Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.BURDUR'un Bucak İlçesi'de altyapı çalışmaları tamamlanan ve abonelik sözleşmeleri tamamlayan mahallelerdeki abonelere, kasın ayının sonunda doğalgaz verilecek.

18.11.2012 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: toplu foto ve Eğirdir Gölü

===

Bucak'ta doğalgaz ay sonunda

BURDUR'un Bucak İlçesi'de altyapı çalışmaları tamamlanan ve abonelik sözleşmeleri tamamlayan mahallelerdeki abonelere, kasın ayının sonunda doğalgaz verilecek. Isparta Burdur Toros Gaz Genel Müdürü Oktay Küp, Bucak'ta doğalgazda altyapı çalışmaları tamamlanan tüm mahallere Kasım ayı sonu itibarıyla gaz vermeye başlayacaklarını söyledi. 2013 yılında ise Bucak'ın tamamında altyapı çalışmalarının tamamlanacağına işaret eden Küp, 5 binin üzerinde bir abone beklentileri olduğunu belirtti.

Altyapı çalışmalarının çok hızlı tamamlandığını anlatan Küp, 20 mahallenin 12'sinde altyapı tamamlandı. Toki, Sanayi, Mehmet Akif, Konak, Oğuzhan, Karayvatlar, Yeni, Fatih, Cami, Çukur, Barbaros ve Onaç mahallelerinde abonelik şartlarına uyan konut ve işyerlerine doğalgaz vereceğiz dedi. Şu ana kadar Bucak'ta 3 bin 493 kişinin doğalgaz aboneliği için başvurduğunu vurgulayan Küp, "1338 aboneye doğalgaz sayacı bağlandı. 1077 abone ise aktif olarak doğalgazı kullanıyor" diye konuştu.

Doğalgazda Kesintiler Arızalardan Kaynaklanıyor

İlçede yaşanan doğalgaz kesintilerini de açıklık getiren Küp, kesitinin ana nakil hattındaki tıkanıklıktan kaynaklandığını vurguladı. Arızanın giderilmesi için yapılan çalışmalar sırasında olası bir kazaya karşı vanaları kapatmak zorunda kaldıklarını anlatan Toros Gaz Genel Müdürü Oktay Küp, "Şu anda doğal gaz arızamızı yok. Fakat vanası kapanıp açılmayan ya da gaz kesintisi nedeniyle kombilerde kilitlenme oluyor. Bu abonelerin de arızalarını hemen gideriyoruz" dedi.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Oktay Küp

===

Domates için dev buluşma

TÜRKİYE'nin en önemli domates üretim merkezlerinden Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde 22- 24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek '1'inci Domatexpo Domates Fuarı' kapsamında 24 Kasım'da Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ve AÜ Kumluca Meslek Yüksekokulu'nun işbirliğiyle 'Batı Akdeniz Domates Sektörü Buluşması' adı altında çalıştay düzenlenecek.

Moderatörlüğünü AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan'ın yapacağı konferans, 7 ayrı başlık altında düzenlenecek. Akademisyen, araştırıcı ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek çalıştayda, ıslah ve çeşit geliştirme, fide sektörü, domateste iyi tarım uygulamaları, ambalajlama ve lojistik uygulamaları, domateste pazarlama stratejileri ve tüketici tercihleri, sera atıklarının ısıtma amaçlı dönüşümü ve sera konstrüksiyonu ele alınacak.

DOMATES ÇALIŞMA GRUBU

Çalıştayın sonuç bildirgesinin bir kitapta toplayacağını belirten Prof. Dr. Mustafa Erkan, "Toplantı sonrasında, sektör katılımcılarının görüşlerinin yer alacağı bir kitapçık hazırlanacak ve domatesle ilgilenen sektör temsilcilerine dağıtılacak. Ayrıca daha sonra domatesle ilgili benzer çalışmaları sürdürebilecek bir yapı oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu yapıya' Domates Çalışma Grubu' adını vereceğiz. Domates Çalışma Grubu, domates sektörünün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla akademik ve pratik çalışmalar yürütecek ve elde edeceği sonuçları sektörle paylaşacaktır" dedi.

FUARIN SÜRPRİZİ DOMATES DONDURMASI

Fuar kapsamında tanıtımı yapılacak domates ürünleri içinde hazırlıklar sürüyor. Domates suyu, reçeli, salçasının yanında milli aşçı Serkan Bozkurt, domates dondurmasını tanıtacak. Bozkurt, fuarda, kendi geliştirdiği tarifle hazırlayacağı 'domates dondurması'nın sunumunu yapacak. Domatesin ilginç ve pek bilinmeyen sunum biçimleri üzerinde çalışan Serkan Bozkurt soğuk domates çorbası, domates tatlısı gibi yeni tariflerini de fuarda tanıtacak ve ziyaretçilere tattıracak.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Mustafa Erkan, Serkan Bozkurt ve domates fotosu

===

Kadınlara mutfak sırları sertifikası

ALANYA Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Emine Hacıkura Kütüphanesi'nde bilgisayar kursu alan kursiyerlere 'Evde Gıda Güvenliği ve Sağlıklı Mutfak Sırları' eğitimi sertifikası verildi. Emine Hacıkura Kütüphanesi'nde bilgisayar kursu gören 25 ev kadınına 'Evlerde Gıda Güvenliği ve Sağlıklı Mutfak Sırları' eğitimi verildi.

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden gıda mühendisi Sevda Erdoğmuş ve Zeynep Kiriş'in verdiği eğitimde evde besin kayıpları olmadan gıda hazırlama, muhafaza etme şekilleri, sağlıklı beslenme bilgileri verildi. Eğitimin ardından düzenlenen törende konuşan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, belediyenin açtığı kurslara ilgi gösteren kursiyerlere teşekkür etti.

Başta ipek dokumacılığı olmak üzere Alanya'nın unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerinin kurslar sayesinde yeniden canlanacağını anlatan Başkan Sipahioğlu, "Aldığınız eğitimde evlerde mutfağınızda tasarruf ve sağlık konusunda başarılı olacaksınız" dedi. Eğitime katılan 25 kişiye daha sonra Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu tarafından katılım sertifikası verildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Sertifika töreninden

===

Yanan ağaçlardan 4 milyon gelir

ALANYA'nın Güzelbağ Beldesi'nde geçen ağustos ayında çıkan yangında zarar gören 290 hektar kızılçam ormanındaki ağaçlar ekonomiye kazandırılıyor. Alanya Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. 29 Ağustos'ta Güzelbağ Beldesi ve beldeye bağlı Bayır Köyü civarlarında 2 ayrı noktada yangın çıktığını hatırlatan Yıkıcı, 290 hektar alanın yandığını söyledi. Yıkıcı, arazide yangından etkilenen ağaçların kesilerek ekonomiye kazandırıldığını anlattı.

Arazi şartlarının zorluğu ve yangının akşam saatlerinde çıkması dolayısıyla hava araçlarından yeterince faydalanılamadığı için yangının kontrol altına alınamadığını belirten Yıkıcı, "Kesilecek ağaçların tespitini yapıp ihaleleri tamamladık. Toplam 62 bin 500 metreküp ağaç, açık artırma yoluyla ihale edildi. Yapılan satıştan Alanya İşletme Müdürlüğü yaklaşık 4 milyon lira gelir elde etti. Şu anda kesim çalışmaları sürüyor" dedi.

Orman alanı içinde yaklaşık 1 kilometre yol açtıklarını, 1.6 kilometre yolu da ihale usulüyle bir firmaya yaptırdıklarını kaydeden Yıkıcı, "Temizlik çalışmasının ardından yangın bölgesi doğal yolla ağaçlandırılacak. Yangına dayanıklı ve meyveli türlerle sahayı takviye edeceğiz" dedi. Yıkıcı, Alanya'da 2012 yılında 27 Orman yangınında 310 hektar alan yandığını söyledi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Cihat Yıkıcı ve ormandan

==

Geleceğin girişimcileri yetişiyor

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) tarafından ortak 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' kursu veriliyor. 21'i kadın toplam 30 kursiyer girişimcilik kursu alıyor. Eğitimler, KOSGEB eğitim uzmanı Niyazi Ümit Evren ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKA) eğitim uzmanı Sadettin Dikmen tarafından veriliyor.

Kaş Belediyesi Konferans Salonu'nda verilen eğitime, daha önce Antalya'da verilen kursa katılan 40 kişi arasından seçilen 21'i kadın olmak üzere 30 kursiyer katılıyor. Kursiyerlere, 'KOSGEB'e nasıl başvurulur?, Nasıl iş kurulur?, Yeni girişimci destek unsurları nelerdir? ve işletme kuruluş desteği konularında eğitim veriliyor. Eğitimi tamamlayan kursiyerlere sertifika verilecek. Daha sonra iş yaşamına atılacak kursiyerler, KOSGEB'e proje sunabilecek.

Projeleri kabul edilenlere, KOSGEB tarafından mali destek sağlanacak. BAKA eğitim uzmanı Sadettin Dikmen, gelişen dünya ve Türkiye koşullarında girişimliğin öneminin arttığını söyledi. Kursa katılan birçok kursiyerin geleceğin girişimcisi olacağını kaydeden Dikmen, "Burada sertifika alacak olan arkadaşlarımız, gelecekte ekonomik ve sosyal yaşama yön verecekler. Eğitimi tamamlayıp, sertifika alan arkadaşlarımızın hazırladığı projelere KOSGEB tarafından destek sağlanacak" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Kurstan foto

===

Sağlıklı bireyler için eğitim şart

KORKUTELİ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (HEM), ilçede anne ve babalara uygulamalı 'Aile Eğitim Kursu' verdi. HEM'de eğitim uzmanı Maide Dai Zengin, kursiyerlere uygulamalı eğitim veriyor. Aile eğitimine katılan tek erkek kursiyer olan Mustafa Kemal Kazak, kursta aldığı eğitimi pekiştirmek için evde torunuyla birlikte ders çalışıyor. Kurs eğitmeni Maide Dai Zengin ve HEM Müdürü Harun Topay, kursiyerin evini ziyaret ederek eğitimi yerinde gördü.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplumsal gelişmeyi ve refahı güçlendirmek amacıyla 1993 yılından bu yana 0-6 yaş gurubu çocuğu bulunan ailelere Aile Eğitim Kursu verildiğini anlatan Topay, anne-babayı eğiterek çocuğun zihinsel, duygusal, fiziksel ve toplumsal olarak çok yönlü gelişimine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini söyledi.

Topay, "Aile eğitimlerine ilişkin araştırmalar çocuklara yapılan yatırımların toplumsal faydaya dönüştüğünü, bireysel ve toplumsal kalkınmaya destek sağladığını, aile içi iletişimi güçlendirdiğini, annelerin kendilerine güven kazanmasını sağlayarak, çocukların okul başarısının artmasına büyük katkılar yaptığını göstermektedir" dedi.

Korkuteli'nde ilk defa 0-18 yaş arası 'Aile Eğitimi Kursu'nu başlattıklarını anlatan Topay, "Aile eğitimine ayrılan kaynakların etkili ve verimli kullanılabilmesi, hizmet tekrarının önlenebilmesi için ulusal aile eğitimi politika ve stratejileri çerçevesinde bu kursu açtık. Kursa sadece anneler değil, baba, babaanne, anneanne, abla, ağabey, amca, dayı, teyze, hala ve bakıcılar katılabiliyor" dedi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Maide Dai Zengin ve HEM Müdürü Harun Topay ve Mustafa Kemal Kazak

===

İki hayırseverden iki okul

AFYONKARAHİSAR'ın Şuhut İlçesine bağlı Karaadilli Beldesi ve Dadak Köyü'de 2 hayırsever tarafından yaptırılacak 2 okulun protokolü Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun makamında imzalandı. Protokol imza törenine Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun yanı sıra iş adamları İsmet Tutumlu ve Cemil Yılmaz ile Karayolları Konya 3'üncü Bölge Müdürü Mahmut Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Şuhut Kaymakamı Eyüp Çalışır, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt ve Şuhut İlçe Milli Eğitim Müdürü Nilkan Göral katıldı.

İmza töreni öncesinde konuşan Vali Balkanlıoğlu, "İsmet Tutumlu'nun Şuhut'ta başka bir hayırseverin yaptırdığı okul ve öğrenci yurdu açılışı sırasında, 'bunlar yapıyorsa biz de yapalım' diyerek bu sözü vermişti. Şuhut'un Dadak Köyü, gerçekten her bakımdan mağdur bir köy. İsmet Bey, bu köye 6 derslikli bir ilkokul yapacak. İnşallah hem bölgemizdeki diğer işadamlarına, hem de bölgemizde iş yapan işadamlarımıza örnek olur" dedi.

Mağdur vatandaşların eğitim alması halinde kendilerini geçindirecek bir mesleğe sahip olabileceklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, "Hayırların en güzeli, insana ve eğitime yapılan hayırdır. İş adamımız Cemil Yılmaz ise Karaadilli Çok Programlı Lisesi'ne ek 4 derslik ve çok amaçlı salon yapacak. Her iki hayırseverimize teşekkür ediyoruz" dedi. Konuşmaların ardından Dadak Köyü'ne yapılacak ilkokul için İsmet Tutumlu ile Karaadilli Çok Programlı Lisesi'ne yaptırılacak ek derslik ve salon için de Cemil Yılmaz ile protokol imzalandı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: İmza töreninden fotolar

===

Mesleki eğitimi geliştiren program

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na bağlı yürütülen Hayatboyu Öğrenme Programları ve Gençlik Programı bilgilendirme toplantısı, Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu'nda yapıldı. AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden uzman Fadime Okay'ın sunun yaptığı toplantıya AKÜ öğrencilerinin yanı sıra öğretim elemanları katıldı.

Uzm. Okay, toplantıda Hareketlilik Programlarının yanı sıra Hayatboyu Öğrenme Programları kapsamındaki Leonardo da Vinci (LDV) ve Grundtvig programlarıyla ilgili genel bilgiler verdi. LDV'nin mesleki eğitimi, Grundtvig'in ise yetişkin eğitimini kapsadığını belirten Uzm. Okay, "LDV, AB'ye üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir programdır. Bu programa mesleki eğitime yönelik olmak kaydıyla tüzel kişilikler başvurabilirler" dedi.

Meslek lisesi öğrencileri, çıraklar, yeni mezunlar, çalışanlar, işsizler, yani eğitimini tamamlamış mezunların bu programdan proje kapsamında faydalanabileceğini anlatan Okay, "Bu programların yürütülebilmesi için ortaklara ihtiyaç vardır. Bu programa katılan ülkeler arasında AB ülkelerinin yanı sıra EFTA ülkelerinden ( İzlanda, Norveç, Liechtenstein Hırvatistan, Türkiye ve İsviçre) ortak seçebilirsiniz. LDV faaliyetleri hareketlilik, ortaklık projeleri, yenilik transferi ve hazırlık ziyaretleri ve irtibat seminerlerini kapsamaktadır" diye konuştu.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Toplantıdan fotolar

===

GATAB'tan Beldibi'ne hizmet atağı

GÜNEY Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı işletme Birliği (GATAB), Beldibi'in referandum sonrasında Konyaaltı'ndan alınarak Kemer'in Göynük Belesi'ne bağlanmasının ardından bölgeye hizmet götürmeye başladı. Beldibi'nin Kemer'e bağladığının resmen tebliğ edilmesinin ardından GATAB ekipleri, bölgede, ilaçlama, çöp toplama, altyapı çalışmaları, çöp konteynerlerinin yenilenmesine başladı.

Yeniden GATAB'ın hizmet sınırları içine giren Beldibi'nde vatandaşların talepleri üzerine çalışma yapılıyor. GATAB ve Tekirova Belde Belediyesi Başkanı Yusuf Üras, hizmet bölgesindeki tüm vatandaşlara hizmet götürmek için 24 saat hazır olduklarını söyledi. Beldibi'nin yeniden GATAB'ın hizmet alanına girmesinden dolayı memnun olduklarını belirten Başkan Üras, eksiklerin hızla giderileceğini kaydetti.

Beldibi ile yeniden buluştuklarını anlatan Başkan Üras, "Bizimki kısa bir araydı. Bu arada dahi GATAB olarak Beldibi'ni unutmadık ve pek çok hizmeti vatandaşlarımıza sunduk. Ancak resmi yazıyla birlikte geçmişte olduğu gibi bundan sonrada GATAB, Beldibi'nde hizmete devam edecek. Beldibi'ne verdiğimiz hizmetler kaldığımız yerden devam edecek. Beldibi halkının içi rahat olsun, geçmişte nasıl hizmet verdiysek bundan sonra da aynı hizmeti daha da arttırarak sunucağız" diye konuştu.

KEMER, (DHA)

Foto: Yapılan çalışmalar ve Yusuf Üras

===

Öğretmenler kan verdi

TÜRK Kızılayı Antalya Kan Bağışı Merkezi tarafından Serik'te kan bağışı kampanyası düzenlendi. Tekeli İlkokulu'nun bahçesinde düzenlenen kampanyaya öğretmenler yoğun ilgi gösterdi. Kan bağışına öğretmenlerin yanı sıra vatandaşlar da destek verdi. Sağlıklı herkesin kan vermesi gerektiğini belirten Kızılay görevlileri acil kan ihtiyaçları için sürekli stok yapmak zorunda olduklarını söyledi. Görevliler, vatandaşlara sürekli bağışçı olmaları konusunda çağrı yaptı.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Kan bağışından

===

Yaşlı adam evinde ölü bulundu

ALANYA'da yerleşik olarak yaşayan İngiliz uyruklu 78 yaşındaki Anthony Norman evinde ölü bulundu. Çarşı Mahallesi Akça Sokak'ta yalnız oturan Anthony Norman, polis tarafından yatak odasında ölü bulundu. Komşularının haber alamaması üzerine yardım istediği polis tarafından ölü bulunan Anthony Norman'ın cenazesi incelemenin ardından Alanya Belediye Mezarlığı Morgu'na götürüldü. 5 yıldır Alanya'da yerleşik yaşayan Norman'ın ölüm nedeni otopsi sonrasında belirlenecek.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Fotosuz

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement