Antalya'daki Ruslardan Sağduyu Çağrısı - Son Dakika
Yerel

Antalya'daki Ruslardan Sağduyu Çağrısı

MUSTAFA KURT - Antalya'da yaşayan Ruslar, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan gerginliğin, en kısa sürede sona ermesini istiyor.

29.11.2015 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ-MUSTAFA KURT - Antalya'da yaşayan Ruslar, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan gerginliğin, en kısa sürede sona ermesini istiyor.

Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela, AA muhabirine, ilçede yatırım yapan ve ikinci evini alarak yaşamaya başlayan 5 binin üzerinde Rus olduğunu söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin, ilçede yaşayan Rus yatırımcı ve vatandaşları tedirgin etmediğini belirten Anzhela, "İlçede ev alan, yatırım yapan, evlenen insanlar var. Tabii ki aklı başında olanlar biliyor ki bu durum geçicidir. İki hükümet, kavga edecek kadar düşman değiller. Tam tersi, birbirlerine ekonomik açıdan, iş, dostluk olarak bağlılar. Onun için burada yaşayan insanlar rahat" dedi.

Anzhela, Türkiye'de insanların kendilerini sevdiğini ve saygı gösterdiğini, onlardan hiç kötülük görmediklerini anlattı.

İlçede rahat yaşamaları için de her türlü imkanın oluşturulduğunu vurgulayan Anzhela, "İlçede kilise bile açıldı. Onun için biz rahatız ve korkulacak bir şey yok" diye konuştu.

"Türkiye, onlar gibi davranmadı"

Rusya'da bazı Türk iş adamlarının gözaltına alınmasını yanlış bulduklarını ifade eden Anzhela, "O iş adamlarının ne suçu var? O zaman her iş adamını gözaltına alalım. Buradaki (Alanya) 5 bin Rus'u da gözaltına alalım. Bence biraz da Putin dolduruşa getiriliyor. Bu, kendi cahilliği. İş adamlarına bu şekilde yapılmaması lazım. Türkiye, onlar gibi davranmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Anzhela, ilçede yaşayan Rusların iki ülkenin arasının bozulmasını istemediğini, bu sorunun kısa sürede bitmesi için dua ettiklerini kaydetti.

"Çocuklarımızda hem Türk hem Rus kanı var"

Antalya Rus Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İrina Balcı da Rusya ile Türkiye arasındaki gerginlikten duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Gerginliğin kısa sürede bitmesini temenni eden Balcı, "Türklerle beraber, barış ve sevgi dolu bir ailede yaşamaya alıştık. Bizim ailelerimiz, Rus-Türk aileler, çocuklarımız da yine Rus-Türk çocuklar. Çocuklarımızda hem Türk hem Rus kanı var. Bıçak gibi ikiye kesmeyeceğiz. Bu duruma çok üzüldük" ifadelerini kullandı.

Siyasetçilerin akıllı davranarak konuyu çözüme kavuşturması gerektiğini belirten Balcı, "Sayın Lavrov ve Sayın Çavuşoğlu, çok akıllı ve tecrübeli siyasetçiler. Onlar, bunu çözer. Buna inanıyoruz" diye konuştu.

Haberleri takip ettiklerini anlatan Balcı, her iki tarafın açıklamalarını dinlediklerini, sosyal medyadaki açıklamaları da yakından izlediklerini söyledi.

"Bizim halklarımız, dostluğu yaşadı"

Her şeyin güzel olacağına inandıklarını kaydeden Balcı, "Türkiye'de yaşayan Rus vatandaşların geri çağrıldığı" yönündeki iddialara ilişkin, "Biz, Türkiye'de kalmak, burada yaşamak istiyoruz" dedi.

Savaş istemediklerini dile getiren Balcı, şöyle devam etti:

"Bize bir şey olmaz, çocuklarımıza bir şey olmaz. Barış için burada kalalım bence. Rusya'yı da çok seviyorum ama bu, aile konusu. Burada ailemizle güzel bir şekilde yaşamak, bunu devam ettirmek istiyoruz. Türkler ve Ruslar bir olsun, dostluk, barış olsun istiyoruz. Zaten bu savaş, bizim savaşımız değil. Bu, başka bir savaş. Ruslar ve Türkler arasında bir şey olmadı. Bizim halklarımız dostluğu yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor."

Balcı, Rusya'da Türk iş adamlarının gözaltına alınmasına ilişkin de "Rusya'nın cevabı bu olmamalı, o zaman biz de birkaç hafta evden çıkmayalım" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki sorunun çözülmesini isteyen Balcı, şunları kaydetti:

"Bu, sadece bir süreç. Bir süre sonra her şey düzelecek, panik yapmaya gerek yok bence. Çünkü Rusya ve Türkiye arasında çok büyük ekonomik bağlantılar da var. Zaten ekonomik yapılı bir dünya. Biz zaten barışmak zorundayız. Bunlar, sadece bir sürede yaşanmış problemler, sonra her şey düzelecektir. Gerginliğin en kısa sürede sona ermesini istiyoruz. Problemden sonra, Türkiye ile Rusya arasında daha güçlü dostluk bekliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'daki Ruslardan Sağduyu Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement