Antalya'da Tedx Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Tedx Etkinliği

Antalya\'da Tedx Etkinliği

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Antalya’da ilk TEDx etkinliğini gerçekleştirdi.

19.04.2014 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Antalya'da ilk TEDx etkinliğini gerçekleştirdi. Sekiz ülkeden dokuz konuşmacının katıldığı etkinliğin ana konusu, 'Uluslararası İşbirliği' oldu.

'Ideas worth spreading' yani 'yaymaya değer fikirler' temasıyla 1984 yılında New York'ta kurulup hizmete geçmeye başlayıp kar amacı gütmeyen uluslararası, resmi bir kurum olan Technology, Entertainment ve Design (TED), insanlara ilham vermek amacıyla çeşitli konferanslar organize ediyor. Gücünü dünyalarındaki fikirlerin somutlaştırılmasıyla oluşan serbest konuşmalardan alan TED, harika fikirleri ve muhteşem tecrübeleri tüm dünyaya 70'den fazla dilde internet ortamında paylaşırken aynı zamanda TEDx başlığı altında yüzlerce bağımsız organizasyonun da hazırlanmasına zemin hazırlıyor. Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde (UAÜ) düzenlenen TEDx etkinliği Antalya'da ilk TED etkinliği olma özelliği taşıdı. Fikirlerin gittikçe yayılması, network ortamında hem daha hızlı hem de daha verimli gerçekleşmeye başladı. 150 milyondan daha fazla kullanıcının dünyanın çeşitli yerlerinde çekilen ve yayınlanan TED konuşmalarını indirmeleri ve izlemeleri yeni bir sosyal trendin başlangıcı oldu. TEDxAIU, TED'den resmi lisanslı bir kurum. Bu sebeple bu etkinlik, finansal anlamda TED'den bağımsız. TEDxAIU'nun amacı, insanların gelecekte bütün dünyayı değiştirecek ilhamlarını, düşüncelerini ve projelerini ortaya çıkarmak ve yenidünya düzenine uygun atmosferi oluşturmaya zemin hazırlamak.

UAÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Türkiye'nin dışında 8 ülkeden 9 konuşmacı katıldı. Programa Mali, Suriye, Hindistan, Kazakistan, Tunus, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti ve İngiltere'den konuşmacılar katıldı. TEDxAIU'nun ana konusu 'Uluslararası İşbirliği' oldu.

TEDx ETKİNLİĞİNE KATILANLAR DÜNYAYA İLHAM KAYNAĞI OLMAYI UMUYORLAR

TEDx'in önemini belirten Uluslararası Antalya Üniversitesi Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Müdürü Murat Kaplan, etkinliğin dünyaya ilham kaynağı olmayı umut ettiğini söyledi. Murat Kaplan, TED'in dünya çapında paylaşılmaya değer fikirler başlığı altında çok çeşitli sanatçıları, bilim adamlarını, iş adamlarını, başarı hikayeleri olan adamları bir araya toplayarak tüm dünyaya bu fikirleri bir şekilde dağıttığını söyledi. Tüm dünya da çeşitli etkinlikler halinde, önde gelen isimlerin bir araya gelip konuşmalarını yaptığını anlatan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyaya ilham kaynağı olmayı umut ediyorlar. Üniversite öğrencileri bu çalışma adına geçen sene TED'in lisansını da üniversitemize getirmek için bir girişimde bulundu. Dolayısıyla Antalya'da bir ilki gerçekleştirip TEDx etkinliğini Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde gerçekleştiriyoruz. 8 ülkeden 9 konuşmacı var. Konuşma ve konferansın teması Uluslararası İşbirliği." Üniversitede 70'den fazla ülkeden 200'den fazla öğrenci olduğunu anlatan Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Etkinliğin tam bizi yansıtacağını düşünüyorum. Konuşmalar genel itibariyle uluslararası bir ortam da bu kültürde yaşamanın önemini, değerleri, becerileri nasıl bilmemiz gerektiğini aynı zaman da böyle bir farkındalık ve şuur oluşturmamıza yönelik bir konuşma serisi olacak. Farkındalığı çok karmaşıklaştırmadan sadeliğin en nihai bilgelik olduğunu anlatmaya çalışacağım. Farkındalık meselesinde kişinin bencillikten kurtularak tüm dünyayı kucaklaması gerektiğinin farkına varılması gerekiyor."

MALİ'DE SAĞLIK VE EĞİTİM SORUNU VAR

Mali'de hastane ve eğitim kurumu sahibi olan Youchaou Traore, ülkesindeki sağlık ve eğitim sorunlarını gidermek için çalıştığını dile getirdi. Youchaou Traore, TEDx etkinliğinde ilk kez bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu benim için bir onurdur. Kendi toplumumuzda uygulanabilir bazı projelerden bahsedeceğim. Bunların başında sağlık, eğitim, ekonomi ve öğretmenlerin kendilerini yetiştirmeye yönelik projeler var. Bunlar hakkında konuşacağım. Ülkemde en büyük sorunların başında sağlık ve eğitim sorunu bulunuyor. Bu sorunları çözmek için bende b tip yatırımları düşünüyorum ülkemde. Bende bunları çözmek için bu problemlere kafa yoruyorum. Yapılan mevcut sağlık planında kadınlar ön planda. Çocuklara bakım yapmaktalar. Bunun üzerine gelişmekte ve kendi içerisinde bir oluşum var. Bir başka sorunda eğitim sorunu. Bunun gelişimi için sorunların üstüne gidilmesi gerekiyor. Ama en önemli neden insan kaynaklarının yetersiz oluşu. Biz bunun için ilk adımı attık. Şuan kızlar okulu adında yeterliliği yüksek oranda bir okul var ve bunun üzerine çalışıyoruz."

İSPANYA'YI GEZMEYE GİTTİĞİMDE KARAR VERDİM

Dünyayı yürüyerek gezen ve TEDxAIU için Türkiye'ye gelen Çek Cumhuriyeti'nden Petr Hırsch, İspanya'yı gezmeye gittiğinde dünyayı gezme fikrinin aklına geldiğini söyledi. Petr Hırsch, seyahatlerinin özel bir nedeni olmadığını belirterek "İlk olarak İspanya'ya gittiğimde bu fikir aklıma geldi. Ben İspanya'ya gittiğimde Hıristiyanlığın var olduğu bütün ülkeleri görmek istedim. Jerusalem'e gitmeden önce Türkiye'ye geldim. Türkiye'ye geliş amacım TEDxAIU'dur. Burası bittikten sonra tekrar Jerusalem'e doğru yoluma devam edeceğim."

25 YILI KAPSAYACAK BİR SEYAHAT

21 ülkeyi gezdiğini ifade eden Petr Hırsch, hedefinin 25 yılı kapsayacak bir seyahat olduğunu belirterek şunları söyledi: "21 ülkeyi gezdim ama bunların içinde iki kere gittiğim ülkelerde var. Özellikle İspanya'nın kuzeyini ve güneyini iki defa gezdim. Total olarak 15 ülke gezdim. Yolculuğumun ilk kısmını tamamladım. 16 bin kilometrelik maceramın sonunda Türkiye'ye geldim. Ancak daha sonra dünyanın her yerini gezeceğim. 25 yılı kapsayacak bir seyahatim olacak."

GİTTİĞİM ÜLKELERDE BENİ TERÖRİST SANANLAR OLDU

Seyahatlerinde genellikle mutlu anlara sahip olduğunu söyleyen Petr Hırsch, gittiği ülkelerde farklı bakış açısına sahip insanların olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gezdiğim gördüğüm ülkelerde ufak tefek sıkıntılarla karşılaştım. Onlardan bir tanesi, gittiğim bir ülke de yabancı olduğum için kötü birisi olduğum düşüncesine kapıldıkları için beni polise ihbar ettiler ve polis beni ülke dışına çıkarmak istedi. Ülke ismi vermeyeceğim çünkü genel anlamıyla güzel bir seyahat oldu. Bence dünyayı bir ekranın karşısından değil, görerek yaşamanın her zaman pozitif katkısı var. Türkiye'de bir anım oldu. Dağlık bölgeleri gezerken, beni terörist sanan insanlar oldu. Sakallarım daha uzundu. Başımda ufak bir eşarp vardı. Beni böyle gören insanlar beni terörist sandı ve polisi aradı. Sonra olay çözüldü. İnsanların bakış açısı çok farklı. Gittiğim bir başka ülke de beni gören biri bana Usame Bin Ladin'in adamı sanıp tepki verdi. Öğleden sonra aynı yerde bir başka kişi beni Hz. İsa'ya benzetti ve bana 'Hz. İsa gibi huzur veriyorsun' dedi. İnsanların bakış açısı farklı olabilir ama ben tek başıma hedefime doğru yol alacağım."

TÜRKİYE'DE GEZDİĞİM YERLERİ ÇOK SEVDİM

Türkiye'de çok fazla şehir gezmediğini ifade eden Hırsch, genellikle kırsal alanlarda bulunmayı sevdiğini dile getirdi. Çeşme, Alanya, Anamur ve Meryem Ana Kilisesi'nin olduğu yerleri gördüğünü anlatan Petr Hırsch, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yer çok güzel. Özellikle kırsal alanlar daha güzel. Çünkü sırt çantamda uyku tulumum var ona göre uyuyabileceğim müsait yerlere gidiyorum. Şehir merkezinde uyku tulumu içinde uyuyamam. Onun içinde genellikle kırsal alanları seçiyorum. Genel olarak Türkiye'de gördüğüm yerleri çok sevdim." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Antalya'da Tedx Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement