av tüfeği ile saldırı gerçekleştirdi. Saldırı anı güvenlik kamerasına yansıdı. Şüpheli jandarma tarafından yakalandı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
    20:28 Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Bayraktepe köyüne bağlı Çataltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda çıkan yangın, vatandaşların haber vermesi üzerine Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürüldü. Ekiplerin 1 saatlik çalışması sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü
    20:25 Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü

    Sivas'ta seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, önce park halindeki otomobile çarptı, daha sonra da takla attı. Kaza sonucunda sürücü hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumu iyi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı
    20:24 Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı

    Zeytinburnu'nda iki esnaf arasında çıkan tartışmayı ayırmaya çalışan bir kişi, tabanca ile vurularak yaralandı. Olay anı güvenlik kameralarına yansıdı. Tartışma sonucunda ateş açan saldırgan gözaltına alınırken, yaralı şahıs hastaneye kaldırıldı.

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı
    20:20 Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobilin çarpışması sonucu 8 kişi yaralandı. Kazanın nedeni hatalı sollama olarak belirlendi. Yaralılar, ambulanslarla Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi
    20:20 Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş hayvan telef oldu ve bir kişi dumandan etkilendi. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Olay anları cep telefonu kamerası ve dron ile görüntülendi. Vatandaşlar da yangını söndürmek için yardım etti.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu
    20:19 Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu

    Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis aynı zamanda ofis olarak da kullandığı evinde ölü bulundu. Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun yakınları polis eşliğinde evine girdiğinde yaşlı adamı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerde Koyuncu'nun yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.


Advertisement