Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması

"Yeni güneş tarla alanları ve tesisleri kuracağız, bu sayede tarımdaki sulama birlikleri ve kooperatiflerine enerjiyi ücretsiz vereceğiz" "Antalya'nın kent merkezine gidip bol bol hatıra fotoğrafı çektirin, çünkü oralar değiştiğinde, cazibe merkezi olduğunda, çocuklarınıza, torunlarınıza (eskiden buralar.

24.09.2014 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kentte belirlenen alanlara yeni güneş tarlaları ve tesisleri kurulacağını, bu sayede tarımdaki sulama birlikleri ve kooperatiflerine enerjiyi ücretsiz vereceklerini bildirdi.

Antalya Ticaret Borsasının (ATB) "Kent Buluşmaları" etkinliğine katılan Türel, kentin sorunları ve belediye tarafından geliştirilen projeler hakkında bilgi verdi.

Yerel seçimlerinin ardından büyük bir çalışma içerisine girdiklerini anlatan Türel, belediyenin kurumsal yapısının güçlendirilmesi için yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Büyükşehir Yasası ile idarelerindeki 40 kilometrelik sahil sınırının 640 kilometreye çıktığını, bunun da ciddi bir yoğunluk oluşturduğuna işaret eden Türel, "Antalya, önemli bir turizm ve tarım kenti. Bu nedenle büyük bir çevre duyarlılığı ile hareket ediliyor. Çevreci olmak sadece mermer ocaklarına karşı çıkmak değil, yolda yürürken eldeki çekirdeğin kabuğunun yola atılmaması da bir çevre duyarlılığı" dedi.

"Antalya'da çevrecilik meselesini kimse benimle tartışamaz, tartışırsa onlara ilk soracağım soru (Antalya'ya kaç ağaç diktiniz). Ben 5 senede bir milyon ağaç dikmişim" diyen Türel, çevreye rağmen değil, çevre korunarak ülkenin zenginliklerini de kullanmak gerektiğini ifade etti.

Marka şehir çalışmaları

Türel, Antalya'nın Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğunu vurgulayan Türel, bu nedenle cazibe noktalarının artırılması ve kente estetik bir görüntü kazandırılması gerektiğini dile getirdi.

Şehir merkezindeki çevre düzenlemelerine bakıldığı zaman son 40-50 yılda doğru düzgün bir çalışma yapılmadığını belirten Türel, Karaalioğlu Parkı'ndan Atatürk Stadı'na, Kaleiçi'nden Yat Limanı'na, Balbey Mahallesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar 5 senede çok farklı bir kent merkezi oluşturmak için gayret göstereceklerini kaydetti.

Türel, "Antalya'nın kent merkezine gidip Doğu Garajı'nda, Balbey Mahallesi'nde Kaleiçi'nde, hatta Yat Limanı'nda bol bol hatıra fotoğrafı çektirin. Çünkü oralar değiştiğinde, cazibe merkezi olduğunda çocuklarınıza, torunlarınıza (eskiden buralar böyleydi) dersiniz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan arıtmaları sordu

Turizmin en önemli sorunlarından birinin altyapı olduğuna dikkati çeken Menderes Türel, şöyle devam etti:

"Göreve geldiğimizde Belek, Serik, Kumköy, Manavgat, Alanya'daki arıtmalar çalışamaz durumdaydı. Bunları turizm hassasiyetleri içerisinde çok fazla dile getiremiyoruz ama örneğin Serik Belediyesi, kendisine ait arıtma tesisini elektrik faturası yüksek geliyor diye çalıştırmadan ilçenin bütün pis suyunu derelere ve denize döküyordu. Bunları tespit ettik. Bunu nasıl bir turizm hassasiyetiyle yan yana koyabilirsiniz. Nisan ayı turizm sezonunun başlangıcı. Kriz yönetimini en iyi şekilde yaptık, pompaların sayısını artırdık, derin deniz deşarjlarına yüklendik. Kemer dahil turizm bölgelerine tevsi arıtmaları, iyileştirme çalışmaları yapmazsak Antalya'da seneye kimse denize giremez."

Türel, söz konusu turizm merkezlerine arıtmayla ilgili tevsi yatırımları yapmak için 50 milyon liralık bir bütçe ayrıldığını, arıtma çalışmalarıyla ilgili projelerin bittiğini, ihalelerin önümüzdeki ay tamamlanacağını bildirdi.

İpekyolu Belediyeler Birliği toplantısına katılmak için 2-3 hafta önce Çin'e gittiğini, Türkiye'ye döndüğünde İstanbul'da havalimanına inip telefonunu açtığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisinden telefon beklediği yönünde bir mesaj aldığını anlatan Türel, "Sayın Cumhurbaşkanı o saatlerde Obama ile görüşecekti, (acaba uluslararası bir problem mi var) diye düşündüm. Sonra kendisini aradım (Serik, Manavgat ve Alanya arıtmaları ne oldu) diye sordu. Projelerle ilgili bilgi verdim, ihaleleri yapacağımız ve gelecek yılın mart ayında arıtma probleminin kalmayacağını söyledim. (İyi ki Büyükşehir Yasası çıkmış da bu projeleri yapmışız, yoksa Antalya'yı pislik götürecekmiş) dedim" dedi.

Antalya'nın meseleleriyle yakından ilgilenen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların bulunduğunu belirten Türel, doğru yapılan işlerde iktidar, muhalefet hep birlikte olunması gerektiğini dile getirdi.

"Biz Antalya'yı inanılmaz bir hızla çıkartırken ara katta birisi bindi stop düğmesine bastı, Antalya 5 sene o katta bekledi" diyen Türel, Antalya o katta beklerken ötelerin zirveye çıktığını, bu nedenle Antalya'nın 5 senede 15 sene kaybettiğini söyledi.

Hayvan borsası

Antalya tarımının da turizm kadar vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Türel, bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Antalya'nın bir hayvan borsası ve modern bir mezbahaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Türel, "ATB borsayı, biz de mezbahayı yapacağız. Hem hayvan borsasını hem de yeni mezbahayı Antalya'ya 1-2 sene içerisinde kazandıracağız" dedi.

"Yeni güneş tarla alanları ve tesisleri kuracağız, bu sayede tarımdaki sulama birlikleri ve kooperatiflerine enerjiyi ücretsiz vereceğiz" diyen Türel, böylece sulama maliyetinin çok cüzi rakamlarla karşılanacağını veya hiç maliyeti olmayacağını kaydetti.

Yüksek hızlı trenin en geç 2023 yılında geleceğini bildiren Türel, şu anda güzergah ve proje çalışmalarının devam ettiğini, projenin maliyetinin oldukça yüksek ve zor bir proje olduğunu dile getirdi.

ANSAN meselesi

Antalya Sanatçılar Derneğine (ANSAN) tahsis edilen yerle ilgili sorular üzerine Menderes Türel, ANSAN'dan sanatsal ve kültürel etkinlik beklediklerini ancak belediye kayıtlarında bugüne kadar ANSAN'ın yaptığı bir kültürel ve sanatsal faaliyet bulunmadığını, tahsis edilen yerin bugüne kadar sadece lokal amacıyla kullanıldığını söyledi.

ANSAN üyelerinin çıkmamak için bugün direniş yapacağının söylenmesi üzerine Türel, "Devlete karşı çıkma, direnme gibi yaklaşımları biz geçmişte de gördük. Bu yaklaşımlar doğru değildir. Sanatçı sanatla meşgul olan kişidir, devlete karşı gelen, direnen kişi değildir" ifadesini kullandı.

ATB Başkanı Çandır

ATB Başkanı Ali Çandır da turizmin devamı için ekolojik dengenin çok önemli olduğunu vurguladı. Antalya'nın yüzde 17,5-18'inin tarım yapılabilir alan olduğuna işaret eden Çandır, son 10 yılda 267 bin dönüm tarım arazisinin kaybedildiğini anlattı.

Bundan sonra dünyada bütün sorunların temelinde gıda ve suya erişim sorununun olacağını dile getiren Çandır, "Tarım topraklarını korumak boynumuzun borcu diye düşünüyoruz" dedi.

Çandır, 2016 yılında Antalya'da düzenlenecek botanik EXPO'ya da değinerek, EXPO'ya hazırlanırken kentin 10-20 yıllık ihtiyaçlarına karşılayacak bir takım yatırımları görmek istediklerini ancak hala çevre yollarının bile yapılamadığını söyledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement