Antalya'da 2 Bin 838 Yabancı Şirket Faaliyet Gösteriyor - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'da 2 Bin 838 Yabancı Şirket Faaliyet Gösteriyor

Antalya\'da 2 Bin 838 Yabancı Şirket Faaliyet Gösteriyor

Yılda 12 milyonu aşkın yabancı turist çeken Antalya, aynı zamanda dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara da ev sahipliği yapıyor.

07.11.2014 14:00  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Yılda 12 milyonu aşkın yabancı turist çeken Antalya, aynı zamanda dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara da evsahipliği yapıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü verilerine göre, 2014 yılı Eylül sonu itibarıyla kentte 94 ülkeden 2 bin 838 yabancı firma 48 sektörde faaliyet gösteriyor.

Antalya'da yabancı şirket sıralamasında 519 firmayla Rusya Federasyonu lider konumda. Rusya'yı 464 firmayla Almanya ve 200 firmayla Hollanda takip ediyor. Bu ülkeler aynı zamanda turizmde de en önemli pazar durumunda bulunuyor.

Bahamalar, Brezilya, Cayman Adaları, Cezayir, Endonezya, Fas, Filistin, Güney Afrika, Güney Kore, Kamerun, Karadağ, Kıbrıs Rum Kesimi, Güney Kore, Kosova, Lihtenştayn, Moğolistan, Mauritius, Namibya, Panama, Senegal, Sırbistan, Singapur, Sri Lanka, Sudan, Seyşeller, Şili ve Tacikistan'ın Antalya'da birer firması bulunuyor.

330 bin nüfuslu Bahamalar'dan bir firma Antalya'da gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterirken, yaklaşık 60 bin nüfuslu Cayman Adaları'ndan bir firma da kozmetik ve kişisel bakım sektöründe yatırım sahibi.

Hint Okyanusu'nda küçük bir ada olan Mauritius'tan yer alan tek firma da Antalya'da tarım ilaçları, gübre ve kimyasallar sektöründe faaliyet gösteriyor.

En fazla yatırım inşaat sektörüne

Sektörel olarak bakıldığında yatırımların turizmle bağlantılı olduğu görülüyor.

Verilere göre, Antalya'da en çok yabancı firma ortaklığı yapılan sektör 273 şirket ile inşaat faaliyetleri olurken, ikinci sırada inşaat sektörüyle ilerleyen gayrimenkul faaliyetleri aldı.

Üçüncü sırayı toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması, dördüncü sırayı da seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri aldı.

TOBB Başkan Yardımcısı Budak

TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın turizmde yakaladığı başarıyı yabancı yatırımcıları çekmede de başardığını söyledi.

Antalya'da 94 ülkeden 2 bin 838 şirketin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Budak, "Bu veriler gösteriyor ki Antalya yabancı ülke vatandaşlarını sadece turist olarak ağırlamıyor. Aynı zamanda yatırımcı olarak da çekiyor. Antalya dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara ev sahipliği yapıyor" dedi.

Turizm sektöründe yapılan başarılı çalışmaların, yabancı yatırımcıların Antalya'ya gelmesinde önemli bir etkisi olduğunu kaydeden Budak, şöyle konuştu:

"Verilere bakıldığında en çok yatırım inşaat, gayrimenkul ve gıda pazarlamasında gerçekleşiyor. Antalya'ya gelen turistlerin burada mülk sahibi olmak istemelerinde, inşaat ve gayrimenkul sektöründe yapılan yatırımların etkisi büyük. Turizm Antalya'ya sadece turist getirmiyor. Yatırımcı olarak dönüşleri görebiliyoruz. Yabancı yatırımcıların Antalya'yı seçmesinde diğer bir önemli faktör de yurt dışında iş yapan Antalyalı firmalar. Antalya'dan dünyaya açılan pek çok başarılı yatırımcı var. Yaptıkları üst düzey çalışmalar yabancı yatırımcıların Antalya algısında önemli rol oynadı."

Antalya'da yabancı yatırımcıların ülkelere göre dağılımı şöyle:

Ülke Şirket Sayısı Rusya Federasyonu 519 Almanya 464 Hollanda 200 İngiltere 129 Azerbaycan 122 Suudi Arabistan 122 Kazakistan 108 Fransa 99 İran 95 ABD 89 Ukrayna 87 İspanya 58 İtalya 51 Avusturya 47 Danimarka 45 Belçika 36 Çin Halk Cumhuriyeti 33 Yunanistan 30 İsviçre 26 Britanya 23 Moldova 22 İsrail 21 Gürcistan 20 Özbekistan 19 Belarus 18 Kırgızistan 18 Kuveyt 17 Norveç 17 Türkmenistan 17 Bulgaristan 15 İsveç 14 Kanada 14 Makedonya 13 Suriye 13 Irak 12 KKTC 12 Hindistan 11 Lüksemburg 11 Avustralya 10 Letonya 10 Finlandiya 8 İngiliz Virgin Adaları 8 Litvanya 8 Ürdün 8 İrlanda 7 Mısır 7 Portekiz 7 Japonya 6 Libya 6 Hong Kong 5 Malezya 5 Polonya 5 Romanya 5 Çek Cumhuriyeti 4 Slovakya 4 Slovenya 4 Yugoslavya (*) 4 BAE 3 Lübnan 3 Tunus 3 Bahreyn 2 Bosna Hersek 2 Estonya 2 İzlanda 2 Macaristan 2 Pakistan 2 Yeni Zelanda 2 Bahamalar 1 Brezilya 1 Cayman Adaları 1 Cezayir 1 Endonezya 1 Fas 1 Filistin 1 Güney Afrika 1 Güney Kore 1 Kamerun 1 Karadağ 1 Kıbrıs Rum Kesimi 1 Kore 1 Kosova 1 Lihtenştayn 1 Moğolistan 1 Mauritius 1 Namibya 1 Panama 1 Senegal 1 Sırbistan 1 Singapur 1 Sri Lanka 1 Sudan 1 Seyşeller 1 Şili 1 Tacikistan 1
* Yugoslavya döneminde (Ülke bölünmeden önce) açılmış firmalar. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Antalya'da 2 Bin 838 Yabancı Şirket Faaliyet Gösteriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz
    17:00 Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz

    Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdik.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti
    16:37 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.


Advertisement