Antalya Deniz Baykal: Tartışmanın Özü Osmanlıca Değil, Alfabe - Son Dakika
Güncel

Antalya Deniz Baykal: Tartışmanın Özü Osmanlıca Değil, Alfabe

Antalya Deniz Baykal: Tartışmanın Özü Osmanlıca Değil, Alfabe

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Osmanlıca tartışmalarının bir dil tartışması olmadığını, 'Arap alfabesine dönebilir miyiz' diye zemin yoklaması olduğunu ileri sürdü.

29.12.2014 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Osmanlıca tartışmalarının bir dil tartışması olmadığını, 'Arap alfabesine dönebilir miyiz' diye zemin yoklaması olduğunu ileri sürdü.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Tandoğan'da polis müdahalesine uğrayıp gözaltına alınan öğretmenler arasında yer alan Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık'a 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Sendikanın Balbey Mahallesi'ndeki Antalya Şubesi'ne gidip Şube Başkanı Mehmet Balık'a "Geçmiş olsun" diyen Baykal eğitimde, yargıda, dış politikada, ekonomide, gelir dağılımında ülkeyi derinden sarsan tehlikeli yanlışlıkların birikmeye başladığını ileri sürdü.

Deniz Baykal çok sakıncalı bir eğitim politikası, çok yanlış bir yargı politikası, çok sakıncalı bir dış politika ve toplumun dokusunu bozan, insanları giderek sosyal desteklere mahkum eden bir çarpık gelir dağılımı politikasının en temel konular olarak ortaya çıktığını savundu. Baykal, Ankara Tandoğan'da polis müdahalesiyle ilgili olarak demokratik tepkilerini ortaya koymaya çalışan öğretmenlere su ve gaz sıkarak kovalayarak dağıtma yöntemini kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

OSMANLICA TARTIŞMALARI

Antalya'da gerçekleştirilen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nı da değerlendiren Deniz Baykal, Osmanlıca tartışmalarına dikkati çekti. Baykal şöyle konuştu: "Birden bire bir Osmanlıca tartışması gündeme geldi. Osmanlıca nedir? Osmanlıca denince sanki bir dil öğrenilmesi söz konusuymuş gibi bir anlayış dayatılmak isteniyor. Osmanlıca tartışması bir dil tartışması değildir arkadaşlar. Bir alfabe tartışmasıdır. Osmanlıca diyerek bir alfabe tartışmasını maskelemek istiyorlar. Gizlemek istiyorlar. Tartışmanın özü Latin alfabesinin yerine, mümkün olsa Arap alfabesini ikame etmektir. Bunu bu şekliyle anlamakta ve anlatmakta yarar var."

LATİN Mİ ARAP ALFABESİ Mİ?

Söz konusu tartışmanın dil tartışması olmadığını ileri süren Baykal, şöyle devam etti."Osmanlıca deyimler ifadeler bizim kültürümüz elbette. Ama söz konusu tartışma dil değil, alfabe. Latin alfabesi mi Arap alfabesi mi? Şimdi Osmanlıca dedikleri aslında 'Latin alfabesini kabul ederek yanlış bir iş yaptık geçmişten koptuk, Arap alfabesine dönebilir miyiz' diye zemin yoklamasıdır, çabasıdır. Sanki dil tartışılıyormuş gibi, dilin zenginleşmesi söz konusuymuş gibi algılama var. Hayır olay çok sade. Bu bir zemin yoklamasıdır. Elbette insanlar her türlü alfabeyi öğrensinler. Ama eğitimin dayanacağı alfabe ne? Osmanlıcayı da mı öğreteceğiz, yoksa iki alfabeli bir eğitim sistemine mi geçeceğiz? Bir ana dil tartışması var ya, bir de ana alfabe tartışması mı yaratmak istiyoruz?"

NEREYE VARMAK İSTİYORUZ?

Eğitim alanındaki kafa karışıklığı, kargaşa, çelişki ve dağınıklığın, ülkenin geleceği olan genç kuşakları ve onların eğitimini yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Baykal şunları söyledi: "Şimdi Osmanlıca alfabe Arap alfabesi, Latin alfabesi, efendim ana dilde eğitim, o dilde bu dilde nereye varmak istiyoruz. Bu ne biçim anlayış arkadaşlar? Bu konuda yapmamız gereken çok iş var. Hani reklamda çocuk söylüyor ya 'çook çok çalışmamız lazım' diye. Çok işimiz var."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Deniz Baykal: Tartışmanın Özü Osmanlıca Değil, Alfabe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement