Antalya Büyükşehir Belediyesinde Toplu Sözleşme İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Antalya Büyükşehir Belediyesinde Toplu Sözleşme İmzalandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında 2016-2018 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

07.09.2016 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında 2016-2018 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ve Hizmet-İş Sendikası temsilcilerinin katıldığı toplu iş sözleşmesi imza töreni, Antalya Şehir Tiyatrosu salonunda gerçekleştirildi.

İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile işçi taban yevmiyeleri 85 liraya çıkarıldı. İşçilerin ücretlerinde ilk yıl birinci 6 ayda yüzde 4, ikinci 6 ayda yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 8, ikinci yıl ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 oranında zam verilecek. İki yılda da enflasyon oranı yapılan zammın üzerinde olması halinde aradaki enflasyon farkı ayrıca ücret zammı olarak ödenecek.

İmza töreninde konuşan Başkan Türel, toplu iş sözleşmesinin yaklaşık 680 kadrolu işçiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Belediye hizmetlerinde her işçi ve memurun ayrı ayrı önemli olduğunu kaydeden Türel, yol yapan, temizlik yapan, ağaç diken, ilaçlama yapan, alın teri döken, işini sorumlulukla yerine getiren her kişinin emeğinin kutsal olduğunu vurguladı. Türel, "Çalışma arkadaşlarımın içinde mesai saati olmayan, gece yarısına kadar çalışan, hafta sonu, bayram tatili demeden çalışan arkadaşlarımız da var. Bu vesileyle işçilerimize, memurlarımıza, bütün çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum." dedi.

Bu sebeple çalışanların hakkını ellerinden gelen azami ölçüde vermeye her zaman gayret ettiğini ifade eden Türel, 2014 yılında göreve geldiğinde işçilerin ikramiyelerinin ödenmediğini, sigorta primlerinin yatırılmadığını gördüğünü, olağanüstü bir çalışma ile bu borçları temizlemeye gayret ettiklerini dile getirdi.

İşçilere ödenen ücretler

2014 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesinin süresinin 28 Şubat 2016 tarihinde sona erdiğini anımsatan Türel, bugün imzalanan sözleşmenin de 2 yıllık dönemi kapsadığını kaydetti.

Sadece çıplak yevmiye değil, diğer sosyal yardımlar ve ek ödemelerle en yüksek ücreti ödeyen belediyenin Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Türel, "Birçok büyükşehir belediyesine göre bizim işçilerimize ödediğimiz ücretler en az yüzde 50 daha fazladır. Hatta bazı büyükşehir belediyelerindeki işçi ücretlerinin iki katını geçmektedir. Belediyemizde memur ücretleri de ortadadır." diye konuştu.

Belediyenin imkanları çerçevesinde hakka ve hukuka uygun bir şekilde sendika ile anlaştıklarını ve yine işçileri mutlu edecek bir toplu sözleşme imzaladıklarını ifade eden Türel, şöyle devam etti:

"Bugün imzaladığımız toplu iş sözleşmesi ile özellikle son dönemde asgari ücretle işe aldığımız genç işçi arkadaşlarımız ile ilçe ve beldelerden devirle gelip ücretleri düşük olan arkadaşlarımızın ücretlerini yüzde 50'lere varan oranda artırarak taban yevmiyemizi 85 liraya çıkardık. Bu konuda da bir bilgi vereyim: Birçok büyükşehir belediyesinde taban ücret uygulaması yoktur. Taban ücret yasal asgari ücrettir. Toplu İş Sözleşmesi ile taban ücret getirilen az sayıdaki büyükşehir belediyesinde ise taban ücret 60-65 lira civarındadır. Biz yevmiyesi en yüksek işçilerimize bile en az enflasyon oranı kadar ücret artışı yaptık."

Türkiye'de sendikacılığın sadece ücret pazarlığından ibaret kaldığını ifade eden Türel, oysa işçilerin eğitimi, çocukların eğitimi, uygun tatil imkanı, konut edindirme gibi birçok alanda da destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

HAK-İŞ Genel Başkan Arslan

Törende konuşan HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da maruz kaldığı işgal ve darbe girişimi sonucu hayatını kaybeden şehitleri rahmetle andı.

15 Temmuz'un Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çok önemli bir gecesi olduğunu ve o geceyi "İkinci Kurtuluş Savaşı" olarak gördüklerini ifade eden Arslan, "Emperyalizmin, dünyanın küresel güçlerinin Türkiye'yi işgal hareketinin önemli bir adımıydı. Bu adımı halkımızın direnişiyle ortadan kaldırdık. Konfederasyonumuzun mensupları ilk andan itibaren 15 Temmuz'da halkın iradesinin yanında, ülkemizin geleceğinin yanında, demokrasimizin yanında saf tutmuştur." diye konuştu.

15 Temmuz'dan sonra oluşturulan yeni iklimi de desteklediklerini belirten Arslan, siyasi görüşlerin, inançların farklı olabileceğini, ancak ülkenin ortak paydası olan demokraside ve vatan bütünlüğünde birlikte hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Arslan, 15 Temmuz kaybedilmiş olsaydı bugün yapılan toplu iş sözleşmesi töreninin de yapılma imkanı bulunmayacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Toplu sözleşmeler yapılır, uygulanır ve yenisi yapılır. Toplu iş sözleşmeleri çalışanlar için tabii ki çok temel kazanımdır. Biz toplu sözleşme düzeninin devam etmesini önemsiyoruz. Sadece büyükşehir belediyesinde, ilçe belediyelerinde kadrolu çalışanlar için değil, hedefimiz bütün çalışanların sendikalı olması. HAK-İŞ onun için taşeron işçiliği konusunda bir öncülük yapmıştır. Bu öncülük sonucu bugün belediyelerde istediğimiz noktada olmasak da Türkiye'de yaklaşık 250 bin taşeron işçiyi örgütleyen bir konfederasyonuz. İnşallah önümüzdeki süreçte taşeron işçiliği konusundaki atılacak adımların çalışanların bütününü kucaklayacak şekilde olması için çaba sarf edeceğiz."

Arslan, gerek ekonomik yapısı gerekse finans dengeleri açısından bakıldığında Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesinde çalışanların ortalama ücretlerin 30 büyükşehir içerisinde en üst noktada olduğuna dikkati çekti.

Toplu iş sözleşmesinin uzun müzakerelerin ardından imzalandığını ifade eden Arslan, "İyi bir toplu iş sözleşmesinin anlamı bence şudur: İmzaladığınız sözleşmeyle çalışanlar iş güvencesinden endişe duymuyorsa, elde edilen haklar zamanında ödeniyorsa ve iş yerinde iş barışı sağlanıyorsa iyi bir iş sözleşmesi sağlanmış demektir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya Büyükşehir Belediyesinde Toplu Sözleşme İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement