Antalya'da Nefes Kesen Tatbikat - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Nefes Kesen Tatbikat

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tarihinde ilk defa bir tatbikatta en fazla güdümlü mermi ve torpidoyu bir arada kullandığı Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı Antalya Körfezi'nde gerçekleştirildi.

31.05.2014 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

101 unsur ve 3 bin953 personelin katılımıyla gerçekleştirilen dev tatbikat, Türk donanmasının Akdeniz'de gövde gösterisine dönüştü. Tatbikatı Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel'de takip etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri 2014 yılı Tatbikatlar programı kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan 73'ü Deniz Kuvvetleri Komtanlığı, 2'si Sahil Güvenlik Komutanlığı, 6'sı Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1'i Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait toplam 101 unsurla icra edilen Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı'nın 'Seçkin Gözlemci Günü' basına açık olarak Doğu Akdeniz'de gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde basın mensuplarının Antalya Limanı'nda demirli bulunan TCG SalihReis Fırkateyni’ne alınmasıyla başlayan program, Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel'in sancak tarafında törenle karşılanmasıyla devam etti. Limandan ayrıldıktan sonra KemalReis Fırkateyni, Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel'i top atışları çimariva ile selamladı.

20 Mayıs tarihinde birlik ve gemilerin İstanbul, Gölcük, Erdek, Foça ve Aksaz limanlarından ayrılan unsurların Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de icra ettiği tatbikat,Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele sevk ve idaresinde gerçekleştirildi. Antalya Körfezi'nde kıyıdan yaklaşık 60 kilometre açıkta gerçekleştirilen tatbikatta mermi ve torpidolarda hedefler başarıyla imha edildi.

Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel'inde takip ettiği 'Seçkin Gözlemci' gününde tatbikata katılan unsurlar Antalya Körfezi'nin 60 kilometre açığında gerçek suüstü ve hava hedeflerine, dünyanın gelişmiş bahriyerlerinde kullanılan güdüm sistemlerine sahip 6 farklı tip güdümlü mermi, torpido ve top atışları gerçekleştirdi.

FÜZELERLE GEMİ BATIRILDI

Manpad Stinger, Hellfire ve Penguin güdümlü mermi ve torpido atışları ile uzun yıllar deniz kuvvetlerindeki hizmetinin ardından 2011 yılında hizmet dışına çıkarılan Amerikan yapımı 1953 münfesih gemi (M/G) SERDAR, 2400 metre derinliğe batırıldı.

GEMİLERE YAKLAŞAN HEDEFLER İMHA EDİLDİ

Daha sonra Ram nokta savunma güdümlü mermisi, gelişmiş Sea Sparrow güdümlü mermisi ile yerli yapım Turna G tipi Dron olarak adlandırılan insansız hava hedefine Barbaros Fırkateyni, Büyükada Fırkatey'ninden atışlar yapıldı. Başarılı yapılan atışlarla insansız hava araçları diye adlandırılan hedef uçaklar düşürüldü.

TATBİKATIN AMACI

Tatbikatın amacının gerçek hedeflere fiili güdümlü mermi ve torpido atışları icra ederek birlik ve gemilerin harekata hazırlık seviyelerinin geliştirilmesi, harp kıyafetlerinin en yüksek düzeye ulaştırılması, asimetrik tehditler kapsamında birliklerin denizden, karadan ve havadan gelecek tehditlere karşı savunmasının geliştirilmesi, personelin görev hakimiyetinin arttırılması ve denizlerdeki sancak varlığının gösterilmesi olarak bildirildi

Tatbikat çerçevesinde kuvvet entegrasyon eğitimleri, deniz harekat görevlerine yönelik eğitimler icra ederken, eğitimlerin ardından birlikler İzmir, Foça, Çeşme, Kuşadası, Bodrum ve Aksaz'a liman ziyaretleri gerçekleştirildiği belirtildi.

Ziyaretler sonrası 25 Mayıs 2014'te ayrılan Deniz Kuvvetleri unsurları, yüksek değerli nakliye gemilerinin korunmasını içeren konvoy harekatına yönelik eğitimler ve fiili silah atışları gerçekleştirdi. Tatbikat SalihReis Fırkateyni'nden havalanan hedef uçağın yine aynı fırkateyninden atılan gelişmiş güdümlü mermi tarafından vurulması ile son buldu. Güdümlü mermilerin kullanımında geniş bir alana ihtiyaç duyulduğu için tatbikatın Antalya Körfezi'nde gerçekleştirildiği belirtildi. Öte yandan tatbikatın yapıldığı 30 kilometrelik alana Sahil Güvenlik ekipleri tarafından giriş yasaklandı.

NECDET ÖZEL’DEN DEĞERLENDİRME

Tatbikatın ardından değerlendirmede bulunan Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel, Donanma Komutanlığı'nın iki yılda bir icra ettiği Beyaz Fırtına-14 Tatbikatı vesilesiyle ismini ünlü Osmanlı amiralinden alan Salih Reis Fırkateyninde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Özel, Genelkurmay Başkanlığı'nın direktifiyle Ege Ordu Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Efes 2014 Fiili Atışlı Müşterek tatbikatının ardından bugünde, Donanma Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Beyaz Fırtına 2014 tatbikatının gözlemci günlerini izlediklerini kaydetti.

Tatbikatların kapsamlı olduklarını dile getiren Özel," Böyle bir tatbikatı ancak büyük devletlerin, güçlü silahlı kuvvetleri yerine getirebilir. Bağrından çıktığımız yüce milletimize her zaman minnet ve şükran borçluyuz. Bugün TSK'nın ulaştığı seviyeden gurur duyuyorum. Böyle her yönüyle başarılı bir silahlı kuvvetleri emir ve komuta ettiğim için de bahtiyarım. Bu sevinci, heyecanı ve mutluluğu bana yaşatan yüce milletimin her ferdine, silahlı kuvvetlerimize bugüne kadar hizmet etmiş, emekleri geçmiş, bütün personele ve bugün görev yapan tüm arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürkün “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir” ifadesi doğrultusunda rotasını çizen deniz kuvvetlerimiz günümüzde, görkemli geçmişi, köklü gelenekleri, modern yapısı, gelişmiş silah sistemleri, sahip olduğu güç ve etkinlikle bulunduğumuz coğrafyada caydırıcı deniz gücü konumundadır. Kurulduğu günden bu yana dünyanın çeşitli denizlerinde şanlı bayrağımızı şerefle dalgalandıran donanmamız TSK'nın asli unsurlarından birisi olarak ülkemizin deniz hak ve menfaatlerinin korunmasında kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirmekte, asil milletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin dünya çapındaki saygınlığına önemli katkılar sağlamaktadır" diye konuştu.

Özel şöyle konuştu: " Bunun en güzel örneği olarak Libya'da düzenlenen NATO operasyonunda ambargonun uygulanması ve insani yardım konuları ile Somali açıklarında deniz haydutluğuna karşı yürütülen NATO operasyonlarında deniz kuvvetlerimiz etkin olarak görev almış, ve üstlendiği görevleri üstün bir başarıyla yerine getirmiştir. Bu başarılar deniz kuvvetlerimizin etkinliğinin ve onun değerli personelinin niteliğinin bir göstergesidir. Deniz kuvvetlerimiz, ülkemizin deniz alaka ve menfaatlerinin teminatı, ekonomik çıkarlarının koruyucusu, dış politikasının da en önemli unsurlarından bir tanesidir. Üçüncü kez aktive edilen Barbaros Deniz Görev Grubu'nun Afrika seyri de bu kapsamda değerlendirilmelidir. Bu seyir esnasında dünyanın sayılı birkaç donanması tarafından icra edilebilen çok yönlü tehditlere karşı güdümlü mermi atışları icra edilmiş, kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen savunma modülleri kullanılmış, bazıları ilk defa olmak üzere 20'ye yakın liman ziyareti gerçekleştirilmiş, ülkelerle ortak eğitim ve tatbikatlar icra edilmiş, ziyaret edilen ülkelerin devlet ve askeri erkanıyla görüşmeler yapılmış, yeni işbirliği alanları tespit edilmiştir. Türk donanmasının böylesi bir seyri yapabilecek nadir kuvvetlerden birisi olduğu dünyaya gösterilmiştir."

DENİZLERİN ÖNEMİ

Denizlerin uygarlıklara sağladığı önemden bahseden Özel, " İnsanlık tarihi boyunca en büyük uygarlıkların deniz kenarında kurulmuş ve oralardan yayılmış olmaları bir rastlantı değildir. Dünya nüfusunun yüzde 75'inin ve uluslararası ticaret ile askeri güç merkezlerinin neredeyse tamamı sahil bölgesindedir. Dünya petrol ve doğalgaz yataklarının yüzde 90'ınına yakın bölümünün okyanus ve denizler altında bulunması, dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapılması deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre 30 kat, hava taşımacılığına göre 100 kat ucuz olması, denizlerin insanlar için neden vazgeçilmez bir hayat kaynağı olduğunu somut olarak ortaya koymaktadır. Bu kapsamda 3 tarafı denizlerle çevrili ve 8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğu bulunan ülkemizin 81 ilinden 27'sinin deniz kıyısında bulunması, nüfusun yaklaşık yüzde 50'sinin sahil bölgelerinde yaşaması, dünya üzerindeki deniz ulaştırma hataları ve stratejik boğazlar içerisinde kendine özgü özelliklere sahip olan Türk boğazlarının Türk egemenliğinde olması denizlerin ülkemiz açısından da önemini ortaya koymaktadır. Türkiye'nin çevre denizlerimizde ilan edilmiş veya edilmemiş deniz yetki alanlarının kapladığı deniz sahasının kabaca ülkemizin yarısı kadar bir alanı içerdiği dikkate alındığında denizler altında ikinci bir vatanımızın varlığından bahsedebiliriz" diye konuştu.

“GURUR DUYDUM”

'Denizlerin kullanımına yönelik gelişmeler gözönünde bulundurulduğunda gelecek nesillerin bu mavi vatana bizlerden çok daha fazla ihtiyaç duyacağı açıktır' diyen Özel, "Türkiye'nin çevre denizlerinde yer alan mavi vatana yönelik oldu bitti ve dayatmalara karşı müteyakkiz bulunulması, hak ve menfaatlerimizi koruyabilecek caydırıcı gücü yüksek, modern sistemlerle teçhiz edilmiş, eğitimli personel ile modern usül ve yöntemleri kullanabilen bir deniz kuvvetine sahip olması hayati öneme hayizdir. Deniz kuvvetlerimiz yaklaşık 10 gündür Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de devam eden Beyaz Fırtına -14 Tatbikatı süresince sergilediği harbe hazırlık seviyesi, yüksek disiplini ve moral anlayışı ve modern mühimmatla desteklenen hassas angaje kabiliyetiyle şartlar ne olursa olsun, çevre denizlerimiz başta olmak üzere dünya denizlerinde hak ve menfaatlerimizi koruyabilecek seviyede olduğunu göstermiştir. Denizlerimizde sancak ve varlık göstererek deniz hak ve yetki alanlarımız içerisindeki kararlılığımızı ortaya koymuştur. Artık dünya kamuoyu savaşta veya barışta yaşanan sivil can kayıplarına haklı olarak tepki göstermektedir. Bu husus hassas angaja kabileyetinin de önemini artırmıştır. Bu nedenle bugün izlediğimiz atışlarda gösterilen başarıdan dolayı gurur duydum. Bu başarı sahip olduğumuz teknolojinin yanı sıra personelimizin ulaşmış olduğu eğitimin de bir sonucudur. Bu nedenle bütün arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Bu tatbikatı planlayan,başarılı bir şekilde icra edilmesini sağlayan, başta deniz kuvvetleri komutanımız ve donanma komutanımız olmak üzere tatbikatta görev alan tüm personelimizi tebrik ve takdir ediyor,teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından Özel, kuvvet komutanları ve askeri personel hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu,Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve çok sayıda üst düzey komutan takip etti.

Basın mensupları da tatbikatı TCG Sali Reis Fırkateyni'nden (F-246) takip etti.

İSA AKAR

Antalya\'da Nefes Kesen Tatbikat
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Antalya'da Nefes Kesen Tatbikat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.


Advertisement