Antalya'da 5 Bin Ağaç Tehlike Altında - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'da 5 Bin Ağaç Tehlike Altında

Antalya\'da 5 Bin Ağaç Tehlike Altında

Alacadağ, Antalya'nın 3 tabiatı koruma alanından biri. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın internet sitesinde 'Nadir orman ağacı türlerinin yer aldığı, 20'den fazla ağaç türüne sahip oluşu, bozulmamış doğal dokusu ve anıt ağaçların mevcudiyeti ile nadir bulunan ekosistemlerdendir' diye anlatılan Alacadağ, 1 Kasım 1990'da tabiatı koruma alanı ilan edildi.

22.06.2016 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alacadağ, Antalya'nın 3 tabiatı koruma alanından biri. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın internet sitesinde 'Nadir orman ağacı türlerinin yer aldığı, 20'den fazla ağaç türüne sahip oluşu, bozulmamış doğal dokusu ve anıt ağaçların mevcudiyeti ile nadir bulunan ekosistemlerdendir' diye anlatılan Alacadağ, 1 Kasım 1990'da tabiatı koruma alanı ilan edildi. Ancak 2000'li yılların başından itibaren 427 hektarlık koruma alanının sınırlarında birbiri ardına mermer ocakları açılmaya başladı. Bugün Alacadağ'ın çevresinde 12 mermer ve taş ocağı firması çalışıyor.

Bölgede hali hazırda çalışmaları sürdüren şirketlerden Limra Mermer, kendisine tahsisli 170 hektar alanda belirlediği 25 hektarda kapasite artışı için Antalya Valiliği'ne başvurdu. Firma başvurusunda, bu alanda üretim kapasitesini, yıllık 1000 metreküpten 2 milyon metreküpe çıkartmayı talep etti. Konuya ilişkin proje teklif dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği doğrultusunda valilikçe uygun bulundu ve ÇED sürecinin başladığı ilan edildi.

ALAN 'ORMAN ALANI'

175 bin liralık yatırımla yıllık 5 milyon 400 bin ton mermer üretimi kapasitesi hedefleyen firmanın ÇED sürecini başlattığı alan, Antalya- Burdur- Isparta illerini kapsayan çevre düzeni planında 'orman alanı' olarak yer alıyor. Alanda 5 bin 160 kızılçam ağacı yer alıyor. Mermer ocağı için ne kadar ağacın kesileceği dosyada yer almıyor, ancak kesim ve taşıma işlemenin Finike Orman İşletme Şefliği tarafından yaptırılacağına raporda yer verildi.

Bunun yanı sıra, proje alanının yakın çevresinde nesli tehlike altında birçok yaban hayvanı bulunuyor. Yakın çevrede 4 kaplumbağa, 13 kertenkele, 10 yılan ve 33 farklı kuş türü yer alıyor. Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Bern Sözleşmesi'ne göre 'kesin koruma altında' bulunan 5 yarasa türü ve İran sincabı da proje sahasına yakın türler olarak raporda yer aldı.

Yeni ÇED sahası için görüş veren kamu kurum ve kuruluşları da ilgili yazılarında, alana ilişkin çekincelerini belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü, 2 Aralık 2015 tarihli yazısında konuyla ilgili olumlu görüş bildirirken, yaban hayvanlarının konaklama, üreme, kışlama ve önemli göç alanlarının bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip edilmemesi uyarısında bulundu. Ayrıca yaban hayvanlarının üreme göç ve kışlama dönemlerinde biyolojik döngülerini engelleyecek faaliyetlerin yapılmamasını isteyen kurum, derelere ve su kaynaklarına hiçbir şekilde müdahale edilmemesi, katı ve sıvı atık atılmaması, yatırım ve işletme döneminde toz oluşumunun önlenmesini istedi.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ise aynı konu hakkında 16 Aralık 2015 tarihli yazısında proje alanının güney ve doğusunda oldukça eğilimli, sık ormanlık alanların var olduğuna dikkat çekti. DSİ 13'üncü Bölge Müdürlüğü 1 Mart tarihli yazısında, çevre yerleşimleri kullanımında olan kuyulara ve kaynak sulara zarar verilmemesi, dinamit patlatılmaması ve yeraltına atık su deşarjı yapılmaması uyarısında bulundu. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ise 4 Mart tarihli yazısında, başvuru sahası içinde kalan orman alanında tesis ve altyapı tesisi yapmamak kaydını düşerek izin verdi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Antalya'da 5 Bin Ağaç Tehlike Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement