Antalya'da Toplu Ulaşım Araçlarında Siyasi Reklam Tartışması - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Toplu Ulaşım Araçlarında Siyasi Reklam Tartışması

Antalya\'da Toplu Ulaşım Araçlarında Siyasi Reklam Tartışması

Yerel seçimlere 16 gün kala Antalya’da toplu ulaşım araçlarınsa siyasi reklam krizi yaşandı.

14.03.2014 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yerel seçimlere 16 gün kala Antalya'da toplu ulaşım araçlarınsa siyasi reklam krizi yaşandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Mustafa Akaydın Yüksek Seçim Kurulu'nun 01 Ocak 2014 tarihinde başlayan ve toplu ulaşım araçlarında siyasi propaganda yapılamayacağına ilişkin açıklamasına rağmen AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel'in reklamlarının bulunduğu 12 minibüs ilanlarını sökmediği gerekçesiyle bu minibüsler minibüsler hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. Akaydın, İl Seçim Kurulu'nun 1 Ocak 2014 günü tebliğ ettiği kararı uygulamaya koyduklarını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, toplu ulaşım araçlarında yaşanan siyasi reklam krizinin ardından belediye binasında bir basın toplantısı düzenledi. Siyasi kırılma kokan bir toplu ulaşım senaryosu ile halkın karşı karşıya kaldığını söyleyen Akaydın, toplu ulaşımda Otobüsçüler Odası Başkanı Ali Tüzün bugüne kadar bir takım siyasi söylemlerin içinde olduğunu ileri sürdü. Akaydın, "Oda seçiminden önce ve sonra siyasi söylemlerin içinde oldu. Kendisini kınıyorum. Bir Sivil toplum kuruluşu olan oda Antalya halkın adına önemli bir hizmeti yürütmektedir. Herhangi bir siyasi kimlik lehine bir tavır alması hem esnaf adına zarar verici hem de etik olarak doğru değildir" diye konuştu.

Bundan birkaç ay önce reklam alma hakları olan toplu ulaşım araçlarının bazı usullerinin olduğunun altını çizen Başkan Akaydın, "Araçların önü ve arkası reklam için kullanılamaz. Bazı arkadaşlar siyasi reklama alıyorlardı. Kendilerini uyardık ama çok ta müdahil olmadık. Ben reklam vermedim. Bunun bazı kuralları var. İl Seçim Kurulunun reklam yüzeylerinin kendilerine bildirilmesini adaylar arasında dengeli dağıtılmasını ve de bir başvuruda bulunularak belediyeden ilan reklam vergisinde ödenmiş olarak yapılmasını talep eder. Ön ve arka yüz yine reklam alınamaz. Böyle bir işlem yapılmadığı ve adaylar arasında dengeli dağıtım yapılmadığı için İl Seçim Kurulu bunların kaldırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunuyor. Belediyede dün bunları tüm ulaşım esnafına tebliğ ediyor. Bugün saat 9 ve 10 itibariyle adı gecen 3 adaydan ikisi bu kurallara uyuyor. Ümit Uysal ve Kemal Çelik'in afişlerini taşıyan araçlardan kaldırılıyor. Menderes Türel'in afişleri kaldırılmıyor. Bu afişler kaldırılmadığı gibi belediye ekipleri bu arkadaşları uyarıyor. Bunun üstüne saat 10 ve 10: 30 gibi bir eylem başlatılıyor. Bu eylem suçtur" diye konuştu.

Akaydın şöyle devam etti: "Gürsu Aktarma İstasyonunun önü trafiğe çıkmak isteyen otobüslerin önü AB plakalı minibüslerle kesiliyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bazı duraklarda 500 kişiye ulaşan yolcu birikti. Büyük bir tepki oldu. Üstelikte bir ayıp daha var. Bunların Mustafa Akaydın tarafından yaratıldığı söylendi. Bu maalesef seçime 15 gün kala siyasi kimlik taşıyan arkadaşın lehine yapılan bir kışkırtma davranışıdır. Bunu yapan kişileri kınıyoruz. Esnafı değil esnafı kışkırtan o örgütünü kınıyorum. Araç sahiplerinin olmadığını da öğrendik. Bu sıkıntı beni fazlasıyla üzdü. Halkın en temel haklarından biri toplu ulaşım hakkının siyasete malzeme yapılması hiç kabul edilecek bir şey değildir. Bu ağır derecede suçtur. Bilinçsizce davranmışlar. 3 saatlik eylemden sonra kaldırdılar. BU ciddi bir kışkırtmadır. Seçim kazanmaya yönelik davranışlar çirkin davranışlar Antalya'ya yakışmaz. Bizim halkımıza bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur."

UKOME ile görüşerek bundan sonra bu şekilde yapılan eylemlerde alınması gereken kararları gündeme getireceklerini kaydeden Başkan Akaydın, "Ne tür önlemler almam gerektiğini tartışacağız. Antalya halkının kaliteli ve ucuz toplu ulaşımı bu şehre oturtmakta kararlıyım Bu konuda kimseye taviz vermeyiz. Yapılan ankette bugün Antalya halkı ulaşımdaki dönüşümden, kırmızı otobüsten aktarmalı ulaşımdan memnundur. Bir takım söylemler var. Bu söylemlere tahammül ettim. Bugünkü olay tahammül edilemez noktadır. Herkesi akli selim olmaya davet ediyorum. Varsa kışkırtıcı varsa onunda kışkırtıcısını akli selim davranmaya davet ediyorum. Antalya halkını bu eziyeti göstermesinler.

Başkan Akaydın, iki siyasetçinin afişlerinin kaldırmasında değil, Türel'in afişlerinin kaldırılmasında sorun yaşandığını dile getirdi.

300 toplu ulaşım aracının sefere çıkamadığını kaydeden Akaydın, "Bunun sorumlularının hepsini biliyoruz. Hepsi tespitli. Hepsi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Pazartesi UKOME'de masaya yatırılacak. Gereken önlemler alınacak. Bir daha aynı durum olursa çok ağır ve hızlı alırım önlemeleri. Hepsini bağlarım, hepsi mahkemede hesap verirler. Antalyalıyı sokakta bırakmam. En acil şekilde yeni araçlar sokuveririm. Bu bir tehdit değil. Bu benim yasal hakkım. 300 araç engellendi. Eylem sefere çıkmak isteyenlerde engellendi. Katılmak istemedikleri halde engellendi. 12 minibüs engelledi. 12 kişi 300 kişiyi sefere salmadı. Bunun arkasında oda var. Diğerleri efendi efendi kaldırdı. Sadece Türel'in araçlarında sıkıntı yaşandı. Bugüne kadar hepsine tolerans gösterdik. Siyasi polemik konusu olmasın diye." dedi.

İL SEÇİM KURULU KARAR METNİ

Seçim yasağı başladığı 1 Ocak 2014'ten günden itibaren, "Şehir içi veya toplu taşıma hizmeti yapan araçlarda yer alan reklam yerlerinde ve siyasi propaganda yapılamaz. Yolcuların indiği bindiği kapalı alanlarda da bu hüküm uygulanır. İlçe Seçim Kurulu gerekli yaptırımı yaptırırlar."

Başkan Akaydın, uyarı geldiği için böyle bir önlem aldıklarını sözlerine ekledi.

Başbakan yarın Antalya'ya geliyor size de dokundur ne söylersiniz? "Sevgiyle karşılarız. Uzaktan alkışlarım. Meydana pek gidemeyiz. Dinleriz" cevabını verdi.

Başbakan'ı karşılamaya gidecek misiniz? sorusuna Akaydın gülerek, "Tabii canım koşa koşa çiçeklerle gideceğim "cevabını verdi.

MİNİBÜSÇÜLER ODASI BAŞKANI ALİ TÜZÜN'DEN AÇIKLAMA

Otobüsçüler Odası Başkanı Ali Tüzün ise yaşananlar karşısında 2-3 gündür psikolojik savaş yaptıklarını söyledi.

Araçlarda Kemal Çelik ve Ümit Uysal'ın fotoğraflarının bulunduğunu ifade eden Uysal, "Hiç kimseye ayrım yapmayız. Daha sonra AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel için esnaf arkadaşlarım bir takım sloganlar hazırlamışlar. Resmi, parti amblemi hiç bir şey olmamasına rağmen reklamlar yasak dediler. Gerekçesini sordum. ve bana reklam vergisinin reklam firmaları tarafından yatırılmadığını söylediler. 4 aydır niye hizmetinizi yapmadınız? 4 aydır bu kentte yaşayan insanlar olarak haklarımızı niye kollamadınız? Bu esnaf Menderes Bey'in arkasında olduğundan dolayı mı bu arabalardaki reklamlar sıkıntı oldu. Bizim Menderes Türel ile akrabalığımız yok. Benim meslektaşımı kimsenin itmeye kalkmaya hakkı yok. Şuanda yaklaşık olarak 450-500 araç durdurduk. Biz kendimiz durdurduk. Antalyalıyı üzmemek, Antalyalıya hizmet vermek adına siyasi reklamları sökeceğiz. Seçim var kaos olmasın" diye konuştu.

Minibüs şoförü Yılmaz Okşanca ise, " 45 gün öncesine kadar CHP'nin, MHP'nin tüm reklamları arabalarda yazıyordu. Düne kadar hiçbir sıkıntı yoktu. Bu kanun, bu yasak bugün mü geldi? 15 gün önce arkadaşlarımızın aklı, fikri neredeydi? Bu yasaklar ellerinde değil miydi?" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Antalya'da Toplu Ulaşım Araçlarında Siyasi Reklam Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement