Antalya Bakan Yılmaz Çıraklık Eğitimi Zorunlu Orta Öğretim Kapsamına Alınacak - Son Dakika
Güncel

Antalya Bakan Yılmaz Çıraklık Eğitimi Zorunlu Orta Öğretim Kapsamına Alınacak

Antalya Bakan Yılmaz Çıraklık Eğitimi Zorunlu Orta Öğretim Kapsamına Alınacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak.

24.10.2016 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu devlet karşılayacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Crystal Admiral Resort Otel'de, düzenlenen 'Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği' temalı 2'nci Eğitim Kongresi'ne katıldı. Bakan İsmet Yılmaz bilimsel gelişmeleri takip etmekte güçlük çekilen, kıyasıya rekabetin yaşandığı bir dönemde, ülkenin ayağına çelme takılmaya çalışıldığını belirterek, çağı ile rekabet eden, ürettiğini ihraç eden bir Türkiye istediklerini söyledi.

Bunun yolunun nitelikli mesleki eğitimden geçtiğini dile getiren Yılmaz, "Eğitimi çağın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırarak teknolojiyi eğitim sisteminde zamanında uygulamak gerekiyor. Yeni bir reform, yeni bir değişiklik demektir. Her gün yeni bir şey söylemek gerekiyor. İstişare ile ortak aklı bulmaya çalışıyoruz" dedi.

TEKNİK EĞİTİMDE HEDEF YÜZDE 60

Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünün genç ve nitelikli insan kaynağı olduğunu dile getiren Yılmaz, çağdaş mesleki bir eğitimle ülkeyi güçlü, insanları zengin kılabileceklerini dile getirdi. Türkiye'nin vasıfsız iş gücü fazlalığı olduğunu kaydeden Yılmaz, sanayinin de nitelikli işgücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. İş gücü talebi ile iş gücü arasında bir uyumsuzluk olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"İş dünyası ile eğitim sistemi arasındaki iletişim kopukluğu, yeterli nitelikte, çeşitli sayıda iş gücü elemanı yetiştirilmesine de engel olmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim teorik eğitimin alındığı, asıl sıkıntının beceride olduğudur. Nitelikli meslek eğitimini öğrencilerimize vereceğiz. Sürdürülebilir bir kalkınma için mesleki ve teknik eğitim şarttır. Teknik eğitimin orta öğretimdeki payı yüzde 44, bunu yüzde 60'a çıkarmak öncelikli hedefimiz."

ÖĞRENCİLERE DESTEK

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 2002-2003 eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 800 bin olan öğrenci sayısının bu yıl 1 milyon 750 bine çıktığını kaydetti. Aynı eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 60 bin olan öğretmen sayısının 120 bine ulaştığını dile getiren Yılmaz, "Rakamlar göstermektedir ki mesleki eğitimde önemli mesafe kat ettik. Hem sektörün arzuladığı iş gücünü yetiştirmek, hem de gençlerimizin iş bulabilmesi için son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yeni uygulamayı hayata geçirdik. Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim kurumlarına destek başlattık. Öğrenci başına yıllık 4 bin 200 ile 6 bin 675 lira arasında destek sağlıyoruz" dedi.

ÇIRAKLIK ZORUNLU EĞİTİME DAHİL OLACAK

Mesleki ve teknik eğitimde reform için önemli bir adım attıklarını belirten Bakan Yılmaz, bu konuda hazırladıkları kanun tasarının komisyondan geçtiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Tasarı yasalaşırsa çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu devlet karşılayacak. Okulda atölye eğitimlerine başlayan öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasını sağlayacağız. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileriyle beceri sınavı yapılacaktır. Sınavı geçen öğrencilerimize teknisyen unvanı verilecektir. Teknik eğitim fakülteleri mezunlarına da fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmalarını sağlayacağız."

Milli Eğitim Bakanı'nın konuşmasının ardından gazeteci İsmet Berkan'ın moderatörlüğünde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan söyleşi gerçekleştirdi.

Kongreye, bakanlık yetkililerinin yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer de ile eğitim camiasından isimler katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Bakan Yılmaz Çıraklık Eğitimi Zorunlu Orta Öğretim Kapsamına Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor
    19:58 Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı Okul Sporları Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri müsabakaları, Düzce'de devam ediyor. Türkiye'nin 28 ilinden takımların katıldığı şampiyonada 40 kız ve 40 erkek sporcu ter döküyor. Final müsabakaları ise Pazar günü yapılacak.

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.


Advertisement