Antalya Çalıkuşu: Geleneksel Anlayışın Yıkılışının Simgesiyim - Son Dakika
Güncel

Antalya Çalıkuşu: Geleneksel Anlayışın Yıkılışının Simgesiyim

Antalya Çalıkuşu: Geleneksel Anlayışın Yıkılışının Simgesiyim

Antalya'da merkez sağ siyaset içinde yetişen Figen Albuga Çalıkuşu, pazar günü yapılan önseçimden milletvekillerini, il başkanlarını geride bırakarak 5'inci çıktı.

02.04.2015 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da merkez sağ siyaset içinde yetişen Figen Albuga Çalıkuşu, pazar günü yapılan önseçimden milletvekillerini, il başkanlarını geride bırakarak 5'inci çıktı. Siyasetle ilişkisini 'inatlaşma ve isyan' sözleriyle anlatan Çalıkuşu, "Üyeyle ittifak kurarak 96 kişi içinde 5'inci sıraya yerleştim. Kadınım, farklı bir siyaset içinden geliyorum ama aldığım çok ciddi oyla gelenekselleşmiş anlayışların hepsinin yıkılışının simgesiyim" diye konuştu.

CHP'li Figen Albuga Çalıkuşu, erkeklerin ve parti içi kutupların egemen olduğu Antalya'da, önseçimden 6 bin 433 oy alarak 5'nci sırada çıktı. Çalıkuşu, 3'üncü sıraya kontenjan aday olarak Çetin Osman Budak'ın yerleştirilmesiyle listedeki sıralaması 6'ncılığa düşecek. Fakat o seçileceğinden emin. Sadece kendisinin değil partisinin 8'inci sıra adayın da seçilerek Ankara'ya gideceği söyleyen Çalıkuşu, "Antalya'da Perge Antik kentinde bir kadın başkan Plancia Magna, kenti yönetti. Bu topraklarda Plancia Magna'nın yüreği var, ruhu var. Antalyalı kadına sahip çıkacaktır. Doğruları konuşan, önce insan diyen, vicdan diyen Çalıkuşu var. Antalya buna sahip çıkacaktır" sözleriyle iddiasının dile getirdi.

Çalıkuşu, Antalya'da merkez sağ siyasi geleneği içinde yetişti, siyasete orada başladı. CHP'den belediye meclis üyesi seçildi, Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı oldu. Yerel seçimlerde başlayan aday adaylığı Çalıkuşu için önseçime uzanan kesintisiz bir çalışma ortamı yarattı. Sonuçta 193 sandıklı Antalya'daki önseçimde her sandık çevresinde oy almayı başardı ve partinin eski il başkanlarını, milletvekillerini, önemli görülen isimlerini geride bıraktı. Çalıkuşu, önseçimin olumlu geçtiğini belirterek, "Antalya CHP'yi konuşuyor Türkiye CHP'yi konuşuyor" dedi.

'İSYAN VE İNAT'

Siyasetle ilişkisini 'inatlaşma ve isyan' kelimeleriyle özetleyen Çalıkuşu, "Siyasette bir türlü halkın siyaseti yapılamaz. Ankara'nın gündemi konuşulur. Ben, halkın ve hayatını siyasetini yapabilmek için siyasetin içinde varım" dedi. 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının yıldönümünün yaklaştığını hatırlatan Çalıkuşu, "Faillerini belirleyememişken, sistemde hukuksal sıkıntıları giderememişken ne yazık ki kendini millet sanan bir adamın peşinde koşuyoruz. İsyanım bunadır. Bu sistemi reddediyorum. Tek bir adamın belirlediği gündemi konuşulmasına isyan ediyorum" diye konuştu.

'SİYASİ GEÇMİŞİM ZENGİNLİĞİM'

Antalya'da bir dönem merkez sağ siyaset içinde yer alan Çalıkuşu, bunun bir siyasi zenginlik olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalıkuşu, şunları söyledi:

"Siyasi görüşlerin sıkıştığı oy bloklarında bir rahatsızlık vardır. Tedaviye muhtaçtır bu rahatsızlık. Türkiye'de bundan sonra hiç kimse bir diğerini ötekileştirmeden yaşamayı öğrenmelidir. Benim siyasette inadımın ayağını bu teşkil eder. Belediye meclis üyeliğim boyunca Antalya'nın çıplak yüzünü gördüm. 'Önce insan' dedim. Rantın karşısında ben durdum, 'Hukuk vicdandır' dedim. Bunu söylediğiniz anda başka bir yere gidemiyorsunuz. Farklı bir siyasi gelenekten gelmişsiniz, farklı bir görüşteymişsiniz o yok oluyor. O yok olduğu zaman sıra insana geliyor."

ANAHTAR LİSTELER VE İTTİFAKLAR İÇİNDE OLMADIM

Önseçim başarısının sırrını 'empati' olarak açıklayan Çalıkuşu, 40 gün devam eden kampanya süresince ne anahtar listeyle uğraştığını ne de bir ittifakın içine girdiğini söyledi. Üyeyi de özgür iradeleriyle oy kullanmaya çağırdığını aktaran Çalıkuşu, önseçimin gerçek temsili aramak için çıkılan bir yol olduğunu belirterek, "Bu açık gerçek ortadayken başka hiçbir dayatmayı kabul etmememiz lazımdı. Ancak bu demokrasiyi yakaladığınız vakit hayatın siyasetine gelebilirsiniz" dedi.

ANLAYIŞLAR YIKILDI

Önseçim sonuçlarının parti tabanındaki geleneksel bakış açılarının yıkıldığını gösterdiğini savunan Çalıkuşu, "Üyenin aradığıyla farklı bloklara sıkışmış anlayışın aradığı çok farklı. Üyeler siyasi anlayışın önünde, toplumsal sosyolojik değişimin farkında. O yüzden liste yapmadan, anahtarlara girmeden üyeyle ittifak kurarak 96 kişi içinde 5'inci sıraya yerleştim" diye konuştu. Siyasetin kadına ve gence hep şaşı baktığını söyleyen Çalıkuşu, "Aldığım çok ciddi bir oyla bu anlayışların hepsinin yıkıldığının simgesiyim. Kadınım, çok farklı bir siyasi tecrübem var ve sonuçtan mutluyum. Birbirini karşıt gören siyasi gruplar, bu zenginliği olumsuz kabul eden anlayış yıkıldı" dedi.

KAFAYI MERKEZ SAĞA TAKARAK İKTİDAR OLAMAZSINIZ

Çalıkuşu, CHP'li seçmenin kendisine ilgisinin 'merkez sağ geleneğin oylarını partiye getirir' şeklinde faydacı bir yaklaşımın sonucu olabileceği değerlendirmesine ise "İktidar olmanın dili merkez sağdan oy almak gibi tarif edilemez. Bunun dili toplumu kucaklamaktır. Ben merkez sağı değil insanı kucaklıyorum. Ben siyaset hamurumu sevgi ve insanla yoğurdum. Kafayı merkez sağa takarak yüzde 50'lere gelemezsiniz" şeklinde karşı çıktı.

ANTALYA'YA 1 MİLYONLUK KENT MUAMELESİ YAPILIYOR

Figen Çalıkuşu, artık aday olarak Antalya seçmenine hitap etmeye hazırlanırken kentin en önemli sorununu Antalya'ya hala 1 milyonluk kent muamelesi yapılması olduğunu söyledi. Halbuki Antalya'nın dünyada en çok ziyaret edilen 4'üncü kent olduğunu, milyonlarca turisti ağırladığını kaydeden Çalıkuşu, "Antalya'nın kendine has ve özel turizm politikasına ihtiyacı var. Bunun hazırlığını yaptım. Bunun üzerinden Antalya'da bir zenginlik ve refah yaratılması gerekir, refahın da adil bölüşebilir olması gerekir" diye konuştu.

RAKAMLARLA ÇALIKUŞU

Antalya'da önseçime 38 sıra numarasıyla katılan 46 yaşındaki Figen Albuga Çalıkuşu, 14 yaşında İlter adında bir çocuk annesi. Siyasete 1999 yılında başladı. 2009 yılında CHP'den Muratpaşa Belediye Meclis üyesi seçildi, 2 dönem belediye encümeninde görev aldı, 2 dönem de meclis Kadın ve Aile Komisyonu başkanlığını üstlendi. 2014 seçimlerinde CHP'nin 4 Antalya Büyükşehir Belediye Başkan aday adayından biri oldu. Çalıkuşu, önseçim çalışmalarında toplam 12 bin kilometre yol yaptı. Yani Türkiye'yi doğudan batıya 40 gün içinde 8 sefer kat etti. Partinin 40 bine yakın üyesine 3 milyon kısa mesaj gönderdi. 16 kişilik bir ekiple çalışan Çalıkuşu, 55 bin afiş ve broşürü 19 ilçede dağıttı, günde ortalama 350 partiliyle bir araya geldi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Çalıkuşu: Geleneksel Anlayışın Yıkılışının Simgesiyim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement