Antalya Eski Milletvekili Sapan: Dinleme Talimatı Verenler Yargılansın - Son Dakika
Güncel

Antalya Eski Milletvekili Sapan: Dinleme Talimatı Verenler Yargılansın

Antalya Eski Milletvekili Sapan: Dinleme Talimatı Verenler Yargılansın

Eski Milletvekili Sapan: Dinleme talimatı verenler yargılansınMustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da 2009 ile 2013 yılları arasında 'paralel devlet yapılanması' kapsamında 130 kişinin yasadışı yöntemlerle dinlendiği iddiasıyla açılan 12 sanıklı davada, mağdur olarak ifade veren CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan, "Buzdağının arka kısmının ortaya çıkartılması gerekir. Dinleyenler değil, talimatı verenler yargılansın" dedi.

04.04.2016 22:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Milletvekili Sapan: Dinleme talimatı verenler yargılansın

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da 2009 ile 2013 yılları arasında 'paralel devlet yapılanması' kapsamında 130 kişinin yasadışı yöntemlerle dinlendiği iddiasıyla açılan 12 sanıklı davada, mağdur olarak ifade veren CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan, "Buzdağının arka kısmının ortaya çıkartılması gerekir. Dinleyenler değil, talimatı verenler yargılansın" dedi.

Antalya'da 2009 ile 2013 yılları arasında 'paralel devlet yapılanması' kapsamında sahte belge düzenleyerek çıkarttıkları dinleme kararlarıyla yasa dışı yöntemlerle aralarında belediye başkanları, milletvekilleri, bürokratlar, gazeteciler, işadamları, emniyet ve jandarma mensuplarının da bulunduğu 130 kişiyi dinlettikleri iddia edilen dönemin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli istihbaratçılar hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın beşinci duruşmasına, tutuksuz sanıklardan 7'si katılırken 4'ü katılmadı. Davanın tek tutuklu sanığı Gökhan Tayuk ise SEGBİS üzerinden ifade verdi. Taraf avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada sahte isimlerle haklarında dinleme kararı verilip yasa dışı yöntemlerle dinlendiği iddia edilen müştekilerden biri emekli iki polis memuru olmak üzere 10 kişinin ifadesi alındı.

SAPAN ŞİKAYETÇİ OLMADI

İfade veren müştekiler arasında 2009 yılında 29 gün süreyle yasa dışı yöntemle dinlendiği iddia edilen CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan da vardı. Sapan, milletvekili seçilmeden önce Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde EKDAĞ Genel Müdürlüğü yaparken farklı bir isimle dinlenildiğini söyledi. Kendisini dinleyen sanıklardan değil, bu dinleme talimatını verenlerden şikayetçi olduğunu belirten Sapan, "Buzdağının arka kısmının ortaya çıkartılması gerekir. Dinleyenler değil, talimatı verenler yargılansın. Soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum" dedi. Ancak mahkeme başkanı soruşturmanın genişletilmesi için ayrı bir suç duyurusu gerektiğini söyledi.

MÜŞTEKİLER ŞİKAYETÇİ OLMADI

CHP eski Muratpaşa İlçe Başkanı Ercan Erkan ile Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li eski meclis üyelerinden Deniz Fırat Budak da siyasi nedenlerden dolayı başka isimlerle yasa dışı yöntemlerle dinlendiklerini ancak sanıklardan şikayetçi olmadıklarını söyledi. Diğer müştekiler Antalya İl Milli Eğitim eski Müdürü Osman Nuri Gülay'ın şoförü Ömer Gülay, Antalya İl Özel İdaresi eski Makine İkmal Şube Müdürü Mahir Kemal Şavk, Aksu Belediyesi'nin eski başkan yardımcılarından Mustafa Aydoğan, ile kahve işletmeciliği yapan Bekir Haluk Kamacı da telefonlarının dinlenilmesiyle ilgili sanıklardan şikayetçi olmadıklarını söyledi.

POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLDU

Buna karşılık telefonları dinlenen polis memurları ise dinlemeyi yapan meslektaşlarından şikayetçi oldu. Müştekilerden Hasan Ali Erkan dinlemelerin yapıldığı 2010 yılında Bahçelievler Polis Merkezi'nde çalıştığını söyledi. Neden dinlenildiğini bilmediğini anlatan Hasan Ali Erkan, "Ancak ben bu dinlemeler nedeniyle mağdur oldum. Bunların yüzünden emekliye ayrılmak zorunda kaldım. Sanıklardan şikayetçiyim" dedi. Antalya Havalimanı'nda görev yapan polis memuru Bilal Özdağ da 21 gün süreyle telefonlarının dinlenildiği için sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

TUTUKLU SANIK SEGBİS ÜZERİNDEN İFADE VERDİ

Davanın tek tutuklu sanığı Gökhan Tayuk ise SEGBİS üzerinden cezaevinden katıldığı duruşmada 18 yıl emniyet teşkilatında görev aldıktan sonra bu olay nedeniyle meslekten ihraç edilip tutuklandığını söyledi. Bu olay nedeniyle eşinin ve çocuklarının da mağdur olduğunu söyleyen Tayuk, "18 yıllık meslek hayatımda bir uyarı cezası bile almamış biriyken meslekten ihraç edildim" dedi.

DİNLEMELER HUKUKİ VE AHLAKİ İDDİASI

Tutuksuz sanık eski istihbarat görevlisi Mehmet Erdil de 26 yıllık meslek hayatının 20 yılının istihbarat birimlerinde geçtiğini söyledi. Bugüne kadar suç işleme kastıyla hareket ettiğine dair hiçbir delilin bulunmadığını iddia eden Erdil, yaptıkları dinlemelerin kanuni olduğunu söyledi. Bir önceki celsede tahliye edilen Sunal Sevindik ise "Şu anda Türkiye'de yapılan ihbarlar ne kadar hukuki ve ahlakiyse, bizim yaptıklarımız da o kadar hukuki ve ahlakidir" diyerek savunma yaptı. Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını söyleyerek beraat talebinde bulundu.

Sanık avukatlarından Osman Yengil ise müvekkillerinin suç işlemek amacıyla değil, 5397 sayılı kanun gereğince hareket ettiklerini iddia etti. Türkiye'de abone sahipleriyle telefonu kullanan kişilerin kimi zaman farklı olduğunu anlatan Yengil, suç örgütlerinin de çoğu zaman kendi isimleriyle değil, başkalarının adına olan telefonları kullandığını söyledi. Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

SAPAN: DÖNEMİN EMNİYET MÜDÜRÜNDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ

CHP Antalya eski Milletvekili Yıldıray Sapan duruşma sonrası yaptığı açıklamada istihbarat amaçlı dinlemeleri düzenleyen 5397 sayılı kanuna göre, bir talimata göre yapıldığını söyledi. Bu talimatı verenlerin de yargılanması gerektiğini anlatan Sapan, "Buzdağının görünmeyen yüzünün de ortaya çıkartılması için soruşturmanın genişletilmesi gerekiyor. Ancak mahkeme başkanı bunun için ayrı bir şikayetle mümkün olabileceğini anlatmaya çalıştı. Bunun için biz de dönemin emniyet müdüründen şikayetçi olacağız" dedi.

5397 sayılı yasaya göre dinleme yapabilmek için önce neden dinleme yapılacağına dair bilgi notunun gerekli olduğunu kaydeden Sapan "Ancak beni önce dinlemişler sonra müracaat etmişler. Bilgi notu sonradan düzenlenmiş. Telefonlarımı Nazif Altınpınar adıyla dinlemişler. Siyasi kimliğiyle öne çıkın biriyim. O dönemde EKDAĞ Genel Müdürüydüm. Siyasi kimliğimden dolayı dinlendiğimi düşünüyorum. Siyasi şantaj malzemesi bulabilir miyiz diye dinlendiğim çok açık" dedi.

FOTOĞRAFLI

DHA-Genel - Türkiye-Antalya - Mustafa KOZAK

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Eski Milletvekili Sapan: Dinleme Talimatı Verenler Yargılansın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı
    18:54 Gaziantep FK, Kasımpaşa maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Gaziantep FK, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında yarın evinde Kasımpaşa ile yapacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Selçuk İnan yönetiminde gerçekleştirilen antrenman, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Isınma ve 5'e 2 pas çalışmalarının ardından maçın son taktik çalışmaları gerçekleştirildi. Gaziantep FK, bu antrenmanla birlikte hazırlıklarını tamamlayarak maç saatini beklemeye başladı.

  • Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı
    18:53 Kocaeli'de izinsiz çalışan 8 yabancı kadın yakalandı

    Kocaeli'nin Darıca ilçesinde gerçekleştirilen denetimde, izinsiz çalışan 8 yabancı uyruklu kadın yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir otelin masaj salonunda yapılan denetimde, çalışma izni olmadan istihdam edildiği belirlenen Kenya, Nepal, Özbekistan, Türkmenistan, Tayland ve Güney Afrika uyruklu kadınlar yakalandı. Kadınların işlemlerinin ardından ülkelerine gönderileceği bildirildi.

  • Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu
    18:52 Basın Konseyi tarafından düzenlenen panelde medyada etik ve etik denetimi konuşuldu

    Basın Konseyi tarafından Güney Avrupa'da medyaya güven oluşturmak amacıyla düzenlenen panelde, medyada etik değerlerin göz ardı edildiği vurgulandı. Atilla Gökçe, etik kaygıların iyi insanların kaygıları olduğunu belirterek, etik davranmanın önemine dikkat çekti. Medyada etik sorunların gazeteciler, televizyoncular, programcılar, yorumcular ve moderatörler tarafından yaratıldığı ifade edildi.

  • İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında
    18:50 İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında

    M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Bahçelievler Yenibosna istasyonunda, etkisini artıran sağanak yağış sonucu tavandan sular akmaya başladı. İstasyonun içinde su birikintisi oluşurken, görevliler suyu tahliye etti. Yolcular kaygan zeminde yürümekte güçlük çekerken, su tahliye çalışmaları devam ediyor.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    18:50 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin ilk kısmını taşıyan tırlar, Mısır'dan Gazze'ye hareket etti. Gemiye yüklenen yardımların bir kısmı tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Yardımlar, gümrükteki işlemlerden sonra Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine götürülmek üzere Filistin Kızılayı'na teslim edilecek.

  • Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi
    18:50 Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi

    Türkiye'nin en gözde kış turizm merkezlerinden Uludağ'da, nisan ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kar yağışı etkili oldu. Uludağ'da hava sıcaklığı eksi 1 ile 9 derece arasında ölçüldü ve kar yağışının gün boyunca devam etmesi bekleniyor.

  • Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı
    18:49 Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde meydana gelen minibüs kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Minibüsün bahçeye devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, sürücü ve yolcular yaralandı. Yaralılar hastanelere sevk edilirken, maalesef bir kişi kurtarılamadı.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:49 Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ederek Ordu halkına teşekkür etti. Güler, önlerindeki 5 yıllık süre boyunca ayrım yapmaksızın Ordu'yu yaşanılabilir bir kent olma yolunda birlikte hazırlayacaklarını vurguladı. Ayrıca, şehir ekonomisini güçlendirmek, afete dirençli bir kent yapmak ve lojistik merkezi oluşturmak gibi hedeflerinin olduğunu belirtti.

  • Hatay'da Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı Gerçekleştirildi
    18:48 Hatay'da Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı Gerçekleştirildi

    Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde düzenlenen 'Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı'nda, çocukların korunması ve desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Vali Mustafa Masatlı, 'Yüreğimizdeki Işık' projesi hakkında bilgi vererek, ihtiyaçların yerinde tespit edildiğini belirtti. Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Senem Başyurt da katıldı.


Advertisement