Antalya - Görme Engelliler Farkındalık İçin Yürüdü - Son Dakika
Güncel

Antalya - Görme Engelliler Farkındalık İçin Yürüdü

Antalya - Görme Engelliler Farkındalık İçin Yürüdü

Görme engelliler farkındalık için yürüdü İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - BEYAZ Baston Görmeyenler Derneği ile Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Platformu, 7- 14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası nedeniyle Antalya'da farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.

09.01.2016 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görme engelliler farkındalık için yürüdü

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - BEYAZ Baston Görmeyenler Derneği ile Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Platformu, 7- 14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası nedeniyle Antalya'da farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi.

Görme engelli çocukların ve yetişkinlerin katıldığı yürüyüş, yayalaştırılmış Kazım Özalp Caddesi üzerinde yapıldı. Görme engelliler için yapılmış yürüyüş yolu üzerinde ellerinde beyaz bastonları, dövizleri ve pankartları ile yürüyen görme engelli çocukların sloganları vatandaşlar tarafından alkışlandı. 'Hey esnaf baksana ne işi var o masanın kaldırımda, üç beş metre sonrası sandalye çıkıyor karşımıza. Hey şoför baksana o arabanın ne işi var kaldırımda" gibi sloganlar atarak yürüyen görme engelliler ellerinde ise, 'Kapatın gözlerinizi anladınız mı?', 'Kaldırıma araba park etme', 'Görmemek kaderim, ulaşamamak kaderim olmasın' yazılı dövizler taşıdı.

GÖRME ENGELLİ İKİZLER DE YÜRÜYÜŞTE

Yürüyüşte doğuştan görme engelli 6 yaşındaki ikiz kardeşler Melike ve Melek Çetin de yeraldı. Annesi Zeynep Çetin ve inşaat işçisi babası Mustafa Çetin ile birlikte farkındalık yürüyüşüne katılan küçükler, ellerinde beyaz bastonları ile kol kola yürüdü. Kızlarının doğuştan görme engeli olduğunu ve baston ile yürüyüş eğitimlerine başladıklarını belirten Mustafa Çetin, 'Bastonla yürümek için eğitimlere yeni başladılar. Birbirlerinin kollarına girerek yürüyorlar ve destek oluyorlar" dedi.

GÖRME ENGELLİLERE YARDIM EDİN

Yürüyüşün sonunda basın açıklaması yapan Beyaz Baston Görmeyenler Derneği adına Genel Sekreter Mehmet Kahramanoğulları, "Değişen dünyada teknoloji ne kadar ilerlerse ileresin körlük var oldukça kullanımı değişmeyecek tek araç beyaz bastondur" dedi. Kahramanoğulları, şöyle konuştu:

'1921 yılında trafik kazasında kör olan bir fotoğrafçının yön bulmak için kullandığı sopaya toplum tarafından fark edilsin diye beyaza boyaması ile beyaz baston hayatımıza girmiştir. Beyaz baston tamamen görke kaybı olanlar için tam bir göz görevi görmektedir. Toqlumun her kesimi beyaz bastonlu kişinin tamamen görme kaybı olduğunu bilmelidir. Trafikte öncelik beyaz bastonundur. Biz toplumdan Türkiye'de 1.5 milyon görme engelli bulunduğunu bilmelerini istiyoruz. Beyaz bastonuyla yürüyen bir engelli gördüğünüzde karşıdan karşıya geçeceğini fark ederseniz ona yardım ediniz. Unutmayınız ki gideceği yönü bilse de trafik ışığı olmayan yerde karşıdan karşıya tek başına geçmesi risklidir. Araçlarınızı kaldırımlara veya kaldırımın çıkış kısımlarına park etmeyiniz. Çünkü beyaz bastonla yürüyen bir görme engelli yönünü bulmak için milimetrik hesap yapmıştır ve ona göre yürümektedir. Araçlar yüzünden yönünü kaybeder."

PARA VERMEK ONUR KIRICI DAVRANIŞ

Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için farkındalıkların artması gerektiğinin altını çizen Kahramanoğulları, 'Beyaz bastonuyla yürüyen, görme engelli bir öğretmen, avukat, bir işçi, bir öğrenci veya bir işsiz olabilir. Ona para vermeye çalışarak yardımcı olmayın. Zira sizin tamamen iyi niyetle düşündüğünüz şey, görmeyen için onur kırıcı bir davranıştır" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından beyaz bastonlarını havaya kaldıran görme engelliler, vatandaşların alkışları arasında dağıldı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - Görme Engelliler Farkındalık İçin Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement